Kerthelység

2013. szept 22.

Huszárkonyha: Kókuszos isteni szelet

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

Maslow motivációs rendszere vázlatosan 5 elemből épül fel. E szerint életünk mozgatórúgóit a következők kielégítésében vélte meghatározni: fiziológiai szükségletek (evés, ivás, alvás, szexualitás stb.), biztonsági szükségletek (létbiztonság, jövőkép, védettség stb.), szeretet és közösséghez tartozás, tisztelet és elismerés iránti igény, valamint a tudás és megértés utáni vágy.

Dr. Pelsőczy Ferenc plébános (1916 – 1995)

Dr. Pelsőczy Ferenc plébános (1916 – 1995)

Maslownál nem szerepel az Istennek való megfelelés igénye, amely nem minden embernél fejlődik ki tudatosan. Ez utóbbi megállapítás bizonyára nem vonatkozik Dr. Pelsőczy Ferenc plébánosra, aki 1951-től 1995-ig szolgálta Törökbálinton az Istent, a katolikus egyházat,
a rábízott vallási közösséget. Ő így jutott szeretethez, elismeréshez, magas szintű tudáshoz és egyúttal megélhetéshez. A hat nyelven beszélő professzor, a Hittudományi Akadémia előadója, aki Szent István korának nagy ismerője volt, számos könyvet írt, s neki köszönhető Törökbálinton a katolikus templom harangja, a Kálvária-domb keresztsorának megújítása és
a temetőben felállított Mindenki Keresztje – melyeket saját pénzből finanszírozott.

Tészta:
Fehéredésig felkeverünk 5 tojássárgáját 15 dkg porcukorral. Kanalanként hozzáadunk 10 evőkanál langyos vizet, majd
1 csomag sütőporral kevert 20 dkg lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, és előmelegített sütőben ½ óra alatt készre sütjük.
Krém:
Sűrű pépet főzünk 2 dl tejből, 1 csomag vaníliás cukorból és 2 evőkanál lisztből. Hűlni hagyjuk. Közben habosra keverünk 20 dkg margarint, majd összekeverjük 15 dkg porcukorral és a kihűlt péppel. Hozzáadunk 10 dkg darált diót,
1 evőkanál kakaóport, fél citrom levét és 2 evőkanálrumot. Az elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük.
Tojáshab:
Keményre keverünk 5 tojásfehérjét gőz felett 25 dkg porcukorral. Kissé kihűlve a krém tetejére kenjük. Végül kókuszreszelékkel megszórjuk és csokoládé öntettel körítve tálaljuk. Fontos, hogy másnap szeleteljük!

Fülöp Tibor Zoltán



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!