Kerthelység

2013. szept 22.

Törökbálinti lány a dobogó tetején

Írta: admin Kategória: SPORT

Kondricz Kata Törökbálint legújabb Európa bajnoka, aki tőrvívásban érte el ezt a kiemelkedő eredményt. A serdülő korosztályú Kata már a juniorok között is kipróbálta magát, ahol szintén nagyon szép eredményeket ért el. A fiatal bajnokot Törökbálint Önkormányzata is támogatja anyagilag, hogy minél több versenyen tudjon részt venni.
Mikor kezdtél el vívni?
Öt éve vívok versenyszerűen. A sportot bátyáim hatásra kezdtem el, ugyanis ők is a tőrvívást választották, értek is el szép eredményeket, de én már túlszárnyaltam őket. De nagyon büszkék rám, nincs bennük semmilyen irigység.
Melyik csapatot erősíted?
A kőbányai Törekvés SE-ben kezdtem a vívást, de miután az edzőm, Kovács Edit, világbajnok és olimpiai bronzérmes vívónk átment a Honvédhoz, én is ott folytattam.
Korán jöttek az eredményeid?
Általában a nagyobbak között versenyeztem, és eleinte az is nagy eredménynek számított, ha a két évvel idősebbek között bekerültem a nyolcas döntőbe. Jelenleg többszörös magyar bajnok vagyok, mind egyéniben, mind csapatban, valamint márciusban a kadet Európa Bajnokságon csapatban Európa bajnok lettem.
Hogy sikerült bekerülnöd a csa­pat­ba?
Jelenleg én vagyok a kadet országos ranglista harmadik helyezettje, ez a hely pedig automatikus válogatottságot jelent.
Ez az év amúgy is jól sikerült eddig számodra. Mivel büszkélkedhetsz?
A Honvéd kadet csapatával magyar bajnokok lettünk, ezen kívül az öt évvel idősebb juniorok mezőnyében is indultam, ahol egyéniben hatodik, csapatban pedig a második lettem.
A világranglistán is szép helyen szerepelsz. Ott hogy állsz?
A világranglistán jelenleg a 15. vagyok, de szeptemberben az 1996-osok feljebb lépnek és lekerülnek a listáról, így kb. a nyolcadik helyen leszek, de előttem csak ’97-esek vannak, így
a legjobb 1998-as versenyző jelenleg én vagyok.
Miben vagy jó? Azt látom, hogy a magas­ságoddal nincs gond.
Magas vagyok, de ami szokatlan, hogy balkezes vagyok. Kevés balkezes vívó van és ez furcsa az ellenfeleimnek.
Milyen versenyek állnak most előtted?
A válogatóversenyeken mindenképpen el kell indulnom, hiszen gyűjtenem kell a pontokat, hogy a magyar ranglistán minél előrébb helyezkedhessek el és ismét bekerülhessek a válogatottba.
Az önkormányzattól kértetek támogatást, ezt az útiköltségekre fogjátok felhasználni?
Arra is, de például most kell vennünk új vívóruhát, amelynek csak a felsőrésze 50 000 Ft-ba kerül. Idén többek között Manchesterbe, Mödlingbe, Somorjába, Szatmárnémetibe és esetleg Párizsba szeretnék eljutni. A külföldi versenyeken sokkal több pontot lehet szerezni, így egy esetleges gyengébb szereplés is többet érhet, mint egy hazai jó eredmény.
Hosszabb távú tervek?
Egyénileg szeretnék európa-, illetve világbajnokságon érmet nyerni és természetesen én is szeretnék részt venni egyszer olimpián, de ahhoz még nagyon sokat kell dolgoznom.
Gondolom cél a felnőtt-válogatottság is…
Igen, de az is nagyon sok munka. Évente minimum húsz versenyen el kell indulnom, mind a pontszerzés, mind a rutinszerzés szempontjából.
Gondolom, most pihensz. Mikor kezdődik újra a munka?
Augusztusban kezdődnek az erőnléti, majd szeptembertől a napi két órás edzések. Ilyenkor iskola után megyek edzésre, este kilenc óra körül tudok nekiállni a tanulásnak, bár próbálok napközben is időt szakítani rá.
Mennyire tudod összeegyeztetni a tanulást és a sportot?
Nehezen. De négyes fölötti az átlagom. A Szent Imre Gimnáziumba járok, most leszek tizedikes.
A család hogy áll Katához?
Kondricz János, Kata édesapja: Sok lemondással jár, de természetesen teljes mellszélességgel mögötte állunk. Nagyon büszkék vagyunk rá és nagyon jó érzés egy-egy versenyén élőben szurkolni. Mindenhol nem tudunk mellette lenni, de ha Magyarországon, vagy a közelben versenyzik, igyekszünk elkísérni. Ha nem tudunk ott lenni, akkor általában interneten követjük az eseményeket.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!