Kerthelység

2013. máj 18.

Fülöp Tibor Zoltán: Huszárkonyha

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Szerelmes eperleves

A méltán világhírű, asztalossegédből lett magyar festő, Munkácsy Mihály fiatal diákként gyakorta meglátogatta Kövi Jakab nevű rokonát Törökbálinton.

Munkácsy Mihály (1844-1900)

Munkácsy Mihály (1844-1900)

Addig-addig járt a faluba, amíg összeismerkedett élete nagy szerelmével Rottmayer Izabellával, a községi orvos szemrevaló lányával. A két fiatal között mély érzelmek szövődtek, s ha tehették volna, rögvest összeházasodnak. Ám amikor a lány apjától Munkácsy meg akarta kérni álmai nőjének kezét, a doktor csak annyit mond: „Fiatalember, kár minden szóért. Tudom, hogy mit akar, de a lányomat nem kapja meg.” Ebből az alapállásból egyenesen következett a szöktetés gondolata. Munkácsy meg is győzte a lányt, aki ekképpen válaszolt levelében: „Egyetlen Szerelmem, éjfélkor várj rám, jövök. A Te Bellád”. A fiatal, nagy jövő előtt álló festő azonban hiába álldogált a találkozóhelyre kijelölt Rottmayer ház kertjénél, még aznap szembesülnie kellett a lány búcsúlevelével. Mármost, ha Törökbálinton másképpen alakult volna Munkácsy sorsa, jó esély mutatkozott volna arra, hogy a későbbiekben nem veszi nőül párizsi mecénása, báró de Marches özvegyét, Cécile Papiert, sőt az sem kizárt, hogy Párizsba sem jutott volna el. Megkockáztok egy feltevést: ha annakidején Törökbálinton Munkácsy „nyer”, nincs kizárva, hogy az egyetemes és a magyar művészettörténet „veszít”. Nos, ebből is látható, hogy miért előnyös, ha néha kosarat kapunk.

Megmosunk, megtisztítunk és felszeletelünk 50 dkg földiepret vagy földieperbefőttet. Felét félretesszük. A másik feléhez hozzáadunk 5 dl tejet és turmixgéppel összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és 1 ek mézet, valamint ½ dl rumot. Ha kész, hozzákeverjük a félretett epret és jól lehűtjük. Tálalásnál tejszínhabot nyomunk a tetejére, s a tejszínhabra nugát csokoládéreszeléket szórunk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem inkább kölcsönzi a magyar huszárságra egykoron oly jellemző tulajdonságokat, úgymint: a leleményességet, a hazaszeretetet, a saját hagyományokhoz való ragaszkodást és a bátorságot. Új ételek létrehozásának próbája ez, a képzelt magyar – vagy más nemzetiséggel azonosítható – ízvilág keretein belül, amely minden esetben koronként változott. Mindez hagyományőrző vagy hagyományt teremtő külsőségek között.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!