Kerthelység

2013. máj 18.

A megújult Lukács fürdő „újra a régi”

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Amikor az egyik első igazi fényes áprilisi délelőttön végigsétáltam a Lukács Fürdő gyönyörűen felújított parkján, és magamba szívtam a napsütötte mulcs (fenyőkéreg) illatát, amit az évszázados platánok vaskos törzsei köré terítettek a virágágyásokba, igazi elégedettség fogott el.

Nem csak azért, mert végre jó az idő, hanem mert az öreg fák alatt megbújó kertben a tavaly novemberben befejeződött rekonstrukció után ott van a múlt, és az igazi, modern mai jelen is. Ezekre a fákra már száz évvel ezelőtt is felnéztek az ide érkező jómódú magyar és külföldi gyógyulni vágyó vendégek, ma pedig az újonnan kikövezett sétányon már vezető sáv irányítja a látássérülteket, hogy könnyebben megtalálják a bejáratot. Odabent pedig mindenki rálelhet a gyógyulásához, felfrissüléséhez szükséges fürdő- és gyógyászati szolgáltatások mindegyikére.

Először Hajós György, a fürdő helyettes vezetője fogadott. Elmondta, hogy a Lukács az első a budapesti fürdők közül, amelyben az 1800-as évek elején először megindult a klasszikus értelemben vett, modern, vendéglátással összekapcsolt gyógyfürdő szolgáltatás. A fürdő gyógyvíz ellátását biztosító ér, száz évvel ezelőtt még magától tört a felszínre, és a mai élménymedence területén egy természetes iszaptavat alkotott. A tó vizének és forró iszapjának jótékony hatását már a középkorban is felismerték, és rendszeresen érkeztek ide a gyógyulni vágyó emberek. Az iszaptó különlegessége volt, hogy tisztán szervetlen, azaz a víz által a mélyebb rétegekből felmosott ásványi anyagokból állt. Érdekesség, hogy ugyan ennek a forrásnak a vize táplálja a margitszigeti, valamint a Városligetben, a mai Hősök tere alatt található artézi hévízkutat is, amelyeket Zsigmondy Vilmos kutatásai nyomán és vezetésével az 1840-es években fúrtak. Ezt megelőzően csak szabad vízi tavak voltak a környéken. Az új kutak mellett hamar felvirágzott a fürdőkultúra, és az újonnan épült Lukács Fürdő elegáns szállodájába évtizedeken át tódult a gyógyulni vágyó vendégsereg. A társaság olyannyira
exkluzív volt, hogy a szegényebb sorból jövőket nem is látták jó szemmel a fürdőben. Inkább építettek nekik egy másik fürdőt a közelben, hogy ne zavarják az úri közönséget. A „Kis Lukács” romos épületét ma is jól láthatjuk a Fürdő főbejáratával szemben, a Bécsi út másik oldalán.
A „nagy” Lukács fürdő exkluzív jellege máig megmaradt. Az elmúlt század színes évtizedeiben művészek, írók, színészek voltak hosszú ideig törzsvendégei, így a Lukács nem is csak fürdő, inkább egy „életérzés” lett. A napozóterasz, a medencék partján a napozószékek mindig is várták és várják ma is a kikapcsolódni, beszélgetni vágyó közönséget. A mai törzsközönség jó része még ebből a generációból származik. De itt vannak már a fiatalabbak is, például a Sziget Fesztivál ideje alatt a Lukács öreg falai között a fiatalság nevetése cseng, amit persze az idősebbek nem mindig néznek jó szemmel. A Lukács hangulata újra a régi, de a fürdőszolgáltatások már a XXI. század igényes wellness közönségének is minden igényét kielégítik. Megújultak a régi gyógymedencék, a homlokzat, és sok új szolgáltatás is felkerült a fürdő szolgáltatás-palettájára. A Szaunavilágban Himalája só kamra, finn jégkunyhó, jég adagolású merülő medence áll a vendégek rendelkezésére. A két nagy úszómedence (22 és 26 ºC hőmérsékletű vízzel) és az élménymedence is várja a sportosabb vendégeket. A felújított gyógymedencék csendes, félhomályos párájában pedig ki-ki kipihenheti a zajos hétköznapokat és kúrálhatja fájós ízületeit.
Ha már az ízületekről esett szó, át is térhetünk a gyógyászati ellátásokra, hiszen a fürdőben tett séta, a szintén teljesen felújított balneológiai (gyógyvizek hatását felhasználó gyógyászati módszer) nappali kórház főorvosi rendelőjében végződött, ahol Dr. Tóth Éva, osztályvezető főorvos asszony vezetett be a Lukácsban elérhető kezelések rejtelmeibe.
Ahogy minden fürdő, úgy minden nappali kórház is más és más egy kicsit. Mint azt az osztályvezető főorvos asszony elmondta, a felújítás után a vendégek a teljes balneológiai kezelés-paletta kínálatát igénybe vehetik, természetesen problémáiknak, fizikai állapotuknak megfelelően, szigorúan orvosi rendelvényre. A Lukács Fürdőben elérhetőek a Gellért és a Rudas Fürdő szolgáltatásainál már részletezett, 15 alkalmas kúrák, amelyet a kúra megkezdésétől számított maximum 56 nap alatt kell igénybe venni. Erre az ellátási formára itt is az a jellemző, hogy a gyógyfürdő szolgáltatásokat (súlyfürdő, tangentor, gyógymedence, iszapfürdő, gyógy-masszázs) OEP beutalóval minimális szolgáltatási díj ellenében vehetik igénybe a betegek. Ebben az ellátási formában, a kiegészítő elektromos kezelések, (fizikoterápia, ultrahangos kezelések stb.) csak teljes térítés ellenében vehetők igénybe, úgyhogy ezeket továbbra is a budaörsi vagy a törökbálinti fizikoterápiás osztályokon tudják OEP finanszírozással elvégeztetni.
A Lukácsban elérhető másik ellátási forma a Nappali Kórház intenzív 15 napos kúrája. Ennek keretében egyszerre 32 beteg, egymást követő 15 munkanapon, napi 4 órában bent tartózkodik a nappali kórházban, és a kúra időtartama alatt folyamatosan, egy helyen kapja az összes kezelést, amelyet az orvos számára rendelt. Egy napon három turnusban látják el a pácienseket. Minden betegnek különálló pihenőhelyiség áll a rendelkezésére, ahol kulccsal zárható kis szekrényekben bent is hagyhatja azokat a holmikat, amiket a kezelés alatt nem akar minden nap hazavinni. Ez az intenzív gyógyászati ellátás szükségessé válhat például degeneratív ízületi- és gerinc betegségekben, a nagyobb ízületi műtétek utáni rehabilitáció idején, de rendszeresen írják elő például ízületi protézisek behelyezése előtt, az elgyengült izomzat tónusának visszaállítására, hogy a szervezet felkészüljön a protézis befogadására, és az új, erősebb igénybevételre, amely a műtétet követi.
A balneológiai kezelések nagyon hatásosak, de vannak ellenjavallataik is, például idült gyulladásos betegségekben, daganatos betegségekben szenvedőknek nem ajánlott. Ez a helyzet a kismamákkal és a 18 évnél fiatalabb gyerekekkel is. Kizáró okok a bőrön nyílt sebet képző betegségek is, de például a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére kiválóan alkalmas a Lukács gyógyvize, amely kénben és karbonátokban gazdag. Ezen kívül jó hatással alkalmazható a csont és ízületi rendszer elváltozásainak kezelésében is. A fürdőkúrán és fizikoterápiás kezeléseken túl, a gyógyítás fontos része lehet az ivókúra is, amelynek segítségével további gyógyhatású anyagokat vihetünk be szervezetünkbe. A Lukács Fürdő főbejáratánál a gyönyörűen felújított ivócsarnok is várja a gyógyulni vágyókat.
Mint azt a főorvos asszony elmondta, a betegek túlnyomó többsége elégedetten távozik a kezelések végeztével, és a legtöbb esetben jelentős javulás áll be az állapotukban. Ehhez azonban a beteg és az orvos, illetve a kezelőszemélyzet együttműködésére, az orvos által felírt kúra rendszeres és pontos betartására van szükség. Mindenképpen érdemes betartani a körzeti orvos – reumatológus sorrendet is, hiszen a saját orvosunk ismeri legjobban az egészségügyi előéletünket, ő ismeri a leleteink eredményeit, és így ő tudja legjobban megítélni, hogy milyen kezelésekre van szükségünk.
A főorvos asszony is megerősített abban a meggyőződésemben, hogy a fürdőkúrákat érdemes már az első panaszok megjelenésével elkezdeni, hiszen az elhasználódott, leromlott szervezet gyógyítása sokkal kevesebb sikerrel kecsegtet, sokkal hosszadalmasabb és fájdalmasabb, és nem utolsó sorban sokkal drágább a páciens és az állam számára egyaránt. Egy jól karban tartott test hosszú életen keresztül jól szolgálhatja az embert. Példa erre a Lukács törzsközönsége, ahol az átlagéletkor jelentősen meghaladja a 60 évet.
Persze a mai középkorúaknak nagyon nehéz a dolguk, hiszen vagy nincs munkájuk, így még az önrész kifizetése is nehézségekbe ütközhet, vagy van munkájuk, akkor viszont dolgoznak éjjel nappal, és nincs idejük ilyesmivel foglalkozni. Pedig a munkáltatóknak is az lenne az érdekük, hogy hosszú távon megbízhatóan teljesíteni tudó alkalmazottaik legyenek. Az 56 nap alatt lejárható kúra alkalmával, ha gyógy-masszázst is felírtak nekünk, 15 napon maximum három órát tartózkodhatunk a fürdőben. (Masszázs nélkül csak két órát!) Ennyi idő ráfordítása már elég arra, hogy a fájó nyak, sajgó térd, a megterhelt gerinc vagy váll egy kis gondoskodást kapjon. A hosszú számítógép mellett töltött órák ugyanúgy kikezdik a csontrendszerünket, mint a nehéz fizikai munka. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy komolyra forduljon a baj! Szóval, ha már évek óta sajog itt-ott, gondoljuk át az időbeosztásunkat, és kérjünk beutalót a körzeti orvosunktól a reumatológiára, ott pedig mondjuk el, hogy szeretnénk mi is élni azzal a csodálatos lehetőséggel, amit a budapesti gyógyvizek és a fürdőkben dolgozó, nagy tudású szakemberek nyújthatnak számunkra!

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!