Kerthelység

2013. máj 18.

BabaBukfenc a Művelődési Házban

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Márciustól már a Munkácsy Mihály Művelődési Házban is várja az anyukákat és a kisbabákat a Bukfenc baba torna. Az oldott, vidám hangulatban folyó foglalkozásokat Marosiné Engler Edit óvónő, Bababukfenc szakoktató vezeti. Kedvcsinálóként a vele készített interjúból idézünk Önöknek:
Milyen korosztályt vársz a BabaBuk­fenc foglakozásokra?
Az 1-3 éves korosztályt várjuk kis csapatunkba, természetesen az anyukákkal, vagy ritkábban az apukákkal együtt.
Mennyire kötött az órák menete?
Természetesen van egy laza keret, ami szerint az órák folynak. Az elején mindig egy kis bemelegítéssel kezdünk. A gyerekek az anyuka ölében egyszerű játékos gyakorlatokkal óvatosan bemelegítik, megnyújtják a pici izmokat. Az óra folyamán irányított és szabadabb részletek váltják egymást. A gyerekek életkoruknál és habitusuknál fogva is mindannyian mások. Az egész foglakozás az édesanyák részvételével zajlik, és rájuk, valamint a babára van bízva, hogy mikor, és milyen alapossággal vesznek részt az irányított mozgásokban. Nyilván az egészen piciknél még sokkal rövidebb ez az idő, aztán ahogy cseperednek, úgy tanulják meg egyre ügyesebben a különböző gyakorlatokat, mozgásformákat, és persze a mondókákat is.
Zenére is tornáztok, vagy a mondókáké a főszerep?
Csak a foglalkozás végén a levezetésnél szoktam néha bekapcsolni a magnót. A BabaBukfenc tornának megvan a maga mondókakészlete, amelyet az édesanyák is örömmel tanulnak meg, és a nagyobbacskák is velünk együtt fújják őket.
A BabaBukfenc csak jó szórakozás a babának és a mamának, vagy egyben fejleszti is a kicsik mozgáskészségét?
Egy egészséges kisbaba az első három évben folyamatosan próbálgatja és tanulja meg először az egyszerűbb, majd az összetettebb, koordináltabb mozgásokat. Az újszülött pici kezecskéi és lábai az első időkben még céltalanul kalimpálnak össze-vissza, de már az első napokban is sokat fejlődik a mozgáskészsége. Lassan megtanulnak fejükkel az anya hangja után fordulni, megtanulnak átfordulni, mászni, kúszni, felülni, felállni, és végül járni. Ez a folyamat rengeteg gyakorlást kíván a babától, és ha van elegendő helye, és elég mozgásra ösztönző impulzus éri, akkor a baba önmaga is megtanulja ezeket a dolgokat. Mi azonban segíthetünk nekik abban, hogy ezek a folyamatok gyorsabban és könnyebben menjenek végbe. Egy BabaBukfenc foglalkozás során játékos gyakorlatokkal igyekszünk segíteni a babáknak a saját testük határainak, működésének öntudatlan megismerésében, azaz a „testséma” kialakításában. Az utánzáson alapuló gyakorlatoknál olyan mozgásformákat mutatunk nekik, amelyeket örömmel próbálnak az anyukájukkal együtt csinálni. Eközben szintén észrevétlenül fejlesztjük a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket. Használunk sok érdekes segédeszközt, játékot, ami az egyes gyakorlatok végzése közben munkára serkenti az agyat, így egyre több és erőseb kapcsolat alakul ki a mozgást irányító idegrendszeri egységek között. Így lesz a mozgás egyre összehangoltabb, azaz így lesz a baba egyre ügyesebb.
A gyerekek testi fejlődése szoros kapcsolatban áll a szellemi és lelki fejlődéssel is?
Az összefüggés nagyon szoros. A gyerekek idegrendszere az első hat évben fejlődik a legintenzívebben. Ilyenkor alapozzák meg a későbbi munkát, ilyenkor készülnek fel a feladatokra, amelyek később várnak rájuk. Nagyon hasznos tehát, hogy ha pont ebben a fogékony időszakban segítünk a babáknak, hogy minél több élményt szerezzenek, minél többet játsszanak, mozogjanak, és eközben észrevétlenül tanuljanak, fejlődjenek.
BabaBukfenc Torna minden hétfőn az MMMH-ban!

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!