Kerthelység

2013. ápr 17.

Internet idősebbeknek – hogyan kezdjünk hozzá?

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Kapcsolat a világgal

Akár hiszik, akár nem, internetezni bárki megtanulhat! Hogy ez nem ördöngösség, az is mutatja, hogy idős barátaim az Arany Alkony-ban minden este Skype-on beszélgetnek a Kanadában élő gyerekeikkel. (SKYPE -Internetes felületen működő „videó telefon” szolgáltatás, amelynek segítségével ingyen beszélgethetünk a világ minden táján élő ismerősünkkel.) A közösségi oldalakon rátalálhatunk régi barátainkra, és tarthatjuk velük a kapcsolatot akkor is, ha már kicsit nehezebben mozgunk, és nem tudunk elutazni mondjuk egy vidéki látogatásra, a pénztárcánk meg nem bírja a hosszú telefon beszélgetéseket. És persze ott van a rengeteg érdekesség! Zenék és filmek, képek a világ minden tájáról, tudományos érdekességek… Minden, ami csak eszünkbe juthat, és érdekelhet bennünket. Mindez otthon, a saját szobánkban, és a tv-vel ellentétben akkor amikor akarjuk, és csak az amit mi szeretnénk!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is szükségünk van egy számítógépre. A számítástechnika világa olyan gyorsan fejlődik, hogy a legtöbb gépet három-négy éven belül lecserélik, ezért könnyen előfordulhat, hogy megörökölhetjük a gyerekeinktől, unokáinktól a régi gépet, de a számítástechnikával foglalkozó üzletekben is jutányos áron hozzájuthatunk egy-egy kedvező árú darabhoz. A családsegítő szolgálatnál is gyakran ajánlanak fel ilyen régebbi típusú, de még jól működő gépeket.
Ha megvan a „vas” szükségünk van még a rajta futó programokra, amelyek segítségével dolgozni tudunk. A családból örökölt gépeken sokszor már rajta is vannak ezek a programok, de meg is vásárolhatjuk őket. Az ezzel foglalkozó üzletekben segítenek feltelepíteni ezeket a gépre, de egy hozzáértő családtag is meg tudja csinálni.
Ezután jön a szolgáltató választás. Hasonlóan a kábel tv-hez a szolgáltatók és az elérhető kínálat nagyon széles, és a számunkra optimális csomag kiválasztásában érdemes segítséget kérni valakitől. Vannak havidíjas csomagok, amelyek korlátlan letöltést biztosítanak, azaz havonta ugyanannyit fizetünk, akármennyit is interneteztünk abban a hónapban. Ez azért jó, mert biztosan nem csinálunk plusz számlát magunknak, ha esetleg rátaláltunk egy oldalra, ahol jó kis régi filmeket lehet nézni, és minden nap megnézünk egyet…
Ha megvan a szolgáltató, akkor azt kell kitalálnunk, hogy hol tartjuk majd a gépet, és oda hogy jut el az internetről érkező jel. A legtöbb kábel-tv szolgáltatónak van már internetes szolgáltatása is, úgyhogy ha van ilyen szerződésünk, akkor a már meglévő rendszerhez egyszerűen csatlakoztathatunk egy egységet, amelynek testvérét a géphez kapcsolva vezeték nélkül is létrejöhet az internet kapcsolat. Ennek kiépítésében is szakember segítségét érdemes kérni.
Ha készen vagyunk és működik a gépünk, akkor kell valaki, aki az első lépéseket megteszi velünk, mert bár ezek nagyon egyszerűek, de csak akkor, ha tudjuk, hogy mit kell csinálni! Meg kell ismerkednünk a klaviatúrával, az egyes gombok elhelyezkedésével. Aki tud gépelni, annak gyorsabban fog menni, de ismerek olyat, aki két ujjal gyorsabban gépel, mint én a tízzel, úgyhogy előbb-utóbb mindenki egyre nagyobb biztonsággal találja majd meg a betűket.
Azok az internethasználók, akiknek nem a munkájuk része a számítógép, alapvetően két dologra használják az internetet: levelezésre és böngészésre, azaz a neten található információk, zenék, filmek, képek, cikkek, könyvek stb. tanulmányozására. A levelezéshez létre kell hoznunk egy postafiókot, amelynek beállítását szintén bízzuk a segítőnkre. A böngészéshez pedig kiválasztunk egy böngésző programot, és már kezdődhet is a barangolás az internet végtelen birodalmában!

Jó tanácsok

Keressünk valakit, aki az első lépésekben, néhány hétig szívesen segít bennünket! (barát, gyermek, de legjobb az unoka…) Eleinte sokszor előfordul, hogy valamit nem jól csináltunk, és ezért nem tudunk tovább lépni. A gép is akadozhat, a szolgáltatóval is lehetnek gondok. Ilyenkor nagyon elkél a segítség, aki tovább lendít bennünket! Nem szabad elkeseredni, és főleg nem szabad feladni!
Ne szégyelljünk segítséget kérni! Mindenki, aki nem született bele ebbe a „kiber” világba, így tanulta meg a számítástechnika alapjait! Hogy valaki megmutatta, hogyan kell elkezdeni!
Már az elején döntsük el, hogy mire szeretnénk használni a gépet, és először csak erre koncentráljunk! A számítógép a lehetőségek kimeríthetetlen tárháza, de lehetetlen mindent egyszerre megtanulni! A szövegek formázása, vagy a táblázatok készítése már egy következő lépés. Ha levelezni, és böngészni szeretnénk, akkor ezt a két funkciót gyakoroljuk addig, amíg biztosan nem megy! Így sokkal hamarabb lesz sikerélményünk!
Minden nap gyakoroljunk! A gép bekapcsolása, a böngésző előhívása, a levelező rendszer megnyitása nagyon egyszerű, néhány kattintásból álló feladat, de ha nem végezzük el minden nap, akkor hamar elfelejtjük, hogy kell, és kezdhetjük elölről az egészet.
Végül, amikor már minden remekül megy, már csak egy nagy feladatunk van, hogy elkerüljük a függőséget! Aki még csak most tervezgeti, hogy nekilát, az persze most mosolyog, de ez tényleg valós veszély! Az internet végtelen, és egy kíváncsi elme, ha az ismeretetek kimeríthetetlen tárházára lel, kalandozni kezd benne! Majd gondoljanak erre az írásra, ha rápillantanak a monitor órájára, és azt látják, hogy éjjel két óra van, és Önök már délután óta olvassák, nézegetik a kedvenc oldalaikat, kommenteket ( az adott internetes tartalommal kapcsolatos véleményeket) olvasnak, és írnak, pedig holnap reggel kelni kell, mert meg kell metszeni az almafákat, vagy meg kell sütni az ígért sütit az unokáknak.
Ha van már működő gépük, türelmes segítőjük, és van kitartásuk, akkor az egész fent leírt folyamat, – a klaviatúrával való ismerkedéstől a neten való önfeledt böngészésig – nem tart tovább két hétnél! Elhihetik! Én is gyakorlatból beszélek! Anyukámmal januárban kezdtük, és ma már mindennap használja a gépet! Mindenféléket küldözget nekem, és végighallgatta többek között az összes neten fellelhető Cseh Tamás felvételt. Ötször. Önöknek is sikerülni fog! Csak rajta, lássanak hozzá! Ha pedig szeretnék még tovább fejleszteni magukat, akkor jövőre ott a helyük, az ingyenes számítástechnika tanfolyamon a Bálint Márton Iskolában, ahol dr.Németh István nyugalmazott igazgató úr vezeti be Önöket a szövegszerkesztés és a táblázatkészítés rejtelmeibe. Ki ne hagyják!
Sok sikert, kellemes böngészést kív­ánunk!

Nyíri



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!