Kerthelység

2013. ápr 17.

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak a Szent Flórián Egyesület szervezésében

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Amikor az ember hat évesen iskolába megy, a nyolcadikosok nagyon nagynak és öregnek tűnnek a szemében. Gimnazistakén aztán nagyon is fiatalnak és erősnek érzi magát, de kicsit furcsán szemléli az édesanyját, aki még mindig élvezettel olvassa az ifjúsági könyveket és Linkin Park-ot hallgat. Az ő korában? Negyven évesen rádöbben, hogy bár a teste lassan öregszik és néha már itt is fáj, meg ott is és már szemüveg kell az olvasáshoz, de még mindig fiatalnak érzi magát.

Megtanul síelni, szabadegyetemre jár, esetleg még egy új szakmát is elsajátít. És közel fél évszázados élettapasztalattal a háta mögött már nem csodálkozik azon, hogy a nyolcvan éves szomszéd bácsi számítástechnikai tanfolyamra jár, és hogy kilencven fölött is lehet még újra szerelmes valaki. Mert az évek telnek és öregszünk, de hogy hogyan, az rajtunk is múlik. A test és a szellem rendszeres edzése sokkal elégedettebbé és egészségesebbé tesz bennünket.

Az, aki Törökbálintot választotta nyugdíjas évei helyszínéül, számos olyan lehetőség közül választhat, amely hozzásegítheti az aktív élethez nyugdíjas korban is, amelynek a tanulás, a fejlődés és az ezzel járó öröm ugyanúgy része, mint a sorban ülés a reumatológián.
Az egyik ilyen lehetőség az az ingyenes számítástechnikai tanfolyam, amelyet a Szent Flórián Egyesület szervezett meg, az idén immár harmadízben. Az első foglalkozáson teljesen megtelt a terem, közel hatvan jelentkező két turnusban kezdett tanulni a Bálint Márton Iskola számítástechnika termében, dr. Németh István nyugalmazott iskolaigazgató úr vezetésével. Nyolc héten át, heti két alkalommal tanulhatták, gyakorolhatták a résztvevők a számítógép használatát. Február végére ez a létszám egy kicsit leapadt, de így is számos hallgató vette át az utolsó foglakozáson azt a szép kis emléklapot, amely igazolja, hogy eredményesen vett részt a tanfolyamon. Természetesen minden résztvevő kapott ilyen bizonyítványt, hiszen minden apró részlet, amely közelebb vitte a résztvevőket ahhoz, hogy akár csak ismerkedjenek a számítógéppel, már eredménynek számít! Mindenkinek gratulálunk, aki elkezdte ezt a tanfolyamot, hiszen már az is nagyon nagy dolog, hogy nyugdíjas korban valami ennyire újba kezdjünk. Gratulálunk azoknak, akik végig is csinálták, és reméljük, hogy ismereteiket sikerült tovább mélyíteni és sok hasznos dolgot tanultak. Akik pedig menet közben valamilyen okból lemorzsolódtak, ők se csüggedjenek! Az első lépést már megtették, és ha a tanulás üteme kicsit gyorsnak is tűnt, ne adják fel, próbáljanak otthon gyakorolni! Egy kis segítséggel nagyon rövid idő alatt használható, élő tudássá válhat az, amibe a tanfolyamon talán csak belekóstoltak egy kicsit!
Az utolsó foglalkozáson Hajdu Ferenc alpolgármester úr, a tanfolyam ötletgazdája gratulált a hallgatóknak. Mint elmondta, ha egy-egy könyv, amit elolvasunk, ablak a világra, akkor az internet egy hatalmas üveges ajtónak tekinthető. Érdemes átnézni, aztán talán át is lépni rajta. Ha ez sikerül, azonnal egy egészen más, eléggé bonyolult, de nagyon izgalmas világban találjuk magunkat. Egy olyan világban, amelyben a gyerekeink, az unokáink már őslakosok, és ahol mi talán kicsit idegenül érezzük magunkat. De ez a világ tele van érdekességekkel, lehetőségekkel, és ha vesszük a bátorságot, és nekilátunk a tanulásnak, akkor megnyílik előttünk a végtelen lehetőségek tárháza, és talán jobban megtaláljuk a helyünket ebben az új világban. Ebben volt a résztvevők segítségére dr. Németh István, aki maga is már felnőtt fejjel ismerkedett meg a számítástechnika világával, még a számítógép hőskorában, és aki nyugdíjas korba érve örömmel osztja meg tudását a tanulni vágyókkal. Az idei tanfolyam a végére ért, de reméljük, hogy jövő télen újra lesz lehetőségük ingyen tanulni a nyugdíjasoknak. Ehhez nem is kell más, mint a Szent Flórián Egyesület készsége a további szervező munkára, a Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium további önzetlen fogadókészsége, és dr. Németh István múlhatatlan pedagógusi hivatástudatára. Gratulálunk a hallgatóknak, a szervezőknek pedig további sikeres együttműködést kívánunk!

Perjés Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!