Kerthelység

2013. márc 15.

Épül az iskola

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Láthatóan nagy a sürgés-forgás az új iskola építésén. Teherautók jönnek-mennek, munkások dolgoznak még sötétedés után is lámpafénynél az iskolában. Mit lehet tudni az építkezés előrehaladásáról?
Arról már korábban beszéltünk, hogy két év tárgyalás után végül tavaly novemberben megegyezés született az Államot képviselő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a kivitelező és az Önkormányzat között az építkezés folytatásáról, befejezéséről.

Már akkor megindult a munka, ami talán a karácsony-újév időszakában kevésbé volt feltűnő, de még akkor is dolgoztak. Az utóbbi hetekben több alkalommal is jártam az építkezésen, és számomra is meglepő volt az előrehaladás mértéke, üteme. A munka az épületen belül folyik, szerelik a fűtést, szellőztetést, az elektromos hálózatot és még sok minden egyebet. Az emeleti szinten a falak már simára vannak vakolva, és az ajtótokok is a helyükön vannak. Kész a termek aljzat-betonozása, már csak a burkolásra és festésre várnak a helyiségek.
A sportcsarnok és az uszoda is készül?
Természetesen ott is zajlik a munka. A sportcsarnokban is készen van az épületgépészet jelentős része, egyes sporttechnológiai szerelések folynak. A csarnok kézilabdapálya-méretű, és felszereltségét illetően alkalmas lesz bajnoki mérkőzések lebonyolítására, sőt közvetítésére is. Így aztán stúdiófülkék is készültek az emeleti részen. Az uszodában talán még kevésbé látszik az előrehaladás, de a gépészet egy része már ott is megvan.
Mikorra készül el az iskola? Az új iskolaévet már ott kezdhetik a törökbálinti diákok?
A szerződés szerint igen, hiszen augusztusra már a próbaüzemnek is be kell fejeződnie. Az uszoda átadási határideje későbbi, de szeptember végére annak is el kell készülnie.
Mi igaz abból, hogy ez az új épület nem kap önálló intézményi funkciót, hanem a Bálint Márton iskolához fog tartozni?
Az épületet mindig is a Bálint Márton Általános- és Középiskola tagiskolájaként neveztük meg. Amikor – még 2009-ben – az első tervek készültek, majd az építkezésre, beruházásra közbeszerzési eljárást hirdettünk, a pedagógiai szakmai segítséget is a Bálint Márton Iskola vezetésétől kaptuk. Az már más kérdés, hogy távlatban lehet, hogy az iskola önálló intézményi státuszba kerül. Most nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni, hiszen az intézmények fenntartási joga 2013. január 1-től már nem a helyi önkormányzatoknál van, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerületénél. Ebből legalábbis annyi következtetést le kell vonni, hogy nem feltétlenül a Törökbálinti Önkormányzat hoz majd döntést a kérdésben.
Akkor tehát az üzemeltetésben sem lesz szerepe Törökbálintnak?
A fenntartói jog átadása nem jelenti azt, hogy a működésről, működtetésről ne kellene a helyi önkormányzatnak gondoskodnia. Nagyon leegyszerűsítve: a Tankerület a fenntartói jogot az iskolapedagógusok munkáltatói jogával és a pedagógiai szakmai irányítás átvételével gyakorolja. Mindebből nem következik, hogy az intézmények működtetése is a Tankerület feladata lenne. Törökbálint Város vezetése nem mondott le a működtetésről egyik iskolája tekintetében sem, így tehát az új épület is a Város üzemeltetésében marad.
Ha „belép” az új iskolaépület, akkor mi történik a Köztársaság téri régi épülettel?
Továbbra is iskolaként üzemel. Arról meg kellett állapodni az iskola vezetésével, hogy a két épület között milyen módon történjen az osztályok megosztása. Keszler Márton igazgató úrral és az iskola vezetésével több fordulóban tárgyaltunk, és végül abban állapodtunk meg, hogy az új, készülő épületbe a Bálint Márton Általános és Középiskola felső tagozata és a középiskolai osztályok költözzenek át a következő tanévtől. A tantárgyfelosztást megvizsgálva találtak megoldás erre a felállásra. Közösen megkezdtük a szükséges bútorzat és felszerelés felülvizsgálatát, amelybe Igazgató úr a helyetteseit is bevonta.
A Köztársaság téri épületben maradnak az alsó tagozat osztályai. Ez azt is jelenti, hogy a volt CBA áruházból kialakított iskolai melléképületben megszűnik az osztályok elhelyezése, valamint a volt könyvtár-épület is más funkcióba kerül. A jelenlegi helyzet már nem tartható fenn a Köztársaság téri épületben, hiszen oly mértékű zsúfoltsággal jár együtt, hogy az már az oktató-nevelő munka kárára megy.
A Képviselő-testület februári ülésének napirendjén már szerepel az új iskolaépület üzemeltetésével kapcsolatos téma. Miért kell most ezzel foglalkozni, hiszen még távol van a próbaüzem?
Megítélés kérdése, hogy távol van-e vagy sem. Szerintem itt a küszöbön a szeptemberi iskolakezdés, és már most is van, amiben bizony késésben vagyunk. Már most oda kell figyelnünk a majdani üzemeltető szemével a kivitelezés folyamatára. Vannak, lehetnek olyan hibák, amelyeket, ha most nem veszünk észre, nem korrigáltatunk, akkor majd az üzemeltetésben bosszulják meg magukat. Arról már nem is beszélve, hogy iskolaépületet és sportcsarnokot már eddig is üzemeltettünk, tehát van benne tapasztalatunk, de uszodát még nem. Az pedig közismert, hogy ha egy uszoda üzemeltetése nincs tapasztalt kézben, akkor a létesítmény veszteséget termel. Szerencsénkre bíztató a helyzet, hiszen az uszoda és az iskolaépület is geotermikus energiát használ majd, így jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és annak költsége.
Úgy tervezzük, hogy az uszoda és a sportcsarnok szabad kapacitását – ami az iskolai használaton kívül van – azt a törökbálintiak számára elérhetővé tesszük. Természetesen nem ingyen, de a magam részéről arra készülök, hogy javasolni fogom egy „Törökbálint-kártya” bevezetését, amivel a helyi szolgáltatásokat – akár még a helyi közlekedést is – kedvezménnyel vehetik igénybe a helyben lakók.

P.I.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!