Kerthelység

2013. márc 15.

Böjtmás havában járva

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Március régi magyar neve böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. A húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete, a hamvazószerda idén február 13-ára esett. A nagyböjt a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus
Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére.
Nem csak vallási okból érdemes ilyenkor méregteleníteni a szervezetet. A Nagyböjt negyven napja alatt – lemondva a zsíros-húsos fogásokról – tulajdonképpen lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez. A téltől és ünnepektől megviselt, cukrokkal, erős fűszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel sok káros anyag halmozódik fel a testünkben, ezektől kell megszabadulnunk. Ennyi idő alatt kitisztul a szervezetünk, és újult erővel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak. A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idő alatt.
Március
A rómaiaknál ez év első hónapja volt, de márciust a hadba vonulás időszakának is tartották. Innen a hónap elnevezése is: a harcias természetű Mars isten volt a névadó. A magyar hagyományokban a böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni márciust – utalva a 21-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára.
Gyakran márciusra húzódik a vízkeresztkor kezdődő és húshagyó keddig tartó farsang farka, a legnagyobb karneválok, farsangi mulatságok időszaka. A húshagyó keddet követő napon, hamvazószerdán kezdődik a nagyböjt, ami húsvét előtt negyven napig tart.
A tavaszvárás, a jó idő beköszöntének hónapja – erre utalnak az időjós napok is. Ildikó napja (március 10.) még hosszú hideggel fenyeget: „ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy”. Két nappal később pedig „ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.” Tizennyolcadika Sándor napja, aki Józseffel és Benedekkel együtt hoz zsákban meleget.
Igaz, hogy a csillagászati év, a tavasz 21-én kezdődik, amikor a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakákét, mégis, a néphagyomány 24-ére, a „harmatszedés napjára” teszi az igazi tavasz kezdetét. Huszonötödike, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja fontos vallási ünnep: Jézus Krisztus fogantatásának napjaként tartja számon a katolikus egyház.

Böjt az egészségért
Az ókorban Hippokratész valószínűleg nem véletlenül tartotta fontos öngyógyító módszernek a böjtöt, ami azonban a gyógyszertan fejlődésével háttérbe szorult. A böjtterápiát csak a reneszánsz idejében fedezték fel újra, Paracelsus  a legjobb természetes gyógymódnak tartotta. A hatásosnak bizonyuló módszer különösen a szegény néprétegekben terjedt el. A böjtölés témájában Alexander Paschutin orosz orvos többek között bizonyította, hogy a megfelelő táplálékelvonás javítja a teljesítményt és a közérzetet. Komolyan foglalkozott a böjt lélektani hatásaival is.
A XX. században elterjedt sokféle böjt egészségügyi szempontok szerint alakult. Elhízott, magas koleszterinszinttel élő társadalmunkban mindenkinek érdemes lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra szánnia magát. Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra.

Hamvazószerda abból az ősi hagyományból ered, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon (és nagyböjt első vasárnapján) keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

A modern kor járulékai mind-mind a testedben halmozódnak fel: a tartósítószerek, gyógyszermaradékok, vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok és sok minden más, amivel a szervezet nem tud megbirkózni, így elraktározza a sejtekben, szövetekben. Kloroform és gyógyszerrészecskék, zsírban oldódó mérgek rakódnak le a májban. A vesében a vízben oldódó tartósítószerek, glikol és orvosságmaradványok tárolódnak. A táplálékkal magunkhoz vett fémek, mint a réz, az ólom a gyomorban és a bélben rakódnak le a fluoriddal és a klórral. Orvosi vizsgálatok során nagyon nehéz ezeket kimutatni, azonban rendszeres salaktalanítással elősegíthető ezen méreganyagok ürítése, és ezáltal megelőzhetők az úgynevezett civilizációs betegségek, például allergiák, fejfájás, gyomorfekély, izomfájdalmak és a cukorbetegség. A böjt nem azonos a koplalással. Ha az ember helyesen böjtöl, nem gyengül le, nem fárad el és nem lesz sápadt. Sőt: az az energia, amely eddig az emésztésre használódott el, most megmarad, és máshol szolgálja az embert. Könnyebben beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai is.

Receptek:

Böjti Káposzta:
Hozzávalók: egy fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, só, bors, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 db főtt tojás, káposztalevél, 50 dkg savanyú káposzta, 1-2 fej alma, egy csokor kapor.
Elkészítés:
Egy evőkanál olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát, pirítsd meg rajta a rizst, fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával és öntsd fel kevés vízzel. Néhány perc alatt párold félkészre a rizst. Hagyd hűlni, majd keverd össze a kis kockára vágott, keményre főtt tojással, és ezzel a masszával töltsd meg a szétbontott káposztafej leveleit.
Egy nagy lábos alját béleld ki a savanyú káposztával, ízlés szerint keverj bele kaprot és reszelt almát, majd helyezd rá a tölteléket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a tölteléket. Lefedve, kis lángon főzd puhára. A végén liszttel elkevert tejföllel habard be.

Csőben sült karfiol és brokkoli paradicsomos mozzarellával
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 30 dkg karfiol, 15 dkg mozzarella, 15 dkg paradicsom, 5-6 gerezd fokhagyma, só, citromlé.
Elkészítés:
A brokkolit sós, fokhagymás vízben leforrázzuk, a rózsáira szedett karfiolt, sós citromos vízben előfőzzük. Egy tűzálló tálba helyezzük rétegesen a karfiolt és a brokkolit, úgy, hogy minden réteg közé egy-egy sor szeletelt mozzarellát is teszünk. Tetejét teljesen beborítjuk sajttal, paradicsomkarikával díszítjük és forró sütőben pirosra sütjük.

Őrségi babsaláta
40 dkg szemes babot előző este beáztatunk, 2 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 gerezd fokhagymát összezúzunk. Másnap a babot hideg vízben sóval, babérlevéllel puhára főzzük, lehűtjük és kevés főzőlével együtt egy tálba rakjuk. 1 dl tökmagolajból, 1 dl borecetből, a hagymából, fokhagymából kevés vízzel salátaöntetet készítünk, amelyet sóval és kevés fehér borssal ízesítünk. Ezzel öntjük le a babot. Néhány órás állás után hidegen tálaljuk.

Rántott tüzes répa
Hozzávalók: vastagabb sárgarépa, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, édes chiliszósz.
Elkészítés:A répát felkarikázzuk, sós vízben megfőzzük, arra ügyelve, hogy ne legyen teljesen puha. Kihűtjük, panírozzuk, megsütjük. Édes chiliszósszal fogyasztjuk.

A gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, liszt, olaj, tejföl, só, bors.
Elkészítés: A nagyobb kockára vágott vöröshagymát forró olajon fonnyaszd meg. A meghámozott, felszeletelt krumplit főzd meg sós vízben, majd levét leöntve törd át. Keverj hozzá 2-3 evőkanálnyi lisztet, ízesítsd sóval, borssal és fortyanásig főzd tovább, hogy sűrű pépet kapj. Egy kiolajozott jénai tálba szaggass galuskákat a püréből. Locsold rá az üvegesre párolt hagymát és szaftját. Előmelegített sütőben rövid ideig – pirulásig – süsd. Tálaláskor meghintheted tejföllel. Édes változatban a krumpli főzésénél kevesebb só és bors kell hozzá. Üvegesre párolt hagyma helyett pedig cukrozott mákkal hintsd meg a krumpligaluskákat.

Sajtos rakott gombás galuska
Hozzávalók 4 darabhoz: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg hagyma, 0,5 dl olaj, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), só, 1 teáskanál finomra vágott kakukkfű, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, őrölt bors, 1–2 dkg vaj.
Elkészítés: A lisztből, tojásból vízzel és sóval galuskatésztát készítünk. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leöblítjük. Ha van rá lehetőség, tehetünk a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen.
A megtisztított hagymát finomra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Rátesszük a megtisztított, megmosott, vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön 2–3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával meg a tejföllel. Kivajazott hőálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!