Kerthelység

2008. ápr 30.

Pentecostes – Ötvenedik

Írta: admin Kategória: Múltidéző – hagyományok

Pünkösdkor a kereszténység a húsvétot követő ötvenedik napon a Szentlélek eljövetelére emlékezik, amely leszállt az apostolokra. Ennek a jeles napnak görögül Pentecostes a neve, ami ötvenet jelent. Az ötvenes szám a zsidó vallásba nyúló gyökerekre is rámutat, hiszen a Pészach, azaz a zsidó húsvétot követő ötvenedik napon tartják a tavaszünnepet. Magyarországon a pünkösdi hagyományokban éppúgy fellelhetők a keresztény szokások, mint az ősi, pogány rituálék. Ez utóbbiak a keresztény értékekkel keveredve, azokkal egybeolvadtak.

Krisztus mennybemenetelét követően az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok együtt ünnepelték pünkösdöt, amikor hirtelen feltámadt a szél, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyűltek. Egyszer csak lángnyelvek jelentek meg, amelyek szétoszlottak és leszálltak az apostolokra, akik megteltek a Szentlélekkel.  Ezután különféle nyelveken kezdtek el beszélni. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, ki-ki a maga nyelvén érti, amit az apostolok mondanak. Akik értették az apostolok szavait, azokból lettek az első keresztény gyülekezetek, ezért pünkösdöt az egyház születésnapjaként tartják számon.
Nem olyan régen, a múlt század derekán pünkösd szombatján hajnalban az emberek megfürödtek a Tiszában, hogy a betegségek ellen védettséget szerezzenek.
Szép, ám elfeledett középkorból eredő népszokás, a pünkösdikirály-választás, amikor is afféle legényvirtusként az ifjak lovasversenyeken, tekézésben és tűzugrásban mérték össze ügyességüket. A legderekabb legény egy esztendeig minden mulatságra hivatalos volt és ingyen ihatott a falu számlájára. A pünkösd mint tavaszünnep az udvarlás és a párválasztás ideje, amikor a lányok bátran mutatkozhattak a választottjukkal.
Dunántúli kihaló szokás a pünkösdi királynéjárás. Pünkösd napján a lányok körbevitték a faluban a legszebbiket maguk közül. Énekelve, jókívánságokat ismételgetve járták az udvarokat, meg-megállva, a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek, körbejárták őt, és termékenységvarázsló mondóka kíséretében felemelték. A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával, valamint a pünkösdi báránysült és báránypaprikás. Pünkösd jelképe a pünkösdi rózsa és a fehér galamb. Az előbbi a lángnyelveket hívatott szimbolizálni, az utóbbi pedig a Szentlelket.

D. I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!