Kerthelység

2012. dec 28.

Mindig elkél a segítség…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Szilbert Tiborral

Egyre hidegebbek az éjszakák, korán sötétedik és mindenki igyekszik haza, az otthon melegébe. Lassan közeledik a Karácsony is és ilyenkor sokat gondolunk azokra, akiket nem vár meleg szoba, finom vacsora. Sajnos egyre többen tengetik az életüket az utcán, vagy valamilyen ideiglenes szálláshelyen meghúzódva. Bár Törökbálint gazdag város, de sajnos itt sem kell nagyon keresgélni, hogy ráakadjunk nagyon szegény emberekre. Őket segíti immár húsz éve a Jóakarat Kör, amelyet tizenkét törökbálinti hölgy hozott létre két évtizeddel ezelőtt. Az Egyesület minden évben megrendezi  hagyományos jótékonysági bálját. Hogy miért nem a szokásos báli szezonban tartják ezt a rendezvényt, ezt is megtudhatják Szilbert Tibortól, az Egyesület elnökétől.
A Jóakarat Kör életében októberben jön el az év vége, hiszen a hagyományos jótékonysági bált mindig ilyenkor tartjátok. Miért nem Karácsony előtt, vagy a hivatalos februári báli szezonban?
Azért, mert október 16-a a szegénység világnapja. Ez jó alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet a körülöttünk, közöttünk élő elesett, nehéz sorsú emberekre. A bált jótékonysági céllal rendezzük, a belépőjegyek, a tombola és az adományok bevételei mind az egyesület kasszájába kerülnek, ahonnan aztán segítséget tudunk nyújtani azoknak, akiknek szükségük van rá.
Ki az, aki eldönti, hogy kinek van szüksége segítségre, és milyen formában kaphatják ezt meg a rászorulók?
Semmiképpen sem arról van szó, hogy aki ide jön pénzt kérni, az azonnal kap is. Az általunk támogatott családokat igyekszünk megismerni, felmérni, hogy mire van szükségük és alkalmanként, minden esetben mérlegelve részesítjük őket támogatásban. Készpénzt csak a legritkább és csak nagyon indokolt esetben kapnak. De olyan előfordul, hogy valaki nem tudja kifizetni a villanyszámláját és kéri, hogy segítsünk, akkor a számla egy részét ő fizeti, a másik részt pedig a Jóakarat Kör teszi hozzá. De a csekket együtt adjuk fel a postán, hogy biztosan oda menjen a pénz, ahová kell. Ugyanez a helyzet a gyógyszerekkel is. Rendszeresen vásárlunk továbbá élelmiszercsomagokat is.
Milyen korosztályból kerülnek ki a támogatottak?
Mindenféle korosztály előfordul. Van nagyon szegény magányos kisnyugdíjas, de vannak magányos férfiak, nők, sőt teljes családok, vagy egyedül álló szülők gyerekekkel. Az még a jobbik eset, hogy ha van valamilyen szállásuk. A legelkeserítőbb azokat a gyerekeket látni, akik nem járnak iskolába sem. Nem is értem, hogy lehet, hogy nem keresi őket senki…
Ha jól tudom, ruhát, és alkalmanként bútorokat is kaphatnak, akik segítségért fordulnak hozzátok.
A Törökbálinti Rendőr Örs épületének egyik garázsában van a raktárunk a Bajcsy-Zsilinszky úton, oda adhatják le a polgárok a már nem használt ruhákat, cipőket. A bútorokat nem tudjuk tárolni, ezért legtöbbször előre megbeszélt időpontban az én utánfutómmal elhozzuk az adományozótól, és egyenesen a támogatotthoz visszük.
Megbecsülik az emberek, amit kapnak?
Van, aki megbecsüli, de akad olyan is, aki még két hét múlva sem képes bevinni az udvarról az ajándékba kapott kanapét, amit a helyébe is szállítottunk. Legtöbbször utánajárok a nagyobb értékű adományoknak, megnézem, hogyan használják, hiszen feneketlen zsákba hiába dobálunk bármennyi pénzt. Fontos, hogy ezek az emberek megértsék, ahhoz, hogy a sorsuk jobbra forduljon, nekik is tenni kell, nem lehet mindig csak arra várni, hogy valaki majd csak ad valamit. De sajnos azt látom, hogy van, aki egyszerűen erre rendezkedik be és nem is nagyon érdeki semmi.
Pedig manapság mindenkinek egyre nehezebb, így azoknak is, akik még adni tudnak. Az egyesület kasszája is érzi a recessziót?
Mindenképpen érezhető ez a negatív hatás. Az 1%-ból befolyó összeg idén közel 40%-kal volt kevesebb a tavalyinál. Több adományozó cég is visszalépett, amióta a támogatásként adott összegek után is adózni kell. De azért még vannak jóakaratú emberek, akik a kevésből is mindig adnak. Így tudunk minden évben újra és újra segíteni. Az idei bálon is sok cég és magánszemély áldozott jelentős összeget a szegények támogatására. Segítségüket ezúton is köszönjük!

A Jóakarat Kör köszönetnyilvánítása
Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni mindazon vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik ebben évben hozzájárultak hagyományos Jótékonysági bálunk megszervezéséhez, és színvonalának emeléséhez. Egyesületünk folyamatos működéséhez is szükség van a felajánlásokra, ezért is okozott külön örömet számunkra, hogy ilyen sokan csatlakoztak hozzánk, támogatva ezzel a Törökbálinton élő nagycsaládosokat és kisnyugdíjasokat!
Köszönet Csuka Attila önkormányzati képviselőnek, és a SZIGÜ Temetkezés Kft.-nek a nagy összegű pénzadományokért.
További támogatóink: Auchan, Central Drinks, Czinszky Antalné Olga, Fehér Kereszt Patika, Harangláb Söröző, Kaczián Nyakkendő Szaküzlet, Kailinger Ildikó jegyző asszony, Kasza 198 Autó szerviz, Pelle Gumi szerviz, Rex-Salus Temetkezés, Szent Márk Gyógyszertár, Szirom Virágüzlet, Telenor, Vasbolt, Végállomás Büfé, Viktória Virágüzlet, Zeusz és Dani Transz, Zöldség-Gyümölcs-Baross utca.
További erőt, egészséget kívánunk a támogatóknak!
Jóakarat Kör

Nyíri



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!