Kerthelység

2012. dec 28.

TÁMOP 3.1.7

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Ez a néhány betű és szám tartja lázban mostanában a Zimándy Ignác Általános Iskola tanári karát, és diákjait, bár az utóbbiak talán nem is tudják, hogy egy olyan pályázati projekt részesei, amelynek sikeres lebonyolítása esetén  a Zimándy referenciaintézménnyé válhat egy olyan oktatási hálózat rendszerben, amely szakmai és anyagi elismerést egyaránt jelent az intézmény számára.

A fenti kóddal jelölt pályázat hivatalos elnevezése: „A referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése”. A rendszer lényege, hogy az egyes iskolák az előre egyeztetett témakörökben úgynevezett „jó-gyakorlatokat” rögzítenek. Ezek lehetnek különböző módszerek, eszközök, tanítási technikák, amelyeket részben az iskola pedagógusai fejlesztettek ki, és eddig már sikerrel alkalmaztak. A Zimándy tantestülete mindig is nyitott volt a pedagógiai innovációra, az új módszerek kipróbálására, kidolgozására. Az első lépés 2005-ben a HEFOP 3.1.3-as  pályázat volt, amelynek kertében az iskola elnyerte az első 18.000.000 forintot, amelyből elkezdődhetett a kompetencia alapú oktatáshoz szükséges segédeszközök beszerzése. Ekkor vette az iskola az első interaktív táblákat, és azokat a számítástechnikai eszközöket, laptopokat, amelyek azóta is sikerrel segítik a pedagógusok munkáját és a gyerekek tanulását egyaránt. Az első nyertes pályázatot továbbiak is követték, így az iskola  módszertani és infrastrukturális  háttere azóta is folyamatosan bővül.
Amikor  lehetőség nyílt arra, hogy az ún. „szolgáltatói korsárba” az iskolák feltöltsék jó gyakorlataikat, a Zimándy már rendelkezett korábban kipróbált és jól bevált programokkal, amelyeket csak az előírásoknak megfelelő formába kellett önteni.
2011-ben új lehetőség nyílt az iskola előtt. Ekkor írták ki azt a pályázatot, amelyben referencia-intézményi státuszra pályázhattak azok az iskolák, akik az előminősítésen már sikerrel vettek részt. A Zimándy két területen kapta meg az előminősített referencia intézmény címet: az „Infokommunikációs technológiák alkalmazásában példaértékű” és az „Ökoiskola környezetpedagógiai program alapján dolgozó iskola” kategóriában.
Ősszel, a pályázat záróakkordjaként két rendezvényre is sor került: októberben egy Záró Konferencia, novemberben pedig „Együtt, egymásért! Hálózati tanulás a Zimándyban” címmel szakmai nap zárta az eddigi munkát, ahol a vendég pedagógusok maguk is meggyőződhettek a jó gyakorlatok működéséről, majd pedig műhelymunka keretében maguk is kipróbálhatták, hogyan alkothatnak interaktív feladatokat órai munkájukhoz.
A hálózati tanulás rendszere a pedagógusok munkáját segíti és hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egyre színesebben, könnyebben sajátítsák el a tananyagot. Bízunk benne, hogy az utolsó ellenőrzések és egyeztetések után a Zimándy Ignác Általános Iskola elnyeri a referenciaintézmény címet, és sikerrel adhatja tovább tapasztalatait.

Fotók: Veszely István



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!