Kerthelység

2012. okt 30.

Thaiboksz-edzés indult a TWSKE szárnyai alatt

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Ettől az évtől egy új küzdősport kipróbálására és gyakorlására van lehetőség a Wushu Shaolin Kung-Fu Egyesületen belül. A thaiboksz-edzések vezetőjével, Susa Vendellel beszélgettünk.
Ha jók az információim, már elég régóta foglalkozol thai boksszal. Mióta is?
30 éve foglalkozom ezzel a harcművészettel, de előtte egy kicsit birkóztam és bokszoltam is. Nem volt ez teljesen egybefüggő harminc év, hiszen voltak kisebb-nagyobb megszakítások is, többek között egy egyéves szünetem is egy komolyabb autóbaleset miatt.
Ez azt jelenti, hogy a 80-as évek elején csöppentél bele ebbe a világba. Nagyjából Magyarországon is ekkor jött be a thai boksz, ha jól tudom?
Akkoriban még nem is thai boksznak hívták, mert az akkori rendszerben a thai bokszot túl brutálisnak tartották, ezért a majdnem teljesen hasonló Ping Kune Do Kung-Fut űztük. 1988-ban alakult meg a hazai thaiboksz-szövetség, és én tagja voltam annak a hét magyarországi versenyzőnek, akik az első thaiboksz-mérkőzést vívták Hollandiában. Életem egyik fontos mérföldköve volt, amikor 1993-ban megismerkedtem Sifu Robert Lyonsszal, akiben egy igazi mesterre találtam. Kivitt Kínába, hogy ott harcoljak egy tartományi bajnokkal. Ezt a mérkőzést megnyertem, és pályafutásom alatt egyszer sem hagytam el vesztesként a ringet. 1994-ben harmadmagammal kimentünk Kínába egy világbajnokságra, ahol mindhárman világbajnokok lettünk. Az autóbalesetem óta nem versenyzem, de edzéseket tartok, és szeretném, ha Törökbálinton is összejönne egy jó csapat.
Kiket vársz az edzésekre? Fiúkat vagy lányokat? Felnőtteket vagy gyerekeket is?
Egyelőre felnőtt fiúk járnak, de nem zárkózom el semmitől. Fontos, hogy ha valaki például gyerekként akar lejönni, akkor hozzon magával párt, mert egy gyerekkel nem tudok mit kezdeni.
Sokan félnek a thai boksztól, mert kemény sportnak tartják.
Igen a thai boksz kemény. Nagyon meg kell erősíteni a csontokat, mert ha nincsenek megerősítve, iszonyatos fájdalmakat okozhat. De nagyon vigyázok mindenkire. Mi már négy hónapja edzünk együtt, de még egymás elleni küzdelem nem volt. De nálam nem is kötelező verekedni. Várom azokat is, akik csak megerősödni akarnak, akik javítani kívánnak az állóképességükön vagy esetleg fogyni szeretnének.
A kívülálló azt látja, hogy a thai bokszban mindenhova lehet rúgni, ütni. Mi a sport szabályrendszere?
Különböző szabályrendszerek vannak, de könyökkel, térddel is lehet ütést, rúgást bevinni, fejvédő nincsen, bár a legtöbb versenyen nem lehet fejre könyökölni.
A kungfu egyesület szárnyai alatt tartod edzéseidet. Mi a kapcsolat a két sport között?
Igazából teljesen más a két sport, de én Robert Lyons útján kerültem kapcsolatba a kungfusokkal. Ő mindkét sportot űzte, mindkét sportban világbajnok.
Hol és mikor tartod az edzéseket?
Egyelőre heti két edzést tartok, hétfőn és szerdán a művelődési házban. Később szeretnék heti három edzést tartani, mert annyi minimum kellene.
Bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz?
Bárki, bármikor becsatlakozhat, van, amit együtt csinálunk és van, ami személyre szabott.
Mi a terved a csapattal?
Elkezdtem a testnevelési főiskolát, és az a tervem, hogy legyen egy saját Gymem, és azokkal, akik szeretnének versenyezni, versenyekre mehessünk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!