Kerthelység

2012. szept 30.

Zenés felfrissülés

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A The String Alongs és a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola növendékeinek koncertje

Nagysikerű koncertet adott júliusban a svéd The String Alongs zenekar a Zimándy Ignác Általános Iskola dísztermében. A formáció, amely hazájában és külföldön is komoly sikereket tudhat magáénak, elsősorban népszerű, dallamos komoly- és könnyűzenei darabokat játszik.

Az együttes vezetője Oláh Kálmán, a nagy hírű Oláh prímás dinasztia sarja, aki 1956-ban hagyta el az országot és Svédországban telepedett le. A tehetséges fiatal zenész később bejárta szinte az egész világot.  Együttesével, a The String Alongs zenekarral hazánkban először a Ráckevei Fesztiválon lépett fel, nagy sikerrel. Feleki László igazgató, a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola vezetője menyasszonya, Bernát Mónika családi kapcsolata révén ismerkedett meg Oláh Kálmánnal. A közös szenvedély, a zene szeretete hamar arra indította őket, hogy mielőbb közös zenélésre is sor kerüljön. A svéd zenészek örömmel vették a meghívást, és hamarosan meg is született a közös koncert terve, amelyen a svéd zenekar és a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola legtehetségesebb növendékei együtt zenélhettek. A műsor igazi közönségcsalogató darabokból állt, hiszen közkedvelt musicalek, filmzenék, a svéd, az amerikai és a magyar népzene motívumait összefoglaló darabokon kívül például az Abba együttes több számának feldolgozását is meghallgathatta a népes közönség. A Zimándy díszterme zsúfolásig megtelt, és a publikum hálásan fogadta a kellemes, vidám dallamokat.
Fiatal zenészeink is kitettek magukért. Amikor a koncertet szervezni kezdték, a gyerekek megkapták a kottákat, hogy felkészülhessenek, majd a fellépést megelőző napon egy maratoni, négyórás próbán igyekeztek elsajátítani a kamarazenélés rejtelmeit. Mint Feleki tanár úr elmondta, ez nem könnyű feladat, hiszen a gyerekek az iskolában jórészt szólóban vagy egy-két társukkal közösen gyakorolnak. Az együttműködés egy zenekarral nagy koncentrációt és alkalmazkodóképességet kívánó feladat, amelyet a diákoknak csak ritkán van alkalmuk gyakorolni.  A résztvevők és a hallgatóság egybehangzó véleménye szerint a fiatalok nagyszerűen megállták helyüket a próbán, és igazi szívmelengető élményt, zenei felfrissülést hoztak a forró júliusi estén a Zimándyba látogató törökbálintiaknak.
A műsorban közreműködő növendékek: Nagy Krisztina – fuvola, Szentannai Eszter – gordonka, Berente Dalida – fuvola, Telegdy Ákos – gordonka, Bernát Dániel – ének, Tóth Lívia – fuvola, Babcsán Bence – klarinét.
Feleki igazgató úr elmondta, hogy a zeneiskola sikerrel zárta a tavalyi évet. Az évzáró koncert és a nagyszerűen sikerült orbányosfai nyári zenei tábor után újult erővel kezdődik a munka a közel 220 hallgató számára. Külön öröm, hogy a Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium szeptemberben elindította az első zenetagozatos osztályát is, amelyben huszonnyolc kisdiák tanulja emelt óraszámban az éneket, és a szolfézsoktatás is megkezdődik ebben az évben, később pedig mindenki hangszert is választhat magának. A zenei osztály felmenő rendszerben működik majd, így most már az is helyben járhat ének-zene tagozatos iskolába, akinek ez a kedvenc tárgya.

E.Ny.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!