Kerthelység

2012. szept 30.

A Balatonnál táborozott a Focisuli színe-java

Írta: admin Kategória: SPORT

Egyesületünk a tavalyi sikeres edzőtáboron felbuzdulva idén nyárra két tábort is beépített szakmai programjába. Nem meglepő módon az első bizonyult népszerűbbnek: július 4-étől 8-áig Balatonszemesen fejlesztettük a fiatal labdarúgók képességeit.

Az elmúlt évben igazolt játékosaink számának drasztikus növekedése miatt a táborra éppen kétszer annyian jelentkeztek, mint a tavalyi gyomaendrődi „kiképzésre”: ezúttal nem kevesebb, mint 40 gyerek. Elsősorban az idősebbek irányában bővült a csapatunk, hiszen ezúttal az U13-as és az U15-ös korosztályunk is jelentős létszámban képviseltette magát. Mindennek eredményeként a játékosok életkora kereken tíz évet ölelt át, hiszen az előkészítő csoportból jelentkező legfiatalabb, ötéves futballista palántától a 15 évesig találkozhattunk velük. A „személyzetet” ez alkalommal már hat plusz egy edző, valamint néhány szülő és segítő alkotta, akik igyekeztek gondoskodni a tábor zökkenőmentes lebonyolításáról.
A délelőtti utazást a viszonylag rövid távolság miatt hamar letudta a külön busszal, illetve néhány személyautóval útnak induló gárda. A táborhely elfoglalását és megismerését, felfedezését követően a délután folyamán egy játékos nyitóedzés keretein belül ismerkedtünk meg a helyi Balatonszemes megyei másodosztályban pallérozódó csapatának – ha nem is minden igényt kielégítő, de – rendben tartott futballpályájával. A nagy meleg ezúttal még nem zavarta a lurkókat, a tábor végére persze már másképp álltak a kérdéshez… A napot egy kiadós balatoni pancsolással zárta az iskolától/óvodától felszabadult gyereksereg.
A tábor érdemi része a második, illetve a harmadik napon zajlott le: a délelőttök folyamán egy kiadós reggeli futást, illetve tornát követően igazán tartalmas, hosszú és ezáltal kimerítő edzésen vettek részt a kis focisták. Becsületükre legyen mondva, hogy a már délelőtt kialakuló kánikula ellenére igyekeztek a feladatokat a tudásuknak megfelelően maximálisan végrehajtani. Természetesen az edzői kar is minél színesebb, változatosabb edzésprogrammal rukkolt elő: grassroots rendszerben folytak az edzések, vagyis a gyerekek hatfős csoportokban hat különböző feladatot hajtottak végre egymás után, úgymond forgószínpad-szerűen. Persze a délutáni csobbanások sem maradhattak el, ám nem maradtak labda nélkül a gyerekek a vízben sem: rendkívül izgalmas fejelő bajnokságokat rendeztünk a felnőttek bevonásával.
A szakmai munka eredményességét megjelenését volt hivatott szolgálni a délutáni edzőmérkőzések megszervezése. Csütörtökön az U13-as és U15-ös csapataink a helyiek kiöregedő-félben lévő hasonló korosztályú csapatával mérkőztek, míg pénteken az U9-es és az U11-es gárdáink mutathatták meg, mit tudnak a közeli Balatonboglár jól küzdő csapatával szemben. Az edzői kar tagjai elméleti foglalkozások keretein belül értékelték, elemezték a látottakat, amelyek sok tanulsággal szolgáltak.
A szombati nap hasonlóan alakult, valamivel kisebb terheléssel, hiszen a napsütés, a meleg, a Balaton fokozatosan szívta el a gyerekek energiáit – persze voltak „lemerülhetetlen” gyerekek is. A záró estén nem maradhatott el a közös bográcsozás, valamint a szobák közötti ügyességi – gyakorlati és elméleti feladatokat is magában foglaló – vetélkedő, ami olyan hosszúra nyúlt, hogy a második félidejére csak vasárnap reggel kerülhetett sor.
A búcsúnap délelőttjén sok szülő érkezett meg a gyermekéért, akikkel együtt még egy utolsó nagy pancsolásban vehettek részt. A kalandok pedig nem értek véget, ugyanis többen bátorkodtak és vonattal tették meg a haza utat, a többség persze személyautókkal utazott haza. Így vagy úgy, de biztos, hogy mindenki rengeteg élménnyel gazdagodott a tábor során; ami viszont edzőinknek a legfontosabb: bízunk benne, hogy az elvégzett munkának meglesz a gyümölcse az őszi szezonban.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!