Kerthelység

2012. aug 31.

Sok jó magyar Isztambulban is elfér!

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Idén az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának keretében iskolánk tanulói április végén egy hétre Isztambulba utazhattak. A Comenius program a Tempus Közalapítványon keresztüli támogatással valósult meg. E hét alatt számtalan lehetőség adódott ismerkedésre, városnézésre és a török kultúra megismerésére.
Az első napon a fárasztó út után megismerkedhettünk a török családokkal, akikkel az elkövetkező hetet töltöttük. A vendéglátók rendkívül kedvesek, figyelmesek voltak, minden kérésünket azonnal teljesítették.
A projekthetünk témája a Légy különleges („Be something special”), melynek során az öt ország tizenéves diákjai azt keresték, mit jelent számukra az egyéniség, az identitás, az önmegvalósítás fogalma. Ennek kapcsán voltak különböző csoportos beszélgetések, előadások. Emellett minden ország bemutatta népi hagyományait, az általunk tartott táncbemutató hatalmas sikert aratott.
S hogy milyen is volt maga Isztambul? Egy hatalmas város, lakossága meghaladja a 12 millió főt. Többnyire emeletes panelházak alkotják, amelyek környezete tiszta, kertes. A város nagy része rendezett, bár a közlekedéssel ott is bőven akadnak problémák.
A kevés szabadidő városnézéssel telt, gyönyörű dzsámikat, mecseteket (Aja Szófia, Kék Mecset, Topkapi Szeráj) csodálhattunk meg. Ezenkívül volt időnk egy hajótúrára a Boszporusz folyó mentén, és piknikezhettünk egy kis szigeten (meg kell említenem: a szigeten lévő fenyőfák tűleveleiből áradó titokzatos anyag az egész csoportban allergiás reakciót váltott ki, aminek a nyomait még most is vakargatjuk). Számomra a legizgalmasabb az úgynevezett Miniatürk volt. Az Aranyszarv-öböl partján álló mesés parkban, a Miniatürkben egyetlen délután Törökország összes nevezetességét megnézhetjük. Láthatjuk az ország legfontosabb épületeit 1:25 méretarányú maketteken a Boszporusz-hídtól az Aja Szófiáig.
Törökország nemcsak a mecseteiről, hanem a konyhájáról is híres. A családok nem győztek etetni minket, számtalan finom török specialitást próbáltunk ki, amelyek nagy része nem sokban tér el a magyar konyhától.
Egy szó, mint száz, Törökország mindenki számára emlékezetes marad, mivel sok jó barátot, emléket szerezhettünk. És még az angoltudásunk is bővült egy keveset…



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!