Kerthelység

2012. aug 31.

Kényeztető augusztus

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Bár már számos ízletes gyümölcs – például meggy, cseresznye, málna, ribizli – „kifutott” július végére, augusztus sem szűkölködik finomabbnál finomabb gyümölcsökben. Augusztus havunk ugyanis a legtermékenyebb nyári időszak: nemcsak a friss, rostdús zöldségek gazdag kínálatának ideje, hanem a lédús, édes gyümölcsöké is. Található ugyan még eper, málna, ribizli és sárgabarack is, bár jóval kisebb mennyiségben, és már drágábban, mint az előző hónapban, bőven van viszont áfonya, szeder, szilva, körte, nektarin és őszibarack, na és persze sárga- és görögdinnye, melyek nemcsak ízletes alkotóelemei lehetnek a családi menünek, de desszertként, nyersen fogyasztva számos jótékony hatást is kifejtenek a szervezetre. Kényeztessük hát magunkat és családunk tagjait a kánikulában, és naponta tegyünk az asztalra valamilyen formában a nyár utolsó hónapjának gyümölcskosarából.
Itt van például a sárga- és görögdinnye, amelyek lehűtve a tikkasztó hőségben kiváló szomjoltók, szervezetet frissítők. A sárgadinnye azonban nem csupán finom, de gazdag C-, B- és főleg A-vitamin-forrás is. Szép színét a béta-karotin adja, mely a szervezetben A-vitaminná alakul, ami kedvezően hat a szemre és a nyálkahártyára, élénkíti a veseműködést, s a gyulladásos betegségek, valamint a köszvény és reuma megelőzésében is segít. A görögdinnye szintén kitűnő vesetisztító, vízhajtó és salaktalanító. Mivel 90 százalékban víz, jól „átmossa” és méregteleníti a szervezetet, a vért és a bélrendszert is tisztítja. Magas víztartalma okán igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga a diétáknak. A görögdinnye likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával – A-, C- és B-vitaminok, foszfor, cink és szelén – pedig hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. Mivel mindkét gyümölcs magas gyümölcscukor-tartalmú, felhasználásukkor jóval kevesebb egyéb édesítőszerre van szükség, így augusztusban mindkettő bátran fogyasztható akár naponta. Tálalhatjuk felkockázva önmagukban, gyümölcssalátaként, vagy hűsítő italként.
Ilyenkor bőséggel ontja termését az igen értékes, széles körben kevésbé ismert áfonya is, amely védi az erek falát, miközben tisztító hatást is kifejt: ezért kiváló szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában. Bőven tartalmaz A-, D- és C-vitamint, valamint vasat. A fekete áfonya emellett látásjavító hatású, vörös színű „testvére” pedig – gazdag antibakteriális anyagai révén – a húgyúti panaszok (felfázás, vesekő, vesehomok) kezelésében jár elől. Finoman fanyar ízük miatt az ínyenc ételek kedvelői körében már évszázadok óta ismert és kedvelt: szörpök, borok, likőrök és lekvárok készülnek belőlük, melyek elsősorban vadételek kísérőjeként kerülnek az asztalokra.
És persze itt van augusztustól a lédús őszibarack is, melyből szintén bátran fogyaszthatunk nagyobb mennyiséget, hiszen 85-90 százaléka víz. Úgy tartják, hogy az őszibarack üdít és jókedvre derít, ami nagyrészt niacintartalmának köszönhető. Fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás, jótékony a szívre és az érrendszerre, rengeteg rostjával és pektinjével segíti az emésztést. Sok C-vitamin is található benne, B-vitamin- és biotintartalma miatt pedig – főleg a sárgahúsú fajták – kiváló haj- és bőrszépítő. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. Hogy ezen előnyös tulajdonságait maradéktalanul kihasználjuk, főleg nyersen fogyasszuk. Ízük, aromájuk miatt kiválóak az egyes fajták fűszeres sajtok mellé, de paradicsomos zöldsalátákba is tehetünk vékony barackcsíkokat, sült szárnyas húsok mellé pedig kakukkfűvel, pici fehérborral és balzsamecettel különlegesen finom mártást főzhetünk. Süteményekbe is tölthetjük, és finom lekvár, befőtt és remek üdítőital is készíthető belőle.
A nap érlelte kései hazai sárgabarack ugyancsak rendkívül gazdag béta-karotinban, de magas a foszfor-, magnézium- és vastartalma is, ezért elsősorban a szellemi tevékenységeket végzőknek ajánlott a gyakori fogyasztása. Serkenti ugyanis az agyműködést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet, s a csontozat és a sejtszövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Magas ásványianyag- (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a vérszegénység, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető a fogyasztása által, sőt az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza.
A különlegesen finom körte szintén egyre népszerűbb alapanyag a gasztronómiában, ami érthető, hiszen az egyedi aroma mellett sok jó tulajdonsággal bír. Fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, s egyetlen körtével biztosítható a szervezet napi C-vitamin és káliumszükséglete is. A gyümölcs leve energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején, de gyomorkímélő diétákhoz, fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Kiváló alapanyag kompótnak, édes tésztákba tölteléknek, de a birshez hasonlóan sajtot is készíthetünk belőle. Azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknél akár bél- és epegörcsöt is kiválthatnak.

RECEPTEK

Hideg vegyes gyümölcsleves
Hozzávalók: 12-15 érett sárgabarack, 6 érett vilmoskörte, 10 szem szilva, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 kis rúd fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, csipet só, 2 ek. édesítőszer, 2 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és leve. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, a körtét meghámozzuk és kicsumázzuk, majd kisebb kockákra vágjuk őket. Egy edénybe vizet teszünk, beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget, a sót, a cukorfélét és a citromhéjat. Felforraljuk, és néhány percig főzzük a fűszereket, majd kiszedjük őket. Hozzáadjuk a gyümölcskockákat, melyeket szintén pár perc alatt összefőzünk. Közben a tejszínben elkeverjük a pudingport, és hozzáöntjük a leveshez. Felforraljuk, beletesszük a citromlevet, majd hideg vízfürdőben kihűtjük. Citromfű-levelekkel díszítve tálaljuk.

Körtés kacsacomb
Hozzávalók: 4 egyforma tisztított kacsacomb, 4 darab vilmoskörte, ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors, egy kisebb ág friss rozmaring. A kacsacombokat besózzuk, a nem bőrös felét frissen őrölt borssal is bedörzsöljük, és sütőedényben pici olajon mindkét oldalukon hirtelen mindegyiket elősütjük, majd a bőrös felükkel felfelé egy teflontepsibe rakjuk. Rátesszük a rozmaringágat, és alufóliával lefedve párolódni sütőbe tesszük. Amikor félig megpuhultak, közéjük tesszük a körte-szeleteket. Visszatakarjuk a fóliával, és készre sütjük. Tálaláskor adhatunk mellé vajas burgonya pürét is.

Sárgabarackos csirkemell
Hozzávalók: két nagyobb csirkemellfilé, 50 dkg érett sárgabarack, 5 dkg vaj, 2 dl húsleves, 1 ek. étkezési keményítő, 1 csapott evőkanál cukor és só. A kifilézett csirkemelleket vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra, sózzuk, borsozzuk, és a vajon egy serpenyőben pároljuk meg puhára. A cukrot karamellizáljuk, majd öntsük fel a húslevessel, tegyük bele a húst, és 10 percig forraljuk lassú tűzön. A meghámozott barackokat vágjuk félbe, majd kimagozva adjuk a csirkéhez. Lassú tűzön forraljuk össze kb. 5-6 percig. Forrón tálaljuk, köretnek párolt rizst adjunk hozzá.

Kukoricás-babos-sajtos csirkecombok
Hozzávalók: 6 egész csirkecomb, 6 szelet bacon, 2 dl zöldségleves-alaplé, 50 dkg apró újkrumpli, 20 dkg fejtett lóbab, 20 dkg csemegekukorica (csőről lefejtett, vagy dobozos), 20 dkg koktélparadicsom, 10 dkg zsíros, puha sajt, 1 ek. olívaolaj, 2 ek. liszt. A szeletekre darabolt bacont pirítsuk ropogósra, majd tegyük egy tányérra. A csirkecombokat vágjuk ketté, majd sózzuk, borsozzuk, és beleforgatva a lisztbe a felforrósított olívaolajban pirítsuk meg. Öntsük hozzá az alaplevet, majd hozzáadva a bacondarabokat, fedő alatt pároljuk félpuhára. Adjuk hozzá a félbevágott krumplit, s ha a hús és a krumpli is puha, keverjük bele a babot, a paradicsomot, a kukoricát és a sajtot, majd főzzük együtt még 5-6 percig. Melegen tálaljuk.

Könnyű nyári rakott hal
Hozzávalók: 80 dkg fehérhúsú filézett hal, 1 nagyobb cukkini, 2 szál sárgarépa, 10 dkg vaj, 10 dkg (ízlés szerinti) reszelt sajt, 1 szál póréhagyma, 1 tojás sárgája, 1 dl száraz fehérbor, ízlés szerint só és őrölt fekete bors. A halat egyenlő darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. 5 dkg vajon üvegesre pároljuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát, majd egy sütőtálban szétterítjük. Vékonyan rákarikázzuk a sárgarépát és a cukkinit, és ráfektetjük a haldarabokat. Ráöntjük a bort, borsónyi vajdarabokat teszünk a tetejére, majd lefedjük a tálat, és 20 percre sütőbe tesszük. Félidőben megforgatjuk a haldarabokat. Levesszük a fedőt, és a tojás sárgájával simára kevert tejfölt ráöntjük a halakra, majd a reszelt sajtot rászórjuk a tetejére. A nyitott sütőedényt visszatesszük a sütőbe, és a sajtot aranysárgára sütjük.

Gombás-sajtos-sonkás tészta
Hozzávalók: 50 dkg masnitészta, 25 dkg erdei gomba (lehet sampion is) apró darabokra vágva, 5 dl, tej, 10 dkg sovány sonka felszeletelve, 10 dkg reszelt félzsíros cheddar sajt, 1 csokor újhagyma vékonyan felszeletelve, 1 ek. liszt, 6 dkg vaj, só, őrölt bors, olaj. Főzzük ki a tésztát a szokásos módon, majd a vaj felén egy serpenyőben pirítsuk meg a gombát. Egy másik edényben a maradék vajon pároljuk meg az újhagyma nagy részét (egy kicsit tegyünk félre), adjuk hozzá a lisztet, majd a tejet, és sózva, borsozva folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sonkát és a sajt nagy részét, és keverjük össze. Adjuk hozzá a tésztát, majd tegyük egy sütőedénybe, tetejét szórjuk meg a maradék sajttal és újhagyma-karikákkal, és 10 perc alatt süssük aranybarnára.

Fahéjas szilvás rétes
Hozzávalók (1 rúdhoz): 3-4 réteslap, 50 kg szilva, 3 ek. szilvalekvár, 3 ek. édes kekszmorzsa, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. őrölt fahéj, 3 ek. cukor, 5 dkg vaj. A megmosott szilvát hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki, és tegyük egy keverőtálba. Szórjuk rá a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját, az édes kekszmorzsát, a szilvalekvárt és lazán forgassuk össze. A réteslapokat terítsük enyhén nedves konyharuhára, majd minden lapot locsoljunk meg kevés olvasztott vajjal, és csíkban kanalazzuk a felénk eső oldalára a tölteléket. A konyharuha segítségével ne túl szorosan csavarjuk fel a tésztát, majd fektessük a rétesrudat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg olvasztott vajjal, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. Ha elkészült, 10 percig pihentessük, majd vágjuk nem túl vastag szeletekre, és kínáljuk porcukorral megszórva.

Gyömbéres-körtés rétes
Hozzávalók (1 rúdhoz): 3-4 réteslap, 4-5 darab nagyobb, puha körte, 2-3 ek. cukor, 3 ek. édes kekszmorzsa, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg rumba áztatott mazsola, kevés reszelt gyömbér, 5 dkg szeletelt mandula, 5 dkg vaj. A körtéket apró kockákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. 3 dkg vajat megolvasztunk, a cukrot karamellizáljuk rajta, majd rádobjuk a körtét. Kevergetve rövid ideig pároljuk (de ne főzzük szét), majd adjuk hozzá a gyömbért és a mazsolát. Ha kihűlt, keverjük össze a kekszmorzsával. A réteslapokat terítsük enyhén nedves konyharuhára, majd minden lapot locsoljunk meg kevés olvasztott vajjal, és csíkban kanalazzuk a felénk eső oldalára a gyömbéres tölteléket. A körtecsík tetejét szórjuk meg szeletelt mandulával, majd a konyharuha segítségével csavarjuk fel a tésztát, és fektessük a rétesrudat sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg olvasztott vajjal, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. Ha elkészült, 10 percig pihentessük, majd vágjuk nem túl vastag szeletekre, és kínáljuk porcukorral megszórva.

Fehércsokis sajttorta áfonyával
Hozzávalók (a tésztához): 11 dkg győri édes keksz, 5 dkg vaj. A sajttortához: 15 dkg minőségi fehér csoki, 10 dkg natúr krémsajt, 1,2 dkg porcukor, 2,5 dl zsíros tejszín. Az áfonyaöntethez: 15 dkg friss áfonya, 5-6 dkg dkg porcukor, 1 ek. víz. Egy tálcára tegyünk sütőpapírt, és helyezzünk rá egy 20 cm-es tortagyűrűt. A vajat olvasszuk meg, a kekszet daráljuk le, keverjük össze a vajjal, majd simítsuk bele a tortakarika aljába. A fehér csokit olvasszuk meg gőz fölött, majd hagyjuk kihűlni. A krémsajtot a porcukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a fehér csokit is. A tejszínt verjük kemény habbá, és finoman keverjük bele a sajtkrémbe, majd a kekszes alapra kanalazzuk rá. Tetejét simítsuk el, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Az öntethez az áfonyát a cukorral és a vízzel tegyük fel a tűzhelyre, hogy a cukor elolvadjon, s az áfonya kissé megpuhuljon. Ha megfelelő a gyümölcs, szedjük ki, a visszamaradt szirupot azonban kevergetve sűrítsük be. Végül tegyük bele vissza az áfonyát és hagyjuk kihűlni. Ha a sajtkrém megdermedt, akkor vegyük le a tortakarikát, és simítsuk rá az áfonyaöntetet.

Sárgadinnyedzsem vaníliával ízesítve
Hozzávalók: 1 kg jó érett sárgadinnyehús, 60 dkg kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 rúd vanília. A dinnyehúst összeturmixoljuk, majd a főzőedényben a vanília kikapart belsejével és a cukorral együtt kb. 15 percig – állandóan kevergetve – összeforraljuk. 2 dl-es üvegekbe még forrón beletöltjük, lezárjuk és az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk. Száraz gőzbe (plédekkel jól betakargatva) rakjuk, és ott hagyjuk kihűlni.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!