Kerthelység

2012. jún 29.

Turisztikai célterület-fejlesztés Törökbálint és térségében

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A törökbálinti Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) a budapesti turistabuszokat üzemeltető MB – Travel és a Hungary Card – Magyar Turizmus Kártya támogatásával június 19-én a Munkácsy Mihály Művelődési Házban szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett annak érdekében, hogy Törökbálint és térsége turisztikai célterületté váljon, a meglévő turistaforgalom a helyi gazdaságban kimutatható legyen és tovább fejlődjön.

A kerekasztal-beszélgetés szervezőinek elképzelése, hogy Budapest Dél-Buda és 50 km-es körzetében alakuljon ki együttműködés az önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között, és induljon el egy közös munka, amely a térséget a turisták számára vonzóvá teszi. A turistát egyvalami érdekli: hogy a pénzéért élményeket kapjon. Törökbálint és térsége gazdag látnivalókban és élményelemekben, de ezek csak együtt „adhatók el”, ezért a térséget egy arculattal kell megjelentetni, és a siker biztos, hogy nem marad el.
A térség egységes arculatának kialakításában komoly részt vállalhat a kerekasztal-beszélgetés támogatója, a Hungary Card – Magyar Turizmus Kártya, amely az egész országra kiterjedő hálózatával a kártya birtokosainak kedvezményes – néhol ingyenes – kulturális, gasztronómiai és élményelemeket kínál. Az országos hálózat térségi bevezetése nem kerül pénzbe az önkormányzatoknak, és a kedvezményes szolgáltatást nyújtók is ingyenesen jelenhetnek meg a Hungary Card éves katalógusában és honlapján (www.hungarycard.hu).
Az önkormányzatok képviselői – Turai István, Törökbálint polgármestere, Szolnoki Gábor, Tárnok polgármestere, egyben az Érd és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Pátkai Zsolt, Százhalombatta alpolgármestere – egyetértettek abban, hogy a Magyar Turizmus Kártya segítséget jelenthet a térség idegenforgalmának fejlődésében, ezért ígéretet tettek arra, hogy a kártya bevezetését az önkormányzatok kommunikációs lehetőségeikkel segíteni fogják. A továbbiakban Szirbik István desztinációmenedzser részéről javaslatok hangzottak el, hogy a térségben egységes idegenforgalmi adót vezessenek be, az önkormányzatok honlapjain készüljön el a turizmus menüpont, ahol kapjanak kiemelt figyelmet a helyi turisztikai szolgáltatók, vendéglátók, látványosságok és a térség programjai. További javaslatként hangzott el, hogy a térséget turisztikai szempontból az összes érdekelt szervezetet, önkormányzatot és vállalkozást tömörítő szervezetként kellene működtetni és koordinálni. Szirbik István a Budapest és Balaton közötti turisztikai célterületként Törökbálint és térségét nemzetközi találkozóhelynek, „Világfalunak” képzeli el és szeretné, ha ebben az irányban tudna turisztikailag fejlődni. Erre az egész térséget összefogó, együtt gondolkodó, tevékeny tagokból álló szervezet alakulna a közeljövőben. E terület turisztikai fejlesztésének témájában és a Hungary Cardhoz kedvezményt adó szolgáltatóként csatlakozók előtt nyitva áll a kapu, és örömmel vesszük a jelentkezését annak, aki új ötlettel, javaslattal kíván közreműködni ebben a munkában, vagy konkrétan a TDM tevékenységében szeretne részt venni, illetve azt támogatni (www.globalvillage.hu, www.scbt.hu).

P.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!