Kerthelység

2012. jún 29.

Tanulj meg látni!

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Jobb agyféltekés rajztanfolyam indul újra Törökbálinton

Talán önökben is felmerült már a vágy, hogy ecsetet vagy színes krétát fogjanak és megörökítsenek egy-egy szép tájat. Vagy vágyakozva nézték az utcai portrérajzolót, ahogy néhány élethű képet alkot az előtte ülő modellről. Pedig akár hiszik, akár nem, felismerhető portré rajzolására önök is képesek, csak meg kell tanulniuk látni. Nem, nem tévedés! Ahhoz, hogy jól tudjunk rajzolni, először látni kell megtanulnunk. Erre kapunk lehetőséget, ha beiratkozunk a Jobb agyféltekés rajztanfolyamra, amely valójában sokkal több, mint rajztanfolyam. A részletekbe  Bajczi Marianna, a különleges módszer egyik oktatója vezet be bennünket.
Miért kell a jobb agyféltekénket használnunk ahhoz, hogy jobban lássunk?
Talán nem jobban, hanem másként látunk akkor, ha hagyjuk, hogy a jobb agyfélteke által irányított intuíciónk, az érzéseink vezessenek. Tudományosan igazolt tény, hogy a hétköznapi életben az ember az agyának maximum 4-5 százalékát használja aktívan, és ebben is 90-95 százalékban a bal félteke által koordinált működés a jellemző. Amikor logikusan gondolkodunk, beszélünk, akkor a bal féltekénk működik aktívabban. Vannak olyan tevékenységek, amelyekbe teljesen bele tudunk feledkezni. Kinek-kinek más és más lehet ez. Van, aki zenét hallgat vagy kertészkedik, és van, aki rajzol. Ilyenkor nem gondolunk semmi másra, nem vagyunk éhesek, szomjasak, maga vagyunk a cselekvés, eggyé válunk azzal. Ez az állapot pedig képessé tesz minket arra, hogy másként, pontosabban, színesebben lássuk a dolgokat.
Fizikai vagy szellemi értelemben láthatunk tisztábban?
Mindkettőben. A mindennapi élet sok megpróbáltatás elé állít bennünket. A munkahely, az iskola, a család, ahol meg kell állnunk a helyünket. A rajztanfolyamon olyan technikákat, gyakorlatokat végzünk, amelyek képessé tesznek bennünket arra, hogy jobban megismerjük saját magunkat. A képességeinket és az ezekben rejlő lehetőségeket. Az alkotás folyamata kikapcsol bennünket a hétköznapokból, az eredmény pedig sikerélményt ad. Ez az a képesség, amelyet elsajátítanak a tanfolyam hallgatói. A rajztudás fejlesztése csak az első lépés.
Kinek ajánlod ezt a „terápiát”?
11 éves kortól 99 éves korig mindenkinek. A tanfolyamainkon részt vevők palettája nagyon színes: az orvostól a rajztanárig, a taxisofőrtől a rokkantnyugdíjasig, a tanulási nehézségekkel küszködő diáktól az ügyvédig, kismamáig vagy az elfoglalt üzletemberig mindenféle ember megfordult már nálunk, és örömmel mondhatom, hogy  mindenki elégedetten, élményekkel telve búcsúzott tőlünk a negyedik nap végén. Úgy gondolom, mindenki hasznos tapasztalatokkal gazdagabban távozott és ráadásul mindannyian megtanultak rajzolni is.
Kell ehhez valamilyen különleges képesség? Vagy például a balkezesség nem kizáró ok?
Aki tud írni jobb vagy bal kézzel, az megfelelő gyakorlatok elvégzésével képes előhívni a rajzkészségét is. Amire szükség van, az a kíváncsiság, érdeklődés és türelem. Minden, ami szükséges, ott rejlik bennünk. Mindenki megtalálja magában ezeket a képességeket és megtanulja alkalmazni őket
Miért portrérajzolást tanulnak a résztvevők?
Az alap négynapos tanfolyamon, ahol tulajdonképpen a látás és észlelési mód mellett a különböző vonalvezetési és árnyékolási technikákat sajátíthatják el a résztvevők, valóban a negyedik napon  portrét rajzol mindenki. Azért portrét, mert ezen érzékelhető leginkább a tanfolyam alatt elért fejlődés. Amikor a rajzoló látja, hogy a negyedik nap végén már igenis képes jól látni és jól visszaadni a képet, amit lát, akkor már jöhet a szabad alkotás. Ezután már sokkal bátrabban fognak hozzá bármilyen más témájú képhez. A rajz az önkifejezés egyik legősibb módja.
A rajztanfolyam mellett színes technikákat is elsajátíthatnak nálatok az érdeklődök?
Igen. Egyébb négynapos programjainkon a színelmélet alapjaival, a színek jelentésével foglalkozunk. A résztvevők közelebb kerülnek önmagukhoz és a színek világához, ezáltal kapnak egy újabb önkifejezési módot is. A kreativitás, az alkotókészség ott van mindenkiben.
Törökbálinton mikor és hol lesz legközelebb rajztanfolyam?
Nagyon szép környezetben a Tópark Hotelben lesz a tanfolyam, ahol a hotel személyzete és vezetője már személyes tapasztalatokról is be tud számolni.
Szeretettel várunk mindenkit, aki nyitott arra, hogy önmaga új oldalát megismerje, felfedezze.

Jelentkezés és bővebb információ: www.rajztanfolyam.hu 06-30-280-90-90/Kitti



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!