Kerthelység

2012. jún 29.

Bűnmegelőzési fórum nyugdíjasoknak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Idősek védelmében

A törökbálinti önkormányzat és a helyi rendőrőrs közös szervezésében bűnmegelőzési tájékoztatóra hívták a törökbálinti nyugdíjasokat a művelődési házba. A rendezvénynek az a szomorú tény adott aktualitást, hogy egyre növekszik azon vagyon elleni bűncselekmények száma, ahol idős emberek az áldozatok. Nem véletlenül kedvelt célpontjai ők a bűnözőknek, hiszen nehezebben tudnak védekezni, ellenállni, és sokkal könnyebb megtéveszteni is őket.

A rendezvény elején dr. Csipler Norbert őrnagy, a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a meghívottakat, és rövid tájékoztatást adott a kapitányság témához kapcsolódó munkájáról. Elmondta, hogy az ilyen jellegű fórumok a bűnmegelőzés leghatékonyabb eszközei, ezért mindig szívesen tesz eleget a meghívásnak.
Káldi Balázs százados, a helyi rendőrőrs vezetője – egyben a rendezvény házigazdája – bevezetőjében hangsúlyozta: Törökbálinton az érintett korosztály ellen a besurranásos lopás és az ún. trükkös lopás a két leggyakoribb elkövetési forma. A trükkös lopást egy filmjelenet vetítésével is illusztrálta. Előadásában rámutatott: az elkövetők az idősek bizalmával, jóhiszeműségével élnek vissza, és egyre kifinomultabb trükkökkel próbálkoznak. A legelterjedtebb módszer, amikor valamelyik szolgáltató dolgozójának adják ki magukat: általában víz-, gáz- vagy villanyóra-leolvasás ürügyén igyekeznek bejutni a lakásba, de az is gyakori, hogy „szerelőként” a ház körül tapasztalt problémára: csőtörésre, gázszivárgásra hivatkoznak. Rendszerint ketten dolgoznak, és amíg egyikük lefoglalja a tulajdonost, addig a másik szabadon garázdálkodhat a lakásban: sietősen összeszedi az értékeket, majd az elkövetők szaporán távoznak. A bűnözők gyorsan és szervezetten dolgoznak, és a többnyire jóhiszemű, időskorú áldozat csak akkor veszi észre a csalást, amikor az elkövetők már messze járnak. A rendőr százados józan gyanakvásra buzdította hallgatóságát: legyünk mindig résen, az aktuális óraleolvasás időszakát tartsuk észben, ha pedig váratlanul toppan be két közüzemi dolgozó, ne engedjük be őket első szóra, kérjük el az igazolványukat, és az azonosítószámok alapján telefonon érdeklődjünk az adott szolgáltató cégnél azok valódisága felől. A besurranásos lopások elkövetéssel kapcsolatban Dömötör László, a Szabadházi Közéleti Egyesület vezetője és Pállai Tamás rendőr törzszászlós, a településrész körzeti megbízottja tartott közös előadást. Az egyesület tagjai évek óta sikerrel működtetik a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM), melyhez folyamatos szakmai segítséget kapnak a körzeti megbízottól. Pállai Tamás hangsúlyozta: követendőnek tartja a mozgalom példáját, mert a besurranásos bűncselekményeket a szomszédok összefogása, az odafigyelés jelentősen csökkentheti.
Egy bűnmegelőző előadásból természetesen nem maradhatott ki a piacon, temetőben, közértben vagy éppen a rendelőintézetekben gyakorta előforduló alkalmi lopás sem. A meghívottak erről is megtekintettek egy filmbejátszást, majd Gyovainé Sződényi Zita rendőr hadnagy, a Budaörsi Rendőrkapitányság nyomozója közvetlen hangú előadásban hívta fel a hallgatóság figyelmét a kötelező elővigyázatosságra, hiszen a tolvajok a mi figyelmetlenségünket, óvatlanságunkat használják ki.
Káldi százados az előadás lezárásaként a körzeti megbízottak elérhetőségeiről és néhány hasznos információról adott tájékoztatást, majd a rendezvény a meghívottak és a rendőrök kötetlen beszélgetésével zárult.
A szélesebb körű lakossági tájékoztatás céljából a rendezvényről videofelvétel készült, mely megtekinthető a város hivatalos honlapján (www.torokbalint.hu).

Halász Örs



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!