Kerthelység

2012. máj 31.

Pünkösd ünnepén

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Pünkösd az egyik legszebb, a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn megtartott tavaszi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek, vagyis az Atya és a Fiú kölcsönös szeretete kiáradásának emlékét ünnepli. A Szentlélek ugyanis ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot teljesen új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.
Amint az Apostolok cselekedetei 2. fejezetében olvasható: „Amikor eljött Pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, és leszálltak mindegyikükre, melyek hatására mindnyájan megteltek Szent Szellemmel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni: úgy, ahogy a Szellem adta nekik, hogy szóljanak.” Pünkösd tehát nemcsak a tavaszi megújulás, a termékenység, hanem egy magasabb lélekkel való közös töltekezésnek és ezáltal az együttesen (az adott közösséggel) látóvá és szólóvá válásnak az ünnepe is. A Szentlélekkel való betöltekezés pedig mindig kiteljesítő élmény, amely a szuverén, gyakran elszigetelt egyént ráébreszti: a világ szeretetben „működő” nagy egység, melynek ő is a része, apró egysége.
A természet pünkösdi megújulása magával hozza az ember változásra való vágyát is. A vágyat, hogy elhagyjuk mindazt, ami rossz az életünkben, ami pedig megoldatlan, azt igyekezzünk megoldani. Ebben segít az embernek e szent ünnep. Ehhez azonban a keresztény vallásos hit szerint „befelé kell hallgatni, a lélek szavára, s ezáltal belülről kapunk üzenetet a cselekvésre”. Az ünnepen Isten lelke ugyanis csak azokra árad, akik képesek a befogadására.
Ezek a gondolatok egyben az ünnep üzenetei is napjaink emberének. Pünkösd ugyanis – ahogy a hittudósok megfogalmazták – a közösség szellemének megszületése. Olyan közösségé, amelyben leomlik a válaszfal ember és ember között, s mely közösségben az egyén megtalálja benső szabadságát, és távlatokat mutat, amelyekkel kiteljesítheti életét.

Az ünnepi asztal étkei
Bár a pünkösdi ünnepkörnek nincsenek olyan tradicionális ételei, mint például a húsvétnak vagy a karácsonynak, ilyenkor azonban – a hagyományokat követve – nálunk és a világ más országaiban is finom ünnepi fogások kerülnek a keresztény családok asztalára. A húsos ételek nagy hangsúlyt kapnak, hiszen a hús fogyasztását a korábbi évszázadokban is többnyire csak vasár- és ünnepnapokon engedhették meg maguknak az emberek. Hajdan például ahol juhot tartottak, ott mindig került pünkösdkor is bárány- és birkaétel (sült vagy paprikás) az ünnepi asztalra, de sok helyütt fogyasztottak idei liba- és kacsasültet vagy egyéb baromfiételt, például rántott csirkét, desszertként pedig különféle édes (például fonott vagy mákos) kalácsokat és gyümölcsös lepényeket tálaltak. Később, amikor már szélesedett a termesztett növényi kultúrák palettája, ezekkel is gazdagodott az ünnepi asztal. A régi hagyományok ma is élnek, így napjaink pünkösdi menüjébe is bekerülnek a szárnyasok, valamint a fiatal bárány, a birka, több helyen pedig a borjú és a marha is. Nálunk egyes vidékeken ma is elmaradhatatlan a sok tavaszi zöldséggel gazdagított aranysárga tyúkhúsleves, amelynek alapanyaga általában a saját tenyésztésű – sárga lábú, sárga bőrű – háztáji baromfik közül kerül ki, mint ahogy a ropogós bőrű, porhanyós húsú, ízletes libapecsenyéhez is a saját fenntartású baromfiudvar szolgáltatta korábban a kiváló minőségű fiatal libaalapanyagot. Természetesen – tavasz lévén – a termékenység szimbólumaként tisztelt tojás sem hiányzott és sok helyütt az országban ma sem hiányzik a pünkösdi ételsorból, mint ahogy desszertként a pünkösdi kalács, valamint a friss májusi gyümölcsökkel töltött piték, lepények sem maradnak ki az ünnepi menükből. Az ilyenkor feltálalt, régi recept szerint készült kalács különlegessége a cukrozott juhtúró, s ezzel kapcsolódik a desszert a pünkösd ünnepéhez. A tavasszal született szopós bárányok ugyanis nem fogyasztják el az összes anyatejet, így sokkal több juhtúró és juhsajt készült a paraszti gazdaságokban, amit még frissiben felhasználtak és sok helyen ma is felhasználnak az ünnepi ételek ízesítésére.

Receptek

Pünkösdi tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1 tisztított fiatal tanyasi tyúk, 2 petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 10 dkg sampion gomba, 1 karalábé, 1 csomag friss zöldpetrezselyem, ízlés szerint zöldborsó, finom levestészta, kevés gyömbér vagy sáfrány. A megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben feltesszük főni, s ha felforrt, a habját leszedjük. Megsózzuk, majd a vöröshagymát és a fűszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük a levesbe. A répát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert hasáb alakúra vágjuk, majd a forrástól számított 30 perc múlva hozzáadjuk. A tyúkot lassú, egyenletes tűzön puhára főzzük, végül beletesszük a szeletekre vágott gombát, zöldborsót, és csipet gyömbérrel vagy sáfránnyal fűszerezzük. Együtt főzzük még néhány percig, majd a levest leszűrjük, és a visszamaradt levében kifőzzük a levestésztát. Tálalás előtt a feldarabolt tyúkot és a zöldségféléket tálra helyezve külön kínáljuk.

Tepsis rántott csirke
Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, bors, valamint 2 ek. olaj. A megtisztított húst felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, majd sóval, frissen őrölt borssal bedörzsöljük, s ezután lisztbe forgatjuk. A tojásokat felverjük, picit sózzuk, és megforgatjuk benne a hússzeleteket, azután pedig a zsemlemorzsában is meghempergetjük őket. Egy alacsony peremű tepsit kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük olajjal, majd a panírozott húsokat egymás mellé sorjázzuk, és tetejüket megspricceljük egy kevéske olajjal. 175-180 fokos sütőben párszor megforgatva megsütjük. Petrezselymes újburgonyával, és idénysalátával kínáljuk.

Idei libasült parajos újkrumplival
Hozzávalók: 1 konyhakész pecsenyeliba (kacsa is lehet), só, őrölt bors, majoránna, 60 dkg újburgonya, 20 dkg friss paraj, 1 tk. szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 3 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt (parmezán és trappista vegyesen). A libát belül bedörzsöljük sóval, borssal és majoránnával, a külsejét csak sóval. Edénybe tesszük, 3 dl vizet öntünk alá, és letakarva a sütőben – közben locsolgatva a levével, majd az utolsó 20 percben fedél nélkül – pirosra sütjük. A parajt sós-szódabikarbónás forró vízzel leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük, és egy serpenyőbe, forró fokhagymás vajra tesszük. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sajtokat, és sózzuk, majd forralással besűrítjük. A megtisztított újburgonyát sós vízben félig puhára főzzük, majd leszűrve belekeverjük a sajtos-spenótos parajba. A libát vagy kacsát felszeleteljük, és a körettel tálra tesszük.

Sajtos-snidlinges csirkemell, karamellázott krumplival
Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, 2-3 tojás, 3 ek. liszt, egy csokor finomra vágott snidling, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj a sütéshez, 60 dkg apró újburgonya, 5 dkg vaj, 1 ek. cukor, fél szál rozmaring. A vékonyra szelt húsokat sózzuk, borsozzuk. Egy edénybe teszünk 1 kanál lisztet, a sajtot, a felütött tojásokat, majd belekeverjük a snidlinget is. A hússzeleteket a maradék lisztben megforgatjuk, majd a sajtos-snidlinges tojásba mártjuk, és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Egy edénybe szórjuk a cukrot, és kis lángon karamellizáljuk. Ha szép halványbarna, hozzáadjuk a vajat és a megtisztított burgonyaszemeket. Kevergetve megsütjük, közben hozzáadjuk a rozmaringot is és picit megsózzuk.

Tejszínes-sajtos csirketorta
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 40 dkg reszelt trappista, 4 dl tejszín, 3 tojás, 5 dkg vaj, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, szerecsendió, kevés zsemlemorzsa, 3 ek. liszt. A húst vékonyan felszeleteljük, sózzuk, enyhén borsozzuk, a tojásokat felütjük és felverjük. Egy kb. 26 cm-es kerek tortaformát kivajazunk, és megszórjuk a zsemlemorzsával. A csirkemellszeleteket először a lisztbe, majd a tojásba, végül a sajtba mártjuk, és lerakjuk a tortaformába. A tejszínbe keverjük a reszelt szerecsendiót, sózzuk, majd ráöntjük a húsra. 150-160 fokos sütőben készre sütjük. Idénysalátával tálaljuk.

Hagyományos pünkösdi kalács
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 40 dkg enyhén cukrozott juhtúró, 0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 12,5 dkg puha vaj, 1 tojás sárgája, csipet só. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a felfutatott élesztőt, a maradék tejet, a cukrot, a csipet sót és morzsoljuk bele a vajat. Jól dolgozzuk össze, majd a tálat tiszta konyharuhával letakarva tegyük meleg helyre, hogy a tészta megkeljen (kb. kétszeresére kell dagadnia). Amikor megkelt, vágjuk három egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki a megfelelő formára, és tegyük bele az olvasztott vajjal kikent formába.  (A forma legyen elég magas, mert sülés közben is kel egy kicsit a tészta.) Kenjük meg a tetejét is az olvasztott vajjal, majd tegyük rá a juhtúró felé, és helyezzük rá a második kinyújtott tésztát. Ezt is kenjük meg olvasztott vajjal, majd a maradék túróval. Fedjük le a harmadik adag tésztával, és a tetejét kenjük meg a tojás sárgájával. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük szép pirosra. Ha kész, borítsuk a formából, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni.

Pünkösdi gyümölcsös sütemény
Hozzávalók: 4 bögre liszt, 2 bögre nádcukor, 2 bögre tej, 2 dl olívaolaj, 2 tk. szódabikarbóna, 4 egész tojás, fél vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor), csipet só, 2 tk. őrölt fahéj, 2 bögre szezonális gyümölcs (eper, málna, meggy, ribizli stb.). Egy edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot, fahéjat és a sót, majd egy másik tálban a folyékony összetevőket: a tojásokat, az olajat és a tejet. A folyékony keverékhez apránként adagoljuk hozzá a lisztes elegyet, majd keverjük csomómentesre. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki vajjal, enyhén lisztezzük, majd öntsük bele a híg masszát. Szórjuk egyenletesen a tetejére a gyümölcsöt, majd kanállal egy kicsit lenyomkodjuk őket a tésztába. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is). Muffinsütőben is elkészíthetjük a süteményt, az egyes darabokba akár más-más gyümölcsöket is rakhatunk.

Epres kevert sütemény
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dl finomliszt, 3 dl porcukor, 1 dl olaj, 2 dl natúr kefír, 1 csomag sütőpor, 50 dkg friss eper, vaníliás porcukor. A tojásokat a porcukorral habosra kikeverjük, majd kevergetve hozzáadjuk az olajat és a kefirt, végül a sütőporral elvegyített lisztet.
Egy közepes tepsit kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.  Tetejét megszórjuk a feldarabolt eperrel. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, s kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral.

Epres-fehér csokis tiramisu
Hozzávalók: 30 darab babapiskóta, 75 dkg eper, 1,5 dl tej, ízlés szerint porcukor, 25 dkg mascarpone sajt, 25 dkg tehéntúró, 20 dkg fehér csokoládé, 2,5 dl tejszín. Kb. 25 dkg epret összeturmixolunk, majd hozzákeverjük a tejet, és porcukorral édesítjük. 15 dkg fehér csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd hűlni hagyjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a túróval összekeverjük, porcukorral édesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a felolvasztott fehér csokoládét, valamint a felvert tejszínhabot. 25 dkg epret apróra vágunk, majd összeállítjuk a tiramisut. Egy négyszögletes edényben belerétegezzük a piskótát, epret és a krémet. A piskótákat lerakás előtt a tejes eperturmixba mártogatjuk és kirakjuk vele a tál alját. Rákenjük a mascarpones-túrós-csokoládés krém felét, majd erre rakjuk a felszeletelt eper felét. Ezután megint babapiskóta következik, erre tesszük a következő sor epret, majd a tetejére kenjük a maradék krémet. Lefedjük piskótával, tetejét a maradék eperrel és reszelt fehér csokoládéval díszítjük.

Pünkösdi meggyes lepény
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 4 dl tejföl, 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj vagy margarin, csipet só, 2 ek. rum, 8 dkg cukor. A töltelékhez: 1 kg magozott meggy, 10 dkg cukor, 1 citrom, 10 dkg dió, 8 dkg morzsa, 3 dkg vaníliás cukor a hintésre. A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, a sót, a cukrot és az élesztőt a tejfölben feloldjuk. A lisztgödör közepébe öntjük a tejfölös masszát, a rumot és a 2 tojássárgáját, és jól összegyúrjuk. Utána 1 cm vastagra nyújtjuk, és lehetőleg keveset lisztezzük. Két részbe, téglalapformára hajtjuk, és 30 percig letakarva pihentetjük. A nyújtást és a pihentetést háromszor ismételjük. Ha kész, a fele tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent, lisztezett tepsibe tesszük. A kimagozott meggyet a cukor felével és a citromlével összekeverjük. A diót a morzsával és a megmaradt cukorral összevegyítjük. A tepsibe tett tésztára ráhintjük a keverék felét, ráterítjük a meggyet, majd a keverék maradékát is ráhintjük, a tészta másik felével betakarjuk és kisütjük.

Sajtkrémmel töltött pogácsa
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 kk. cukor, 2 ek. tej, 2 kk. só, kevés tejföl. A töltelékhez: 12 dkg vaj, 2 dl tej, 1 kk. liszt, 10 dkg reszelt trappista és 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárgája. A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle és egy órán át pihentetjük. Ezután 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok felének közepét kiszúrjuk, majd a tele korongokat megkenjük a felvert tojással, és ráhelyezzük a lyukasakat. Sütőlapra rakjuk a pogácsákat és előmelegített sütőben világossárgára sütjük. A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tej hozzáadásával kevergetve felfőzzük és hozzáadjuk a reszelt sajtot. Ha kihűlt, a vajat és a füstölt sajtot is beledolgozzuk a krémbe, és a kihűlt pogácsák közepébe töltjük. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és még 10-15 percre visszatesszük a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadhasson.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!