Kerthelység

2012. ápr 29.

A referenciaintézmények hálózatához csatlakozik a Zimándy

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Konferenciát tartott a Zimándy Ignác Általános Iskola az oktatási intézmény pedagógusainak a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Referenciaintézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése című pályázaton elnyert támogatással kapcsolatosan.

Fotó: Veszely István

Fotó: Veszely István

A referenciaintézmények elsődlegesen, rendszeresen, folyamatosan és differenciált kínálattal szolgáltatják a hálózati tanulási folyamathoz a mintákat. Közreműködnek az intézmények nagyobb közössége számára szervezett szakmai műhelyek tartalmi kínálatának biztosításában és megvalósításában. A referenciaintézmények pedagógiai kultúrája és eszközrendszere egészében példaszerű, koherenciával bír, azaz tanulmányozható és elemeiben honosítható.
A konferenciát Hajdu Ferenc alpolgármester nyitotta meg, majd Fieflné Ancsák Jolán közoktatási szakértő tájékoztatta a jelenlévőket a referenciaintézmények kritériumairól és feladatairól. Ezek az intézmények példamutató iskolák a térségben, ezáltal befogadó intézményeknek kell lenniük, ahova gyakran fognak ellátogatni pedagógusok, illetve pedagógiai csoportok. Az iskola két projektjével indult a pályázaton, mint ökoiskola és mint infokommunikációs intézmény.
A konferencia második előadását Kovácsné Botzheim Ildikó közoktatási szakértő, szaktanácsadó tartotta. Az előadás nem kapcsolódott szorosan a referenciaintézmények témaköréhez, az előadó arra kereste a választ, mi lehet az oka annak, hogy az iskolások nagy része a gimnázium végére sem tudja letenni nyelvvizsgáját, noha annyi órában tanulják a nyelvet, hogy azzal egy nyelviskolában felsőfokú képesítést lehet szerezni. Az előadó leginkább a hangsúlyok eltolódásában találta meg a hibát, ugyanis az iskolákban gyakran nagyobb hangsúlyt helyeznek a nyelvtanra, mint arra, hogy a gyerekek meg tudjanak szólalni az adott nyelven.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!