Kerthelység

2012. ápr 29.

Közbiztonsági kerekasztal

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Közbiztonsági kerekasztal-beszélgetést hívott össze Turai István polgármester a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A beszélgetésen részt vettek dr. Csipler Norbert, Budaörs rendőrfőkapitánya, Káldi Balázs, a törökbálinti rendőrőrs kapitánya, Kailinger Ildikó jegyző, önkormányzati képviselők és a város közbiztonságáért dolgozó civilek. A megbeszélés központi témája volt városunk térfigyelő rendszere, amellyel kapcsolatban Káldi Balázs tartott bemutatót.

Megtudhattuk, hogy Törökbálinton a térfigyelő rendszer már be van élesítve, azonban a kamerák képének állandó figyelése még nincs megoldva, így kapitány úr egy költségvetést terjesztett a kerekasztal résztvevői elé, amelyben felvázolta, hogy bizonyos számú emberrel, bizonyos ideig tartó felügyelet mennyibe kerülne az önkormányzatnak. Településünkön jelenleg tizenhat kamera van beüzemelve, amelyek a település bevezető pontjain, illetve főbb csomópontjain vannak felállítva, így lefedik az egész települést. A kamerák beüzemelésének anyagi, illetve személyi feltételei vannak. Azt, hogy valaki napi nyolc órában, heti öt napon keresztül a kamerák képét figyelje, meg kell fizetni, és ezt az összeget az önkormányzatnak be kell építenie a költségvetésébe. Az sem mindegy, hogy milyen személy ül a monitorok előtt, hiszen megfelelő jogi ismeretekkel kell rendelkeznie, ismernie kell a hatályos törvényeket és jogszabályokat.
A beszámolón információt kaptunk arról, hogy 2010 és 2011 viszonylatában csökkent Törökbálinton a bűncselekmények, így többek között a lopások száma, ami elsősorban a térfigyelő kameráknak, illetve a Város- és a Hegyőrség munkájának köszönhető. Csökkenés tapasztalható a közlekedési balesetek terén is, és ami még megnyugtatóbb, 2011-ben nem volt olyan baleset, ami gyorshajtásnak volt betudható. Káldi Balázs örömmel tapasztalta, hogy a törökbálintiak betartják a sebességhatárokat a településen belül, ami többek között az időnként felbukkanó közúti ellenőrzésekkel is magyarázható. Elkészültek már az idei első negyedéves statisztikák is, amelyekből kiderül, hogy idén áprilisig feleannyi bűncselekmény történt, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában, a betöréses lopások száma még drasztikusabban, a negyedére csökkentek.
Ami Törökbálint jó közbiztonságát lehetővé teszi, többek között az, hogy településünkön egy rendőrre 530 lakos tartozik, ami nagyon jó szám, illetve az, hogy városunkban a közösségi kontroll igen jól működik, mivel a házak közel vannak egymáshoz, illetve a szomszédok is nagyrészt figyelnek egymásra. A lakosok megbíznak a helyi rendőrökben, szívesen kommunikálnak velük, de az intézmények is folyamatos kapcsolatban vannak a rendőrséggel. A helyi rendőrök tapasztalt kollégák, nagyrészük évek óta itt szolgál, nagy személy- és helyismerettel és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek.
A beszámoló után a résztvevők is feltehették kérdéseiket, így szóba került többek között az erdőben quadozók és a település központjába betévedő kamionok problémája is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!