Kerthelység

2012. márc 29.

Fiatalság, komolyság

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Három évvel ezelőtt alakult meg Törökbálinton a helyi Ifjúsági Önkormányzat. Előző évük beszámolóját, a 2012-es év munkatervét és ennek költségvetését januárban nyújtották be a város képviselő-testületének. Major Sándorral, az Ifjúsági Önkormányzat elnökével és Simon Ágnes képviselővel a mögöttük hagyott és az előttük álló évről beszélgettünk.
Törökbálint Ifjúsági Önkormányzata (TIFO) nemrég nyújtotta be éves beszámolóját az önkormányzathoz. Mi állt ebben, mi történt az előző évben a TIFO háza táján?
Major Sándor: Tavaly volt némi szervezeti átalakulásunk, új alapszabályunk van, amely most vár bejegyzésre. Lett egy új tagunk, Szalma Balázs személyében, aki nagyon aktív és a TIFO-s munkája mellett többek között a helyi labdarúgó-utánpótlással foglalkozik, ezáltal igen közel áll a fiatalokhoz. Az elmúlt év legnagyobb eseménye az volt, hogy Simon Ágnes irányításával a süsseni ifjúsági önkormányzattal felvettük a kapcsolatot, ők meglátogattak minket május 1-jén, és mi is voltunk kint náluk a Stadtfesten. Mindkét alkalommal nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon hasznos volt a találkozó, megismerhettük a működésüket.
Simon Ágnes: A találkozó ötlete akkor merült fel, amikor láthatóvá vált, hogy a helyi és a kinti iskolák közötti kapcsolat – amelyet évről évre megújítanak – csak egy bizonyos korosztályt érint, és nem fedi le a teljes ifjúságot. Fontosnak tartom, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen arra, hogy kipróbálják magukat más környezetben, hogy gyakorolják a nyelvet, és hogy megismerkedjenek más kultúrában élő fiatalokkal. A találkozó nemcsak erről szólt, hanem szakmai tapasztalatcseréről is, jó volt velük beszélgetni, nagyon szimpatikusan álltak hozzánk, nagy hatással voltak ránk.
Mit kell tudnunk a süsseni ifjúsági önkormányzatról?
S. Á.: Az ő önkormányzatuk sem olyan nagyon régen alakult, de idősebbek, mint mi. A ő rendszerük úgy működik, hogy van egy önkormányzat által delegált vezetőjük, aki az egész ifjúsági önkormányzat működését koordinálja. Náluk nincs ilyen zárt testület, hanem önkéntesen bárki beléphet, sokkal nyitottabb a rendszer.
M. S.: Ez egyébként nagyon szimpatikus volt nekünk is. Mi is szeretnénk bevezetni, hogy a tizenöt fős testület mellé egyre több önkéntes tagot toborozzunk, akikkel a későbbiekben tudunk számolni.
Mit csináltatok Németországban?
S. Á.: Nagyon vártak bennünket, olyan fogadtatásban volt részünk, amire nem is számítottunk. Négy napig tartózkodtunk ott, minden napra szerveztek számunkra valamilyen programot. Remélem, tudjuk ezt viszonozni május 1-jén, mikor újra meglátogatnak minket.
Szakmai szempontból ez az út miben segítette a munkátokat, miben erősített meg titeket?
M. S.: Süssenben valóban komolyan veszik az ifjúsági önkormányzat működését. Példa erre, hogy van egy olyan süsseni önkormányzati képviselő, akit korábban az ifjúsági önkormányzat vezetőjeként ismertünk meg. Magyarországon az ifjúságpolitika még gyerekcipőben jár, és van hova fejlődni. Nekünk elsősorban helyi szinten kellene azokat az alapokat lefektetni, amelyek a jövőben rendszerként tudnak működni. Be kell látni, hogy már három éve működünk, de egy olyan rendszer felépítéséhez, amilyen Törökbálinton még nem létezett, ez az idő kevés volt. Legfontosabb célkitűzésünk, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek után az ifjúsági önkormányzat akkor is biztosan tud működni, amikor már mi kiöregszünk.
S. Á.: Számomra nagy élmény volt azt látni, hogy Süssenben létezik egy közösségi ház fiataloknak, ahova betérhetnek játszani, tanulni, internetezni. Van egy bizonyos nyitvatartási idő, de ebben az időben mindig van ott valaki, aki foglalkozik a gyerekekkel, például korrepetálják őket. Ezt jó lenne Törökbálinton is megvalósítani, látnék rá lehetőséget.
Megalakulásotoknál igencsak bábáskodott felettetek az önkormányzat. Ez a fajta segítség most is megvan?
M. S.: Nagyon nyitottak, és minden segítséget megkapunk, de a működésünkhöz teljes önállóságot kaptunk. A tagjainkat mi választjuk meg, a rendelkezésre álló forrásainkat saját hatáskörben tudjuk felhasználni.
Elsősorban május 1-jére készültök, de mit terveztek még ezenkívül idén?
M. S.: Nagyon szeretnénk idén is megtartani az Ifjúsági Sportnapot, amelyet először 2010-ben szerveztünk meg, de tavaly sajnos nem sikerült, aminek elsősorban anyagi okai voltak, és valószínűleg idén is csak egy kisebb rendezvényt tudunk szervezni. Másik idei célunk, hogy minél több pártoló tagot gyűjtsünk magunk köré.
S. Á.: Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a település fiataljai minél több helyi rendezvényen vegyenek részt. Továbbá azt is, hogy olyan megmozdulásokba, mint például a Kerekdomb Egyesület erdőtakarító akciója, minél több helyi fiatal kapcsolódjon be.
Az anyagiakkal hogyan álltok? Titeket is sújt a válság?
M. S.: A válság mindenkit érint. Harmadannyi pénzt kaptunk a várostól, mint amennyit kértünk.
S. Á.: A pénz nem minden, sok olyan dolgot lehet csinálni, ami nem feltétlenül anyagiak, hanem inkább idő és lelkesedés kérdése. Idén szeretnénk ellátogatni Böjte Csaba atya Csobánkán lévő gyermekotthonába, ahol többek között kerti munkákra jelentkeztünk.  A fiatalok nagy örömmel álltak az ügy mellé. Elhatároztuk, hogy ezentúl többször is ellátogatunk hozzájuk segíteni.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!