Kerthelység

2012. márc 29.

Világszintű eredmények a magyarországi hagyományos íjászoknál

Írta: admin Kategória: SPORT

2011-ben több fontos esemény is történt a magyarországi hagyományos íjászok háza táján. Az első és a településünket leginkább érintő esemény, hogy a Törökbálinton élő Posta Pált a Hagyományos Íjászok Világszövetsége újra alelnökévé választotta. Posta feladata az új területi felosztás szerint az egész európai kontinens vezetése, Törökországtól a brit szigetekig. Az alelnök lapunknak elmondta, azáltal, hogy a szövetség európai vezetője lett, kicsit furcsa helyzet állt elő, hiszen mostantól amellett, hogy továbbra is a képviselnie kell a magyarországi íjászokat, az egész európai hagyományos íjászatért is felel.
Az elmúlt év másik kiemelkedő eseménye volt, hogy Mónus József és Posta Pál meghívást kaptak az első nyílt kínai hagyományos íjászbajnokságra, Tibet tartomány keleti csücskébe, Xining városába. Itt huszonkét kínai tartomány és tizennyolc ország versenyzői vettek részt. A versenyen a magyar csapatnak sikerült elérnie, hogy az alapversenyen túl egy távolsági céllövőversenyt is rendezzenek az indulók között. Ennek az volt a lényege, hogy egy 240 méterre lévő zászlórúdon elhelyezett zászlóhoz kellett a versenyzőknek minél közelebb lőniük a nyílvesszővel. Ezt a versenyt Mónus József megnyerte, méghozzá úgy, hogy minden versenyző négyszer lőhetett és a négy legközelebbi találat Mónus négy íja volt, az ötödik legközelebbi versenyző egy francia induló volt. Az érdekesség az volt, hogy Mónus sokkal nagyobb elismerést kapott, mint az alapverseny indulói. Az alapversenyen, ahol Magyarország csapatként nem, csak egyéniben tudott indulni, 40 és 60 méteres távolságról kellett célba találni.
Az íjászok tavaly is részt vettek az immár ötödik alkalommal megrendezett World Traditional Archory Festivalon, Dél-Koreában. A hagyományos íjászok legnagyobb világversenyén ezúttal 32 ország versenyzői indultak. Ez a fesztivál nemcsak verseny, hanem egy három lábon álló rendezvény. Minden ország tart egy bemutatót saját íjászati kultúrájáról, van maga a verseny, amikor egyéniben és csapatban is megmérettetik magukat a versenyzők, illetve rendeznek egy konferenciát, ahol az elmúlt évek kutatásaiból tartanak előadásokat. Ezen a rendezvényen történik meg a tisztújítás is, itt választották újra alelnökké Posta Pált. A versenyen női és férfi kategória van, valamint egy összevont ifjúsági kategória, ami azt jelenti, hogy itt indul az összes tizenöt év alatti fiatal. Idén magyar lány állhatott ifjúsági kategóriában a dobogó legfelső fokára Keszi Viktória személyében. A férfi versenyben a magyar csapat minden tagja bekerült az első húsz közé, és csapatban két ponttal lemaradva az első helytől, az ezüstérmet szerezték meg.
Lapunkban korábban bemutatott és leginkább távolsági lövéseiről híres Mónus József tavaly részt vett egy távolságilövő-versenyen Amerikában, ahol öt aranyérmet nyert, három kategóriában világcsúccsal.
A magyarországi hagyományos íjászok immáron ötödik alkalommal rendezték meg azt a versenyt, amelynek első megmérettetése Törökbálinton volt. Az Első Magyarországi Hagyományos Íjász Tábla (EMHIT) versenyt a Képes Krónika 650. születésnapját ünneplő rendezvényen mutatták be településünkön, és azóta járja az országot, hogy majd újra visszatérjen Törökbálintra. A tavalyi dunaújvárosi verseny érdekessége volt, hogy 2011-ben sikerült először a bajnoknak a megszerezhető 90 pontból 88 pontot lőnie.
2012-ben a magyar csapat többek között Törökországban indul el a versenyen, ahol úgy fogják bemutatni az EMHIT-et, hogy minden céltáblánál, amelyek Magyarország történelme egy-egy fontos időszakának eseményét jelképezik, a korszakra jellemző zenéből, táncból és irodalomból adnak ízelítőt, és ezt szeretnék a szervezők Törökbálinton is bemutatni. Ezen kívül idén indulnak még a VI. világversenyen és a Diákolimpián.

Németh Gergő



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!