Kerthelység

2012. feb 28.

A gyermek­­tartásdíj-fizetési kötelezettség elmulasztása bűncselekmény!

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Munkám során gyakran szembesülök azzal a ténnyel, hogy egyre kevesebben hajlandók önkéntesen eleget tenni tartásdíj-fizetési kötelezettségüknek. Jelen írásom azt a célt szolgálja, hogy javuljon ez a morál, illetőleg a rászorulók is információhoz juthassanak nehéz helyzetükben.

A felbomlott családok a lelki töréseken kívül általában anyagi helyzetük megingását is kénytelenek elszenvedni. Természetesen ez elmondható mindkét szülői oldalról: arról is, aki a gyerekeket a továbbiakban saját háztartásában neveli tovább és arról is, aki – úgymond – egyedül marad. Sajnálatos tapasztalat, hogy a gyermeket nevelő szülő gyakran tartásdíj nélkül kénytelen megoldani a gyermekek eltartását. Természetesen a felhozott mentségekből nincs hiány. Leggyakrabban saját megélhetési nehézségekre hivatkoznak a szülők, de az sem ritka, hogy a tartásra kötelezett maga kívánja belátása szerint a gyerekekre költeni a tartásdíj összegét. Természetesen ez teljesen szabálytalan, hisz a tartásdíjat a gyermekek gondozását ellátó szülő részére kell megfizetni. Az sem ritka, hogy valaki a tartásdíjfizetés megtagadásával „zsarol ki” több kapcsolattartási lehetőséget a gyerekekkel.

Márpedig a tartás elmulasztása bűncselekmény!

A Btk. 196. §-a kimondja, hogy aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki. Felhívom a figyelmet arra, hogy még a büntető jogszabályok esetében is az az elsődleges cél, hogy a tartásdíj fizetve legyen. Ezért az elkövető nem büntethető, illetőleg súlyosabb esetben büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

Mit tehetünk a jogérvényesítés terén? Legjobb, ha a tartásdíj letiltható közvetlenül a jövedelemből. Ehhez sajnos bejelentett jövedelem, valamint bírósági rendelkezés is szükséges. Ha mindez nem járható, akkor az ítéletben megállapított tartásdíjat végrehajtási eljárásban kell érvényesíteni. Ha az sikertelen, akkor – ha a feltételek fennállnak – jöhet az állam általi előlegezés és a rendőrségi feljelentés, büntetőeljárás kezdeményezése (ezt előlegezés esetén gyakran hivatalból is megteszik a hatóságok).

Remélem, ez a kis írás elősegíti, hogy minden kötelezett szülő felelősen viseltessék a tartásdíjfizetés ügyében, s így kevesebb feljelentésre, állam általi előlegezésre és ügyvédi eljárásra legyen szükség az egymást valaha szerető, együtt közösen gyermeket vállaló és a szülői szerepet még évtizedekig közösen betöltő emberek között.

Dr. Moravcsik Krisztina
ügyvéd

Dr. Moravcsik Krisztina
Mobil: +36 20 414 3343
Iroda: 2040 Budaörs, Szivárvány u. 3. fsz.
Tel./Fax: +36 23 789 771
E-mail: dr.moravcsik@moravcsik.hu,
ugyved@moravcsik.hu
http://www. moravcsik.hu/
Ügyfélfogadás időpontegyeztetés alapján.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!