Kerthelység

2012. feb 28.

Ingyenes számítógép-használati tanfolyam nyugdíjasoknak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Kivágás, bemásolás, PowerPoint, Wikipedia – csakúgy röpködtek a szakszavak a Bálint Márton Általános és Középiskola számítástechnika termében, ahol dr. Német István tart alapfokú számítógép-kezelői tanfolyamot nyugdíjasoknak.

Nem sokáig tétlenkedett az iskola egykori igazgatója és informatikatanára, miután tavaly nyugdíjba vonult. Mint mondta, egy korábbi ígéretét váltotta be, mert egy hasonló tanfolyam óta folyamatosan keresték, kérték, hogy újra tartson egy hasonló kurzust. A tanfolyam célja nem az, hogy a résztvevőkből profi szakembereket faragjon, hanem hogy annak a korosztálynak is bemutassák ezt a „csodát”, amelynek nem természetes az e-mail küldés, a számítógépes szövegszerkesztés. A tanfolyamon a „tanulók” egy kis ízelítőt kapnak mindenből, hogy kedvet kapjanak a későbbiekre, és ne feltétlenül essenek kétségbe, ha valamit komputeren kell megoldani.

Az első órákon a tanulók az internetes levelezést tanulták meg, mindenki készített magának e-mail címet és megismerték, hogyan kell az internetről információt beszerezni. Ezután a szövegszerkesztésbe és a táblázatkezelésbe nyertek betekintést. A későbbiek során megnézik, hogyan lehet prezentációt készíteni, de kicsit bepillantanak a képszerkesztés rejtelmeibe is.

Amint a résztvevőktől megtudtam, majdnem mindenki teljesen kezdő a számítógép területén, bár többen azért már az internetet ismerik, használják. Van olyan tanítvány is, aki először csak a feleségét kísérte el, de ő is hamar a padban találta magát.

A tanfolyamon kizárólag nyugdíjasok vesznek részt, közel negyven fő. A legidősebb közülük 79 éves. Nem mindenkinek megy elsőre minden, de ahogy tapasztaltam, a tanár úr nagyon türelmes, ha kell többször is elmondja ugyanazt, mert ahogy mondta: „Nem születik senki sem számítógép zseninek, miért legyen türelmetlen a hallgatókkal?”.

A tanfolyam ingyenes, ami egy nagy összefogás eredménye, hiszen Német István először Hajdu Ferenc alpolgármestert kérte meg, járjon közbe, hogy a tanfolyamnak helyt adó iskola terembérleti díjára támogatást kapjanak a tanfolyamon részt vevők. De alpolgármester úr kérésére és Keszler Márton felajánlására a Bálint Márton iskola ingyenesen átadta a termét, ami igen jelentős segítség, hiszen jelenleg két csoport jött össze a jelentkezőkből, akik csoportonként tíz héten keresztül heti két alkalommal járnak a tanfolyamra. Ez összesen negyven alkalom, amelynek áram-, fűtés-, takarítás- és egyéb költségeit az iskola vállalta magára. A tanár úr szintén ingyenesen okítja a nyugdíjasokat, így a résztvevőknek egy fillérjébe sem kerül a részvétel. A szervezők köszönettel tartoznak a Munkácsy Mihály Művelődési Háznak is, ahol szintén kaptak egy termet a jelentkezések fogadására.

A nagy sikerre való tekintettel könnyen lehet, hogy később újból kell indítani egy kezdő tanfolyamot, de Német István attól sem zárkózik el, hogy ha a jelenlegi hallgatók is igénylik ezt, akkor a mostani tanfolyamot elvégzőknek egy haladó szintű kurzust is indítson. Persze ez nemcsak rajta múlik, hanem egyéb külső tényezőkön is.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!