Kerthelység

2012. feb 28.

Állják a sarat a kézis lányok

Írta: admin Kategória: SPORT

A harmadik helyről várja a folytatást a Budapest bajnokság I/a csoportjában a Törökbálinti Torna Club női kézilabda szakosztályának csapata, az ATTE-TTC. Mint azt Csizmadia Jánostól, a csapat edzőjétől megtudtuk, a csapat ahhoz képest, hogy a tavalyinál eggyel magasabb bajnokságban játszik, jelenleg hat győzelemmel és négy vereséggel a csoport harmadik helyén áll. A lányok eddig így 12 pontot gyűjtöttek, az előttük álló két csapat pedig egyaránt 18 pontot ért el a bajnokságban.

A törökbálinti, érdi, budapesti és tárnoki lányokat felvonultató csapat jól kezdte a bajnokságot, az első két mérkőzésükön győztesként vonultak le a pályáról, majd harmadik meccsükön attól a Hort SE II csapatától szenvedtek csekély, háromgólos vereséget, akik jelenleg a tabellát is vezetik. Negyedik mérkőzésükön újra nyerni tudtak, majd ismét egy vereség következett, ezúttal a tabella második helyén álló Szent István SE-től. Ezen a mérkőzésen a lányok csak egy góllal dobtak kevesebbet, mint ellenfelük. A hátralévő öt mérkőzésből kétszer is vesztesként távoztak, de utolsó három mérkőzésüket megnyerték.
A lányok a maximumot hozzák ki magukból, ami egyrészt azért is becsülendő, mert az ismert megszorítások miatt a csapat is kevesebb pénzt kap a várostól, mint eddig, így a játékosok jelenleg csak hetente egyszer tudnak edzeni, másfél órán keresztül. Másrészt a csapatot is elérte a női sport egyik érdekes vonzata, hogy a nők nemcsak sportolni akarnak, hanem családot alapítani, így a csapatból is négyen lettek terhesek, közülük az egyik épp a napokban adott életet kisfiának. Két olyan kulcsjátékos vált ki a babavárás miatt, akik meccsenként 8-10 gólt lőttek általában, egyikük a védekezés fontos pillére volt. Csizmadia szavaival olyan érzés volt, mintha a konyhából eltűnt volna a zsír meg a só. Megdöbbentő módon sikerült úgy átalakítani a csapatot, hogy szinte meg sem érezni a változást.

Őszi eredmények:
Convalexius SE–ATTE-TTC: 20–22
ATTE-TTC–Csepeli KSE II: 20–18
Hort SE II–ATTE-TTC: 28–25
Soroksári TE–ATTE-TTC: 20–22
ATTE-TTC–Szent István SE III: 14–15
ATTE-TTC–FSZSE II: 24–25
Híd Unió Se–ATTE-TTC: 23–20
ATTE-TTC–XVI. ker. KMSE: 19–14
XXII. ker. Index SE–ATTE-TTC: 15–19
ATTE-TTC–FSZSE: 25–23

A heti egy edzés ezen a szinten nem lenne elegendő, ha a csapat nem tudott volna évekig hetente kétszer edzeni. Ennek is köszönhető a játékosok egyik legnagyobb erőssége, az erőnlét. Az elmúlt évek meccseire az volt jellemző, hogy ha egy csapat lépést is tudott tartani a lányokkal, az utolsó tíz percben a mieink annyira felülkerekedtek az ellenfeleiken erőnlétben, hogy szinte bedarálták őket. Ennek oka többek között, hogy a csapat a kézilabda modern változatát játssza, a gyors indításos játékot, amellyel sok ellenfél nem tud lépést tartani. A heti egy edzéssel jelenleg a korábban megszerzett kondíciót tudják fenntartani, ezért az edzéseken most is sok a futás, de a technikát is komolyan fejlesztik.
Ahogy eddig, a lányok jelenleg is csupán szerelemből játszanak. Kézilabdában ezen a szinten amúgy sem divat fizetésért játszani, de mivel az önkormányzati támogatás egy az egyben elmegy a terembérletre, a szponzorok nem ostromolják a csapatot, ezért a játékosok már a felszereléseket is maguknak vásárolják.
Bár még a csapattól jelenleg messze áll, de szintén pénzkérdés, hogy a jelenleg a Budapest Bajnokság I/a csoportjában játszó lányok még álmodni sem mernek az NB II-be való esetleges bejutásról, hiszen itt az utazások, illetve a magasabb játékvezetői díjak annyira megterhelnék a csapatot, hogy ha esetlegesen fel is tudnának jutni, a jelenlegi körülmények között nem tudnák a játékot vállalni. Ez még egyelőre csak álom, hiszen a jelenlegi bajnokság és az NB II között még van egy szint. A Budapest Bajnokság I. osztály, amely viszont nem elérhetetlen a lányok számára.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!