Kerthelység

2012. jan 31.

A tanév első félévének csúcspontja a Liszt Ferenc emlékhangverseny volt

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Feleki Lászlóval, a Szőnyi Erzsébet Zeneiskola igazgatójával

Mint ha csak tegnap lett volna, hogy szeptember elsején becsöngettek az első tanítási órára, de bármilyen hihetetlen, Feleki László igazgató úr asztalán már ott tornyosulnak a zeneiskolai naplók, hiszen hamarosan elkezdődnek a félévi vizsgák. Minden ifjú zenészpalánta megmutathatja, mennyit fejlődött a tudása az elmúlt fél évben. Mi az igazgató úrral pedig itt, a tanév közepén, félúton összefoglaljuk a 2011-es év legfontosabb eseményeit, és megpróbálunk előretekinteni, hogy milyen feladatok állnak a zeneiskola vezetése előtt az új félévben, és vajon mire számíthatunk az új közoktatási törvény bevezetésével kapcsolatban.
Igazgató úr, kezdjük ezt a beszélgetést inkább azzal, amivel befejezni kellene! Mi várható, hogyan érinti majd az új oktatási törvény bevezetése a zeneiskola működését?
Mint minden oktatási intézményben, nálunk is nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. Mivel a törvény végleges szövege még nincs teljesen elfogadva, nem tudjuk biztosan, hogy milyen feltételekkel dolgozhatunk tovább. Jelenleg nagyon kivételezett helyzetben vagyunk, hiszen Törökbálint Város Önkormányzata és Turai István polgármester erkölcsileg és anyagilag is a messzemenőkig támogat bennünket. Ennek köszönhető, hogy iskolánkban ma egy féléves oktatás térítési díja csak töredéke a budapesti áraknak. Még nem világos számunkra, hogy az új törvény, amely a kötelezően ellátandó feladatokat állami igazgatás alá rendeli, hogyan viszonyul a nem kötelezően ellátandó feladatokat ellátó intézményekhez, amilyen a zeneiskola is. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben a támogatás lehetősége az önkormányzatok kezében marad, akkor iskolánk működése továbbra is biztosítva lesz. De ez még a „jövő zenéje”, még nem tudunk semmi biztosat.
Tehát egyszerűen csak megpróbálják túlélni a következő félévet?
Semmiképpen sem ezt tervezzük! Persze van némi bizonytalanság és félelem a kollégákban a jövőt illetően, de a zeneiskola vezetése igyekszik minden ilyen gondot levenni a tanárok válláról és biztosítani a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy az oktatás a megszokott magas színvonalon, zavartalanul folytatódjon.
Az önkormányzat az új oktatási törvénytől függetlenül is nehéz anyagi helyzetben van, és valószínűleg ez nem nagyon változik a közeljövőben. Nem lenne ésszerű megoldás kicsit magasabb térítési díjat kérni az oktatásért?
Mi itt, Törökbálinton nagyon hozzászoktunk ahhoz, hogy sok szolgáltatást ingyen vagy majdnem ingyen vehettünk igénybe, hiszen a jó anyagi lehetőségekkel rendelkező önkormányzat állta a költségeket. Nehéz lemondani erről, és érthető, hogy most, amikor amúgy is minden egyre drágább, a családok nem fogadnák kitörő lelkesedéssel, ha többet kellene fizetniük gyerekeik zeneóráiért is. Mi sem szívesen nyúlunk ehhez az eszközhöz, de előfordulhat, hogy hamarosan valóban rákényszerülünk a térítési díjak megemelésére. Persze reméljük, hogy anyagi okok miatt senkinek nem kell majd lemondania a zenetanulásról. Mindenképpen figyelembe vesszük a gyerekek szociális helyzetét. Egyébként már most is differenciáltan kell fizetniük a tanulóknak, hiszen a tehetséges és szorgalmas gyerekek alacsonyabb térítés ellenében tanulhatnak.
Ennél többet egyelőre valószínűleg nem tudhatunk a jövővel kapcsolatban, így beszéljünk inkább a szívünknek kedvesebb témákról! Mi minden történt a zeneiskolában az elmúlt fél évben?
A növendékhangversenyek és a hagyományos karácsonyi koncert is nagyon szépen sikerült az idén, de a félév csúcspontja tagadhatatlanul a novemberi Liszt Ferenc emlékhangverseny volt. Mindenképpen szerettük volna, ha világhírű zeneszerzőnk születésének kétszázadik évfordulóját Törökbálinton is méltóképpen ünnepeljük meg. Hála támogatóinknak és a koncerten fellépő művészeknek, ez a szándékunk maximálisan megvalósult, hiszen egy igazán nagyszabású és valóban magas művészi színvonalú koncerten vehettek részt azok, akik ellátogattak november 13-án a Munkácsy Mihály Művelődési Ház Feleki Kamill termébe. Többek között olyan művészeket sikerült megnyerni, mint Szentpéteri Csilla, Berki Anita és Kiss Klára Viktória zongoraművésznők, Szilfai Márta és Pölcz Zsuzsanna operaénekesek vagy a Libitum gitáregyüttes és a Szent Efrém Férfikar. A Roland East Europe jóvoltából kölcsönkaptunk egy Rodgers Trillium 928-as digitális orgonát, amelyen Teleki Miklós orgonaművész szólaltatta meg Liszt Ferenc legismertebb orgonára írt darabjait. A művek teljes valósághű hangzásban szólaltak meg ezen a nagyszerű hangszeren, és különleges zenei élményhez juttatták a hallgatóságot. Tovább emelte a rendezvény értékét, hogy a zenei megemlékezést sikerült irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatásával egybekötni. Az iskolákban meghirdetett Liszt Ferenc-pályázatra több mint 150 pályamű érkezett, amelyek közül tényleg nagyon sokat tudtunk díjazni, köszönhetően az önkormányzat és Turai István polgármester úr nagylelkű támogatásának.
A félévi vizsgák után folytatódik a munka a zeneiskolában. Milyen jelentős események szerepelnek a 2012-es év naptárjában?
Áprilisban rendezzük a szokásos regionális szolfézsversenyt, amelyen jelen lesz névadónk, Szőnyi Erzsébet tanárnő is. Már most nagy lelkesedéssel készülnek a gyerekek a komoly megmérettetésre. Hasonlóan, gőzerővel folyik a felkészülés a házi versenyünkre. Minden évben rendezünk versenyt hallgatóinknak, amelyben egy-egy tanszak legtehetségesebb diákjai mérhetik össze tudásukat. Az idén a gitár tanszak a soros. Aztán még néhány hét és máris az év végi koncerthez és a bizonyítványosztáshoz közeledünk. Van tehát munkánk bőven, és függetlenül minden nehézségtől, a gyerekek és a zenetanárok azon munkálkodnak továbbra is, hogy minél több szép percet szerezzenek a hallgatóságnak, és persze saját maguknak is.

Perjés



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!