Kerthelység

2012. jan 31.

Ebben az évben kiemelt szerepet kapnak a helyi közösségek

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Szabó Évával, az MMMH igazgatójával

Idén ünnepli ötödik születésnapját a Munkácsy Mihály Művelődési Ház. Elmondhatjuk, hogy igazi közösségi találkozóhely lett az elmúlt években. Tudatosan törekedtek erre a szerepkörre?
A helyi társadalom fejlesztésének jó lehetőségei a művelődési házban szervezett közösségi és kulturális események, társas együttlétek.

A lokális közösségek megerősítésében a közművelődésnek meghatározó feladatot kell vállalnia, ezért tudatosan igyekszünk erősíteni közösségteremtő és -megtartó szerepünket. Informáló, ösztönző, kapcsolat- és rendezvényszervező munkával, térítésmentesen biztosított terem- és eszközhasználattal támogatjuk a közösségi kezdeményezéseket, és a működő kisközösségeket. A helyi kultúra értékeit erősítik e kisközösségek azon túl, hogy eligazodási pontot nyújtanak az itt élőknek és növelik az érvényesülés lehetőségét. Támogatjuk értékeik megőrzését, szakmai fejlődésüket és spontán szerveződő együttműködéseiket. Mind több alkalommal van lehetőségünk felhívni figyelmüket az együttműködésükben rejlő többletforrások kiaknázására. A napokban alakítottunk ki egy civil irodát a művelődési ház első emeletén, az önkormányzati tárgyaló mellett. Nyitvatartási idő alatt a civil szervezetek rendelkezésére áll ez a helyiség, tárgyalóként és irodaként, interneteléréssel. Mindez kiindulópontja a tervezett „civil szolgálat” létrehozásának. Minden kulturális és közösségi megnyilvánulást fontosnak tartunk, még akkor is, ha csak pár befogadót érint. A szabadidő szervezése mellett alapfeladatunk a helyben lakók találkozásaihoz közösségi tér biztosítása, amihez az épület több lehetőséget nyújtott. A kellemes környezetnek és az internet-elérhetőségnek köszönhetően a földszinti és emeleti helyiségek is megteltek élettel.
Klub- és tanfolyamkínálatunk igen széles körű, bár a válság hatása sajnos érzékelhető. 24 féle klub és tanfolyam 38 csoportja él a házban. Ezen túl 13 civil szervezet rendszeresen nálunk tartja a próbáit, edzéseit, megbeszéléseit. Klubjaink közül még mindig a mozgásos formák a legsikeresebbek, mint például az alakformáló torna vagy a jóga. Nálunk is közkedvelt az újonnan indult zumba. A táncot kedvelőket társastánc-kurzusunk és új country klubunk is várja. Az alkotni vágyók pedig idén már a Munkácsy Rajzstúdió és a Görbebögre Fazekas Klub mellett üvegmozaik és tűzzománc szakköreinket, fotóstúdiónkat is látogathatják. Lehetetlenség mindent felsorolni. Induló klubjainkról a Bálinti Műsorból értesülhetnek, valamint a www.mmmh.hu oldalon találnak naprakész információt.
Délutánonként a házban rengeteg a gyerek. Kislányok jönnek-mennek, szaladnak az edzésre. Ebben az évben is sok program várja az ifjúságot?
Célunk, hogy a gyerekek örömforrásnak, az élet részeként megélt élménynek, ugyanakkor hasznos ismeretek tárházának tekintsék a művelődési ház programjait. A klubok közel fele elsősorban gyerekeknek szól. Nagy örömünkre legnépszerűbb a Csillagszemű Táncegyüttes közreműködésével szervezett néptánccsoport. A résztvevők magas száma miatt ősztől már két csoportban tartjuk a foglalkozásokat. Érdekesség, hogy az angoloktatás csak a legkisebbek számára indított játékos formában sikeres igazán. A kisgyerekes családokat célozta meg tavaly indított új programformánk, a Ficánkoló. Családi délutánjaink az igényes színházi produkciókon és kiegészítő programokon keresztül több gyermekkorosztály szellemi, érzelmi és kézügyességének fejlődéséhez járulnak hozzá. A legközelebbi jeles napokhoz kapcsolt nagy rendezvényünk február közepén a farsangi családi nap lesz, májusban pedig a Hagyományok Napjaként szervezzük újjá Bálinti Sokadalmunkat, amelyet idén már kilencedik alkalommal rendezünk meg. Most a lovagi kultúra helyett a népi hagyományok, a népművészet kis mesterei kerülnek a középpontba. Életkori sajátosságaik miatt a fiataloknak különösen erős a közösség iránti igényük. 2011-ben újragondoltuk és átalakítottuk az ifjúsági klubunk működését. Alapvető célunk, hogy a „kapukat szélesebbre tárjuk”, minél több helyi fiatal találhassa meg otthonát nálunk. Új, képzett ifjúsági vezetőink csütörtökön és pénteken animált foglalkozásokon egy előre meghatározott témavázlat szerint haladnak a fiatalokkal. A közös játékon túl többek között a párkapcsolat, a család, az iskola, a barátság témaköreivel is foglalkoznak. A tematika kidolgozásának alapja az Oktatási és Kulturális Minisztérium által akkreditált FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) program.
Amióta megépült az új művelődési ház, már nem feltétlenül kell a városba utaznunk egy jó színházi előadás kedvéért. A gyermek és felnőtt bérletes előadások az elmúlt évben is telt házzal mentek. Reméljük, folyatódik ez a jó hagyomány.
Oktatást segítő tevékenységünk részeként ötödik éve szervezünk bérletsorozatot a törökbálinti óvodások és kisiskolások, 2010 őszétől már középiskolások részére is, azzal a céllal, hogy a gyerekek helyben, szervezett formában éljenek át színházi élményeket. Az előadások kiválasztásakor kikérjük a pedagógusok véleményét is. Bérletfajtáink folytonosságot biztosítanak a törökbálinti felnövekvő gyermekek részére és megteremthetik egy színházlátogató generáció kinevelésének lehetőségét. Az önkormányzat által a Turay Ida Színházzal kötött Közszolgálati Szerződés keretében indul újra februárban a Turay Ida bérlet. A 2011/2012. tavaszi évadban látogatóink a Kölcsönkért kastélyt, a Hajmeresztő bűnügyi játékot és a Komámasszony, hol a stukker? című előadást láthatják.
A közelmúltban egy közvetlen hangulatú interaktív találkozón tekinthettünk be a profi és amatőr sport világába, olimpiai bajnokunk, válogatott labdarúgónk és az északi sarki maraton győztesének részvételével. A beszélgetést Solymosi Péter doktor úr vezette. Lesz folytatása ennek a különleges hangulatú, bensőséges alkalomnak?
Különösen kedvező helyzetben vagyunk a Törökbálinton élő vagy gyökereik által ide kötődő, országos ismeretségű, elismert személyiségek tekintetében. Értékközvetítő példájukat és az e mögött megbúvó személyiségüket hozza közelebb a Helyi érték beszélgetéssorozat, amely első lépése az itt élő humán tőke rendszeres megjelenésének művelődési formáinkban. A következő hónapokban terveink szerint e beszélgetések alkalmával az orvostudomány, a zene- és a színházművészet neves személyiségeivel ismerkedhetünk meg. Tavasszal Törökbálint múltjának és jelenének értékeivel is foglalkozunk majd.

Perjés



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!