Kerthelység

2012. jan 31.

Márk evangéliumát olvasva

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Tavaly év végén jelent meg Sipos (S) Gyula Márk evangéliumát olvasva című könyve. A Márk teljes evangéliumát feldolgozó 159 elmélkedésből álló könyvről a szerzővel beszélgettünk.
Tavaly év végén jelent meg a könyv, de ha jól tudom, akkor ez egy több hónapos munka gyümölcse.
Az volt a vágyam, hogy feldolgozzam Márk evangéliumát. Kezdetben azt gondoltam, hogy ez pár hónap, legfeljebb egy év munkája lesz, és elkezdtem írni az elmélkedéseket, még a régi honlapunkra. De ahhoz képest, hogy ez a legrövidebb evangélium, nagyon sok minden van benne, és kifogott rajtam. Nem tudtam olyan gyorsan a végére érni, ahogy terveztem. Időnként el is fáradtam, így több évig tartott a munka. Az interneten mind a 159 elmélkedés megtalálható, de esély sem volt rá, hogy ez könyvben megjelenjen, hiszen nem rendelkeztem a kiadáshoz elegendő pénzösszeggel. Aztán az egyik kisközösségünkben Egervári József a segítségemre sietett és ő győzte meg azokat, akik végül támogatták a kiadást. Hálával tartozom neki és mindazoknak, akik anyagilag hozzájárultak a könyv megjelenéséhez.
Miért pont Márkot választottad?
Történetileg ez az első, ráadásul a legrövidebb evangélium, ezért úgy gondoltam, hogy ezzel lesz a legkönnyebb dolgom. Abban bízom, hogy érdekes könyv lett, amely sok mindent megmutat a jézusi örömhírből.
Tervezed, hogy esetleg a többi evangéliumot vagy más bibliai könyvet is feldolgozol?
Megfordult bennem. Ha nekikezdenék, akkor következő az Apostolok Cselekedetei lenne, de szívesen feldolgoznám János evangéliumát, a Jelenések könyvét vagy az Ószövetségből Józsue könyvét, de jelenleg nem érzek magamban erőt erre. Most inkább rövidebb lelki írásokat írok, és szeretnék egy kicsit újra a szépirodalom felé is elmenni.
Hogyan készült a könyv? Szisztematikusan haladtál az evangéliumban fejezetről fejezetre?
Igen, direkt így akartam feldolgozni, szinte sorról sorra, történetről történetre. Persze még így is rengeteg minden kimaradt, hiszen az evangélium szinte kimeríthetetlen kincsesbánya.
A könyv egy-két oldalas fejezetekből áll, amelyek az evangélium részeinek elmélkedését tartalmazzák. Hogyan érdemes olvasni a könyvet, úgy, mint egy regényt, elejétől a végéig, vagy lehet „összevissza” is?
Ez nem egy regény, nem kell úgy olvasni. Aki először veszi kezébe a könyvet, annak azt javaslom, hogy nézze meg a tartalomjegyzéket és olvasson el egy olyan fejezetet, amely érdekesnek tűnik számára. Ha tetszett, olvasson el még egyet.
Több evangéliummagyarázat, -elmélkedés is napvilágot látott már, van, amelyik tudományos, van, amelyik inkább elmélkedős. A te elmélkedéseid miben különböznek, miben más a te könyved?
Én azt remélem, hogy ez a könyv érdekes és bízom benne, hogy amit leírtam, könnyű olvasni. Szakzsargon nélkül próbálom bemutatni azt, ami az evangéliumban benne van. Az volt a célom, hogy élővé tegyem az olvasók számára Krisztust, az ő küldetését. Olyat szerettem volna írni, ami megragadja az emberek fantáziáját és érdeklődését. Az egyes írások elsőként az internetre születtek, így terjedelmükben sem hosszúak, hiszen egy weboldalon megjelent írásnak nem szabad hosszúnak lennie, mert akkor bele sem kezdenek az elolvasásába, de ugyanez igaz a stílusra is, ha nem ragadja meg az olvasót, már lépnek is tovább. Ezért próbáltam közérthetően fogalmazni, de úgy, hogy aki akarja, az továbbgondolhassa az elmélkedéseket.
A könyvírás mellett alapítója és mozgatórugója vagy a Szeretet Földje Missziónak. Milyen tevékenységeket végeztetek a közelmúltban?
Cigánymissziót szervezünk, gyógyító összejöveteleket, lelki napokat és kiállításokat. A Szeretet Földje Találkozó, amely mindig Törökbálinton van, teljes képet ad a tevékenységünkről. Ilyenkor előadásokat tartunk, szentmisét mondunk, imaszolgálatot tartunk, de mindig szervezünk kiállítást is. Van ingyenes újságunk, internetes oldalunk. Igazából kovászként szeretnénk működni, elindítani a folyamatokat, amelyek később önállóan működhetnek. Jelmondatunk: Magyarország a szeretet földje legyen, de én ezt egyedül nem tudom elérni. Segítséggel és imával viszont sokra juthatunk.
(A kötet megjelenését támogatta: Antal Jenő, Antalné Tari Zsuzsa, Bolla Júlia, Csurda Zsolt, Egervári József, Gáspár Gábor, Géczy Krisztián, Hajdu Ferenc, Hevenesi Péter, Lengyel György, Mitrovicsné Dvorszky Eszter, Palkóné Szabó Gabriella, Puszta Imréné, Schönléber György, Stark Erzsébet, Szőts-Kováts Klaudia, Turai István, Vágvölgyi István és Törökbálint városa. Imával és szeretettel: Sipos Gyula)

Németh

Beszámoló a Szeretet Földje Misszió 2011. évi munkájáról

(rövidített változat)
Célunk Isten országának, mint a szeretet földjének építése minden számunkra lehetséges eszközzel
2011. évi tevékenységünk:
Állandó helyi programjaink Törökbálinton: a hétfői közösségi összejövetel és a keddi szentségimádás a Szeretetláng kápolnában, valamint ugyanott az utolsó szombati lelki napok. Ezen túl segítjük az egyházközség életét az igeliturgiák tartásával, a templomi szentségimádások szervezésével, adományok gyűjtésével a Szeretet Földje Közhasznú Alapítványon keresztül, és szervezési munkákkal is.
Állandó missziós munkáink:
– cigánymisszió (elsősorban Érden és Budapesten),
– Nemzeti Imanap, imaalkalmak, evangelizációs és missziós összejövetelek, gyógyító összejövetelek és lelki napok szervezése és lebonyolítása az egész országban és a határokon túl is,
– közösségek segítése közbenjáró imaszolgálattal és zenei szolgálattal,
– a sajtóapostolság a honlapunkon, az ingyenes kiadványainkon és könyveinken keresztül is.
Néhány dologról bővebben:
– 2011. január 18-ára hetedik alkalommal szerveztük országosan a Nemzeti Imanapot (január 18. Szent Margit ünnepe). A régi imafüzet mellé kiadtunk egy új ingyenes ima- és elmélkedő füzetet is. A füzeteket, a plakátokat és a kedvezményes árú missziós kiadványokat továbbra is eljuttatjuk mindenkinek, aki kéri, és igyekszünk növelni a hazánkért és nemzetünkért imádkozó keresztények számát.
Missziós alkalmaink száma tovább növekedett. Megszerveztük a zarándoklat-kilencedet a rák megállításáért a kilenc Mária-kegyhelyre, és ezzel együtt összesen 30 gyógyító összejövetelt tartottunk Magyarországon (volt, hogy egy napon kettőt is, két különböző városban) és a határokon túl, továbbá 33 egyéb (iskolai és Alpha kurzus) előadást, hat lelki napot, és az immár hagyományos kunszentmártoni háromnapos nyári lelkigyakorlatot és a missziós iskolát.
2011-ben is megtartottuk a szokásos Szeretet Földje Találkozót (lelki nappal, kiállítással és gyógyító összejövetellel), három képzőművészeti kiállítást szerveztünk és részt vettünk több országos rendezvény szervezésében is.
Ingyenes kiadványaink: a két imafüzet, a felvilágosító szórólapsorozat és füzet, plakát, imalap a gyermekekért stb. Szeretet földje ingyenes időszaki kiadványunkat negyedévente adjuk ki és postázzuk majdnem 600 címre. Ezenkívül terjesztjük kedvezményes árú missziós kiadványainkat is.
Továbbra is lehetőséget és segítséget biztosítottunk adománygyűjtésre az alapítványon keresztül más – céljainkkal egyező – szervezeteknek. Így tudtuk támogatni az óvodába fel nem vett gyerekek számára szervezett keresztény baba-mama klubot (délelőtti foglalkozások), valamint a törökbálinti Római Katolikus Egyházközséget.
Az alapítvány munkáját Törökbálint önkormányzata, Törökbálint Római Katolikus Egyházközsége, valamint magánszemélyek anyagi támogatása tette lehetővé.
Köszönjük a 2010-ban kapott egyszázalékos támogatást is. Továbbra is bízunk segítségükben és közreműködésükben. Kérjük, ha tehetik, az egy százalék felajánlásával segítsék munkánkat:
Szeretet Földje Közhasznú Alapítvány,
adószám: 18684319-1-13.
(Bővebb információ a 06-23/330-585-ös, a 06-30/33-88-245-ös telefonszámon, az info@szeretetfoldje.hu levélcímen,
vagy a www.szeretetfoldje.hu honlapon.)



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!