Kerthelység

2012. jan 31.

Energiatanúsítvány

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az energiatanúsítvány, más néven lakás zöldkártya vagy lakcímke olyan új közokirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát. Az energiatanúsítvány tájékoztatást ad egy adott épület energiafogyasztásáról a vásárló vagy a bérlő számára.

2002-ben az Európai Unió direktívában írta elő új, magasabb követelmények bevezetését, új számítási módszerek kidolgozását, így az energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentését.
A Magyar Köztársaság kormánya két alapvető jogszabályt alkotott az Európai Unió irányelvei alapján:
– az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, amely a számítási módszereket egységesítette,
– és az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet, amely az energetikai tanúsítás módszereit szabványosította.
2009-től a 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület használatbavételi engedélyéhez, egy évet meghaladó bérbeadásához már szükséges kiállíttatni, 2012-től pedig a meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, lakások adásvételéhez is kötelező az energiatanúsítvány beszerzése.
Energiatanúsítványt nem kell kiállíttatni, ha az épület hasznos alapterülete 50 m2-nél kisebb, évente 4 hónapnál rövidebb használatra szól, hitéleti rendeltetésű épület, jogszabállyal védetté nyilvánított épület, mezőgazdasági rendeltetésű épület, olyan épület, ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2 vagy huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetek.

Az energiatanúsítvány érvényességi ideje 10 év, viszont minden ingatlaneladásnál és egy évet meghaladó bérbeadásnál újat kell készíttetnie a tulajdonosnak.
A tanúsítvány előre megadott skála szerinti energetikai osztályba sorolja az adott ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a leggyengébb „I” kategóriáig terjed.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!