Kerthelység

2012. jan 30.

A törökbálinti kerékpáros közlekedés fejlesztésének elképzelései - kitölthető kérdőívvel

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A kerékpározás Európában és Magyarországon egyre növekvő jelentőségű közügy. E közlekedési alternatíva csökkenti a légszennyezettséget, a zajterhelést, hozzájárul a környezet védelméhez. Szabadidős tevékenységként segíti az egészség megőrzését, javítja az életkilátásokat.

Törökbálinton a kerékpározás feltételei még nem megfelelőek. Bár van egy állandó közösség, akik környezettudatosságból és a mozgás szeretetéből fakadóan a jelenlegi feltételek mellett is kerékpároznak, számuk jóval kisebb a kívánatosnál.

Városunk vezetése fontosnak tartja a biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtését. A város közlekedési koncepciójában már korábban is szerepet kapott a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Kistérségi együttműködés keretében 2008-ban elkészült a Dél-Pesti Kerékpárút Hálózat Engedélyes Terve. Az egész térséget átfogó kerékpárút hálózat tervezésének kezdetekor még európai uniós forráslehetőségekkel számoltak a települések, mire azonban a sok egyeztetést és rengeteg terv elkészítését kívánó dokumentáció elkészült, nem csak az eredetileg megcélzott források apadtak el, de városunk anyagi lehetőségei is drasztikusan megváltoztak.

A kialakult kedvezőtlen körülmények ellenére is elismert tény a fejlesztés szükségessége, csupán a megvalósítás lehetőségei szorultak szűkebb korlátok közé. Napirenden van a kistérségi terv továbbfejlesztése, javítása, és az alternatív kerékpárút nyomvonalának kérdése is. Az átmenő kerékpárút költségét városunk csak nagy pályázati források segítségével vállalhatja. Amíg erre lehetőség adódik, nagyságrendileg kisebb költséggel lehet a belső kerékpáros közlekedés feltételeit javítani.

2011. szeptemberében a Magyar Kerékpárosklub szakmai vezetésével, a polgármesteri hivatal munkatársai és a törökbálinti Kerekdomb Egyesület kerékpáros tagjaival tartott megbeszélésen megfogalmazódott, hogy a már meglévő tervek figyelembe-vételével a jelenlegi szűkös anyagi lehetőségek ismeretében is vannak lehetőségek a törökbálinti kerékpáros közlekedés javítására.

A szakemberek észrevételei szerint az ismert körülmények nem feltétlenül a nagy költségigényű építési beruházásoknak kedveznek. Célszerűbb és gazdaságosabb forgalomtechnikai eszközökkel, kis beruházási igényű tárolók elhelyezésével, segítő szolgáltatásokkal és népszerűsítéssel segíteni e közlekedési alternatíva terjedését. Természetesen ezeknek az intézkedéseknek illeszkedniük kell a térségi és hosszú távú elképzelésekhez, azokat nem átdolgozni, hanem kiegészíteni szükséges, mégpedig olyan megközelítésben, hogy a lehető legkisebb ráfordítással hozzon kézzelfogható eredményt a kerékpáros közlekedés fejlesztésében.

A Képviselő-testület 366/2011. (X. 27.) ÖK határozatával felkérte a Magyar Kerékpárosklubot a Törökbálinti Kerékpáros Koncepció elkészítésére. A szakmai szervezet számos hazai településen végzett vizsgálatokat és tett javaslatokat a költséghatékony fejlesztésre, javaslataik alapján az érintett településeken jelentősen javultak a kerékpározás feltételei.

A Kerekdomb Egyesület kerékpáros munkacsoportja felajánlotta segítségét a jelenlegi állapot felmérésében (pl. kerékpártárolók száma, helye, állapota) és tapasztalataikat felhasználva javaslatokkal támogatják a helyi koncepció kidolgozását, melynek eredményeképp az eredeti elgondolásokhoz képest töredékes forrásigényű, de hatékony fejlesztések valósulhatnak meg.

Tisztelt Törökbálinti Lakosság!

Törökbálint Önkormányzata napirendre tűzte a város kerékpáros közlekedésének fejlesztését.

A fejlesztés céljainak pontos meghatározásához szükséges a helyi adottságok felmérése, ennek keretében pedig a lakosság véleményének megismerése is.Az alábbi kérdőív kitöltésével lehetősége nyílik megosztani velünk véleményét, aktívan részt vehet a kerékpáros stratégia alakításában.Fontos, hogy minél több válasz érkezzék be, ezért arra kérjük a háztartások minden 14 év feletti tagját, hogy legyen segítségünkre a kérdőív kitöltésével, mely alig pár percet vesz igénybe!

A  Törökbálinti Hírlevélből kivágott kérdőívet, mely szabadon fénymásolható, sokszorosítható, ha egy háztartásból többen is szívesen megosztják velünk véleményüket – bedobhatják a Polgármesteri Hivatal épületeiben kihelyezett gyűjtődobozokba, valamint postai úton is eljuttathatják címünkre: Törökbálint Város Polgármesteri Hivatala, 2045 Törökbálint, Munkácsy M. u. 79.

További nyomtatványok igényelhetők a Polgármesteri Hivatal Munkácsy Mihály utcai főépületében, az Ügyfélszolgálaton, és a GL Outletben található kihelyezett egységben is.Nyomtatványt kérni, kitöltött kérdőívet leadni ügyfélfogadási időben lehetséges.

A kitöltött kérdőívek bedobhatók továbbá a Kerekdomb Egyesület postaládáiba is a Felsővár u. 68. és Kápolna u. 10. címek alatt.

A kérdőívek beérkezésének határideje: 2012. február 20.

kérdőív



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!