Kerthelység

2011. dec 30.

Vigyázó „szemekkel” a város biztonságáért

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Idén tavasszal készült el Törökbálint térfigyelő rendszere. Az elmúlt hónapok tapasztalatait összegeztük Brecsok Zsolt századossal, a városi rendőrőrs parancsnokával.
Április óta áll „szolgálatban” a rendszer. Nagy szükség volt már rá, hiszen naponta tapasztaljuk, halljuk a médiából, hogy egyre több a bűncselekmény, a romló gazdasági helyzet egyik kényszerű velejárója a romló közbiztonság. A környező településeken – Érd, Diósd, Budaörs – már korábban kiépültek a hasonló rendszerek, így a környéken portyázó bűnözők célpontként tekinthettek városunkra, mivel itt nem voltak „megfigyelve”. A képviselő-testület tavaly év végén hozott döntést a térfigyelés infrastruktúrájának kiépítésére. A tervezés során a kamerák telepítési pontjait illetően kikérték a rendőrség szakmai tanácsait. A tavasz beköszöntével aztán – a közbeszerzési eljárás nyertesének közreműködésével – felszerelték a kamerákat, az antennákat és az elektromos megtáplálási pontokat. A megközelítőleg huszonnyolc millió forintos beruházás során összesen 16 kamerát állítottak rendszerbe. Ezek a város valamennyi ki- és behajtó pontjait, továbbá a főbb csomópontokat figyelik a nap 24 órájában.
– A mikrohullámú rádiójeleket a rendszer az Anna-hegyi kilátón található antennatorony segítségével továbbítja ide, a rendőrőrsre – magyarázza Brecsok Zsolt rendőrőrs-parancsnok.  – Egy erre a célra kiépített szobában tudjuk figyelemmel kísérni mindazt, ami a kamerák látóterébe kerül. Az egyes kamerák mozgását is innen lehet irányítani, hogy merre „nézzenek”: 360 fokban képesek körbetekinteni. Az osztott képes nagymonitoron valamennyi kamera bejövő képe egyszerre látható, a két kisebb monitoron pedig egyenként ki lehet ezeket nagyítani. Egy további monitoron a város térképén bejelölt 16 kamerapont látható, ha valamelyikre ráklikkelünk, azonnal az ottani helyszínt mutatja a kamera – ismerteti a rendszer működését a rendőrőrs-parancsnok.
A jelenlegi, 16 kamerás rendszert a tapasztalatok függvényében szeretné bővíteni az önkormányzat. A település nincs könnyű helyzetben, hiszen az éves költségvetését érintő megváltozott adótörvények és a nehéz gazdasági környezet jelentős forráscsökkenést eredményezett, és erre lehet számítani a következő évben, években is. Azonban a város és az itt lakók biztonsága nem láthatja ennek kárát, ezért ha szükséges, fejleszteni fogják a rendszert.
– Ennek a térfigyelő rendszernek több előnye is van, mind bűnmegelőzési, mind bűnfelderítési szempontból – teszi hozzá az őrsparancsnok. – Egyfelől statisztikailag is bizonyított tény, hogy már a puszta létük is preventív hatású: a kamerákkal felszerelt településeken tényszerűen csökken a bűnesetek száma. A bűnözők már messziről kiszúrják, hogy hol van felszerelve kamera, és nem szeretnek a látóterünkben tevékenykedni. Arra számítunk, hogy – más településekhez hasonlóan – a kamerák jelenléte a bűnesetek számát 20–40 százalékkal visszaszorítja Törökbálinton, és ennek már most tapasztaljuk a jeleit. A rendszer tehát már önmagában javítja a település közbiztonságát, erősíti a helyiek biztonságérzetét. A kamerák azonban nemcsak figyelnek, de arra is alkalmasak, hogy rögzítsék a bejövő képeket. Ezeket a felvételeket a rendőrség – a hatályos jogszabályok szerint – három napig őrizheti meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valaki valamilyen bűncselekményt észlel, vagy ne adj isten vele szemben követnek el ilyet, minél előbb tegyen bejelentést, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az aktuális felvételeket. Ha ugyanis a bejelentés később történik, mint az eseményt követő három nap, akkorra már törlésre kerülnek a felvételek. Természetesen, ha olyan esetet rögzítenek, amely további intézkedést vonhat maga után (és ezt a kameraképek megfigyelése során a rendőrség észleli), akkor a megfigyelés eseménysorát lementjük és a további vizsgálatok idejére megőrizzük. A lakosság és a rendőrség együttműködése tehát ezen a területen is nagyon fontos. Összességében bátran kijelenthetjük, a városi térfigyelő rendszer jelentősen megnehezíti a bűnözők dolgát: a törökbálintiak biztonságára vigyázó „szemekkel” figyelünk – hangsúlyozza Brecsok Zsolt.

Halász Örs



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!