Kerthelység

2011. dec 30.

Láttak és láttattak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Buda Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULAKE) idén talán még jobban, aktívabban és színesebben töltötte és tölttette el az érintettek és velük együtt mindenki idejét.
Amikor megalakultak és feladatukká vált a térségben élő látássérültek segítése, valamint társadalmi integrációjának sokszínű és nem egyszerű folyamatának ellátása, nem riadtak vissza a kihívásoktól.
Aztán ahogy telt az idő és mind gyakrabban töltöttek meg tagjaik számára programokkal egy-egy időszakot, ezzel arányosan jöttek az elégedett mosolyok, elismerések és pozitív visszajelzések.
Ez pedig nem elkényelmesítette őket, hanem egyre újabb ötletek megvalósítására ösztönözte a csapatukat.
Ebben az évben több olyan helyen voltak (Törökbálint, Tárnok, Biatorbágy, Budaörs), ahol vagy megmutatták magukat, vagy egy-egy iskolában érzékenyítő programot szervezetek.
Itt a játékos feladatokkal és a tapasztalatok saját magukon való megtapasztalásával érzékenyítették a gyermekeket; bekötött szemmel vagy lesötétített termekben látás nélkül próbálhatták ki magukat a résztvevők. Egy-egy feladathoz csak az orrukat, fülüket, ujjaikat – tehát a többi érzékszervüket – használhatták, pontosan úgy, ahogy a látássérültek élik mindennapjaikat.
Emellett az egyesület tagjainak számtalan kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak.
Nyáron egy hétre elmentek Bogácsra, ahol a már évek óta megszokott életmódtáborukkal nemcsak pihenést biztosítottak a tagoknak és családjuknak, hanem hagyták, hogy a nyaralás alatt is mindenki megvalósíthassa önmagát még egy idegen környezetben is. Persze mindezt, ha kellett, segítség igénybevételével.
A jelentkezőknek lehetőségük nyílt egy sétarepülésre a budaörsi repülőtéren, ahol a levegőben eltöltött negyedóra elteltével úgy tértek vissza a földre a bátrak, hogy mindannyian még megtettek volna egy kört.
Több kirándulást is szerveztek (a Normafánál és az Erzsébet kilátónál), jártak az állatkertben és egy budapesti szoborkiállításon is.
Tartottak jótékonysági gálaestet, ahol neves színészek adtak fergeteges műsort azért, hogy aki megvette a jegyet, annak a támogatásáért színvonalas műsorban legyen része.
Megannyi klubon ehettek együtt az idős és fiatal látássérültek. Megesett, hogy gulyáspartit szerveztek, vagy kellemes lecsós összejövetelt, s ilyenkor mindannyian nevettek, vagy ha úgy esett, énekeltek.
S a kis csapat nap mint nap dolgozott mindezekért, fáradhatatlanul jött, ment, telefonált, intézkedett és szervezkedett, masszírozott és végezte mindazt, amivel hozzátehetett az egészhez.
Sikerült nekik egy megnyert pályázat révén kapcsolatot építeni egy horvátországi látássérült egyesülettel, akik – miután a BULAKE látogatást tett náluk – szintén örömmel jöttek ide, hogy tapasztalatcserékkel „megnézhessék”, hogyan is működik itt egy társszervezet.
S hogy a jövő évet még dinamikusabban tudják kezdeni, most finomítottak arculatukon, ami megjelenésükben és kommunikációjukban fog testet ölteni.
Ehhez kapcsolódóan támogatói ajándéktárgyakkal fognak megjelenni a környékbeli karácsonyi vásárokon (Törökbálinton december 10-én), amelyek megvásárlásával bárki támogathatja az egyesület munkáját és így a tagjait.
Bővebb információ és eseményleírás: www.bulake.hu.

Jenei András



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!