Kerthelység

2011. dec 30.

Gondok az Alsóerdősor utcában

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| SPORT

A tabella alsó feléről, annak is az utolsó előtti helyéről várja a tavaszi szezont a TTC labdarúgó szakosztályának felnőtt csapata. Bár már korábban beszámoltunk róla, hogy az új elnök, Zima Flórián egy teljesen új koncepcióval, mégpedig a Törökbálinton élő focisták hadra fogásával képzeli el a csapat jövőjét, és ez nem lesz zökkenőmentes, de arra senki nem gondolt, hogy ennyire gyengén szerepel a csapat. Elmentem az Alsóerdősor utcába, hogy az elnöktől és Sebők Vilmos vezetőedzőtől megkérdezzem, mi az oka ennek a rossz szereplésnek. És ha már ott voltam, megkérdeztem az utánpótlás-edzőket is, hogy ő tudnak-e valami jóval biztatni.
Nem sikerült valami jól az őszi szezon. Ti hogyan látjátok?
Sebők Vilmos: Az őszi szezonnal nem vagyunk elégedettek. Az elején jól alakultak a dolgok, az első négy meccsen kétszer győztünk, és egyszer volt döntetlenünk, de utána nem úgy mentek a dolgok, ahogy vártuk. Tudtuk, hogy az első félév a csapatépítéssel fog telni, hiszen több meghatározó játékos hagyta el a csapatot, helyettük új, fiatal játékosokat kellett beépíteni a csapatba. Tudtuk azt is, hogy ez nem fog az egyik pillanatról a másikra sikerülni, de jobbra számítottunk. Úgy gondolom, hogy a csapat nem hozta ki magából a maximumot, nem kellene kieső helyen állnunk. Egy kemény téli alapozással és egy-két új játékos leszerződtetésével megerősödve, remélem, hogy előrébb fogunk végezni a tabellán. Elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, az edzés látogatottsága jó, a srácok motiváltak, az erőnléttel nincs gond, sok meccsünk azon a rutintalanságon ment el, ami ezekben a fiatalokban még megvan, nem mindig tudják jól kezelni a stresszhelyzeteket.
Ami nagyon szembeötlő, hogy a csapat tizennégy meccsen tizenkét gólt lőtt, ezzel majdnem a legrosszabb gólarányt produkálta.
Az egyik legkényesebb a csatárjáték. Eleve két csatárral – Hegedűs Csabával és Csintalan Csabával – kezdtünk neki a szezonnak, és hozzájuk lehet még venni Tóth Norbit is. Ezután Hegedűs megsérült, Tóth Norbi megsérült, maradtunk egy csatárral, így kénytelenek voltunk pótmegoldáshoz folyamodni, ezért vittük fel Tóth Eriket. Télen szeretnénk erre a posztra is játékost igazolni. A bajnokság majdnem mindegyik csapatában van egy olyan meghatározó csatár vagy középpályás, aki meccseket tud eldönteni. Sajnos ez nálunk hiányzik, ami súlyos pontokat jelent.
Zima Flórián: Az a tervem, hogy a csapatban a helyi fiatalok legyenek helyzetbe hozva, megvalósult. Ez a cél egyelőre fontosabb még az eredményeknél is. A sérülések miatt egyes játékosokra nagyon hirtelen nagy súly nehezedett. Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy nem szerepeltünk kimondottan jól, a terveink fő vonalakban megvalósultak. Ha a tavaszi szezonban ezt a fiatal csapatot egyben tudjuk tartani és hozzájuk tudunk igazolni egy-két új játékost, akkor az eredmények is jönni fognak. Az biztos, hogy tavasszal a csapatnak a maximumot kell nyújtania, hogy a minimumot, vagyis a bennmaradást elérje.
Nézelődtök már, hogy kiket szeretnétek a csapatban látni?
Nézelődünk, de a lehetőségeink elég szerények. Olyan játékost szeretnénk igazolni, aki meghatározó lehet a csapatban, akire a többiek fel tudnak nézni. Ez a jelenlegi büdzséből nem egyszerű feladat.
Sebők Vilmos: Szeretnénk egy jó védekező középpályást, egy irányító típusú játékost és minimum még egy jó csatárt. Télen az igazolás jóval nehezebb, de már tárgyalgattunk játékosokkal, és én is próbálok a kapcsolataimon keresztül találni valakit. Úgy gondolom, hogy december végére meglehetnek az új játékosaink.
A sérültekre mikor tudtok számítani?
Hegedűs a szezon végére fog felépülni, így rá nem nagyon számíthatunk. Tóth Norbinál is kérdéses még a folytatás.
Az is szóba került, hogy esetleg te is beállsz.
Le vagyok igazolva. Én elsősorban edzőnek jöttem ide, de lehet, hogy a tavasz folyamán beállok a csapatba.
Az igazolásokon kívül mit fogtok tenni azért, hogy jól sikerüljön a tavaszi szezon?
Zima Flórián: Január 10-én kezdődik az edzés, de addig is elindulunk egy-két teremtornán.  Most is kibéreltük a budaörsi műfüves pályát, ahol heti öt edzésünk lesz. Mindent megteszünk a jó felkészülésért.
Mi a tapasztalat a szurkolók körében? Bíznak a csapatban, elfogadják a koncepciót, vagy már inkább az eredményeket várják?
A törzsszurkolóink rendszeresen kijárnak a meccseinkre. Én a szurkolóktól biztatást kapok, hiszen az ő körükben már régóta téma, hogy a helyi fiataloknak kell teret adni. Nagyon sajnálom, hogy a Ferencvárossal tervezett mérkőzés nem jöhetett létre, hiszen ez jó alkalom lett volna arra, hogy a helyiek megismerjék a csapatot. A tavaszi bajnokság előtt szeretnék tartani egy szurkolói ankétot, hogy a helyiek jobban megismerhessék a focistákat. Bár csak néhány játékost kell bemutatni, hiszen egyedülálló módon a 22 fős csapatban 17-en helyi lakosok.
Az U19-es csapat közvetlenül a felnőtt csapat után következik. Nálatok mi a helyzet?
Csintalan Csaba, az U19-es csapat edzője: A számok nem hazudnak, az utolsó előtti helyen állunk. Az a baj, hogy nem tudom, a fiúk melyik meccsen mutatják az igazi arcukat. Azon a tizenegyen, ahol lenne esélyünk a győzelemre, de nem játszunk túl jól, vagy azon a kettőn, ahol a bajnokság toronymagas esélyeseivel játszunk olyan parádés mérkőzést, ahol bár kikapunk, de az ellenfél edzője sűrű gratuláció mellett megemeli a kalapját, és nem érti, hogy ilyen játékkal hogyan állhatunk ilyen rossz helyen.
Emberanyaggal van gond vagy a motivációval?
Mindkettő. Amikor egy évvel ezelőtt átvettem a csapatot, akkor a bajnokság fordulóján a 13. helyen álltunk és feljöttünk a nyolcadikra. Az egy motiválható csapat volt, de egy részük kiöregedett.
Mi lesz tavasszal?
Van egy kis restanciánk. Sajnos kevesen vagyunk. Együtt edzünk az U17-esekkel, mert olyan kevesen vagyunk.
A tizenhét év alattiak hogy állnak?
Fábián Béla, az U17-es csapat edzője: Mi a nyolcadikak vagyunk. Tavaly is a középmezőnyben végeztünk, idén is ott szeretnénk. A játékoshiány a mi szereplésünkre is döntően rányomja a bélyegét.
Lehet játékost szerezni?
Sajnos ebben a korosztályban már nehéz. Aki eddig nem focizott keretek között, azt felesleges tizenkilenc évesen csapatba hozni, mert nincsenek meg az alapok. Azt gondolom, hogy a létszámot döntően meghatározza a létesítmény is. A törökbálintiak a környező településekre mennek focizni, mert jobbak a körülmények.
Vannak olyan játékosaitok, akik a felnőtt csapatban is fogják tudni folytatni?
Fábián Béla: Nálunk van egy-kettő.
Csintalan Csaba: Sajnos nálunk az utánpótlás nagyon el volt hanyagolva, ezekből a gyerekekből nem tudok csodát csinálni. Szerintem nálunk nincs olyan játékos, aki alkalmas a felnőtt csapatban való játékra.
De azért van pozitív példa is. A jelenlegi U15-ös csapat a kezdetek óta igen jó formában van. Most hogy álltok?
Lipők András edző: Az első helyen vagyunk, de velük már nagyon régóta foglalkozunk, és sikerült is igazolni melléjük játékosokat. De ha megnézzük a kisebbeket, a 98-as, 99-es korosztályban megint csak négy-öt hadra fogható játékos van. Sajnos nem túl rózsás a helyzet, de folyamatosan keresni fogjuk azokat a gyerekeket, akiket komolyabban érdekel a foci.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!