Kerthelység

2011. nov 30.

Novemberi ünnep nálunk és a világban

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Amíg Európában a hagyományokat követve Szent Márton napján többnyire libaétel, a tengerentúli novemberi hálaadás ünnepén pulykasült kerül a családi asztalokra.
November egyik legismertebb ünnepe 11-e, Szent Márton napja, amely a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep volt. Ez a nap a tél kezdetét jelezte: ekkorra a régmúlt időkben a pásztorok már elszámoltak a tavaszi-nyári időszakban rájuk bízott jószágokkal, és a gazdától megkapták járandóságukat. Az ősszel leszüretelt szőlőből is kiforrt az újbor, így az egész évi munka eredményét libalakomával illett megünnepelni és az újborral leöblíteni. November havát sok helyütt „kis farsangnak” is nevezték, mivel ekkortájt lehetett vásárokat, lakodalmakat és vigasságokat is tartani, amelyek az adventi időszakban már tiltva voltak.

Szent Márton ünnepét egyes források az ókori Rómából eredeztetik. A legenda szerint Róma védői elaludtak, ám a gallok ismét megtámadták a várost. Szerencsére a libák hangos gágogásba kezdtek, mire a védősereg felébredt és elkergette a támadókat. Innen az Avis Martis Mars (római hadisten) lúdjai elnevezés, amely a későbbi a keresztény hitvilágban Avis Martinus, vagyis Márton lúdjává változott.

Ünnep a tengerentúlon

Amíg Európa több országában novemberben Szent Márton napját, az  Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén a hálaadást ünneplik. A tengerentúli megemlékezést ugyancsak az ősszel betakarított termésért való köszönet és – amint az ünnep nevében is szerepel – hála indította el. Az első hálaadást 1621-ben tartották az európai vallásüldözések elől az Újvilágba menekült telepesek, akik közül sokan vesztették életüket a hideg és az éhezés miatt az előző években. A nehéz időszakot átéltek a wampanoag indián törzstől megtanulták a helyi halászatot, a kukoricatermesztést és a juharszirup kinyerésének titkát. Ennek és a bőséges termés feletti öröm megünneplésére – és köszönetet mondva Istennek – került sor az említett évben az első közös hálaadás megtartására, amely azóta hagyománnyá vált. A négy napon át tartó ünnepen a közeli családtagok összegyűlnek és a megemlékezést követően együtt fogyasztják el a hálaadásnapi vacsorát, ami tradicionálisan sült töltött pulyka krumplipürével és vörösáfonya-szósszal. Felkerülnek a családi asztalokra más köretek, valamint az elmaradhatatlan édesség, a sütőtöktorta is.

Márton amúgy – egy másik legendaverzió szerint – valós személy volt, Pannóniában született 317 körül, római százados fiaként, így maga is katonaként szolgált a mai Franciaország területén. Ott áttért a keresztény hitre és megalapította az első gall kolostort, majd 371-ben püspökké szentelték Tours-ban. 397 körül halt meg, és mivel november 11-én temették el, ezt a napot később – miután Franciaország egyik védőszentje lett – Szent Márton ünnepévé nyilvánították. Sírja a középkorban zarándokhellyé vált, s szentté avatása után emlékét főleg Franciaországban, Németföldön és Magyarországon őrizték. Nálunk több templom és település viseli ma is a nevét. A bajorországi Rajna folyó mentén Szent Mártont a gyermekek védelmezőjeként tartották számon, s ennek jegyében például a XIX. században sorra rendeztek ezen a vidéken Márton-napon lovaglást. Ilyenkor a Szent Mártonnak öltözött lovas édességeket ajándékozott a településeken összegyűlt gyermekeknek. A ma is élő esemény során a megajándékozottak énekszóval kísérik ki a város határáig a lovast, s ezzel a vidám hangulattal, illetve a felnőttek táncmulatságokkal búcsúztatják az óév utolsó ünnepét, s az egész évi gazdasági munka befejeztét. A bő termésért hálaadási ünnepet is tartottak, amelyen általában libasültet fogyasztottak.
Természetesen a Márton-napi libaevés hagyománya az említettektől eltérő, kevésbé magasztos legendából merít: e szerint a szerény és alázatos Márton az érte jövő küldöttség elől elbújt a libaólban. Ám azok hangos gágogással fogadták a „vendéget”, ami elárulta a rejtekhelyet. Innen ered a Szent Márton lúdja elnevezés.

Novemberi szentek és hagyományok
A novemberi ünnepek közé tartozik Árpádházi Szent Erzsébet (19-e) ünnepe. A legenda szerint Erzsébet a kötényében kenyeret vitt a szegényeknek, s mikor atyja kérdőre vonta emiatt, a kenyér rózsává változott. November 25-e a IV. században élt Szent Katalin keresztény vértanú ünnepe. Kerékbe törték, ezért a fuvarosok, kerékgyártók és a férjhez menő lányok védőszentje lett. Ha a Katalin napján vízbe tett ág karácsonyig kizöldült, kérőre lehetett számítani az eladósorba került lány házánál a hagyományok szerint. De régen időjárási prognózist is levontak e nap kapcsán, mely még ma is ismert. E szerint, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog. November 30-a Szent András napja, aki a hagyomány szerint kereszthalált halt. Ez a nap ugyancsak „férjjósló” nap is volt, amikor ólomöntéssel, gombócfőzéssel próbálták a jövendőbeli személyét kitalálni. A gombócokba papírra írva egy-egy férfinevet gyúrtak, és amelyik legelőbb jött fel a víz színére, olyan nevű férjet vártak a lányok maguknak. Ólomöntés során pedig az öntvény alakjából következtettek a jövendőbeli foglalkozására. E naphoz kötődik a disznóvágások kezdete is, amelynek időszaka farsang végéig tartott.

RECEPTEK

Gombás libaragu birsalmával
Hozzávalók: 1 liba teljes apróléka, és 2-3 db comb, 50 dkg gomba, 50 dkg birsalma, 2 ek. libazsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 kk. paprika, kevés majoránna és őrölt kömény,  2 dl tejföl, 1 ek. liszt. Készítsünk a zsírral, hagymával, fokhagymával pörköltalapot, tegyük bele a húsokat és a fűszereket, majd amikor már majdnem puha, süssük zsírjára. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, kicsit pirítsuk együtt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Rakjuk bele a hámozott, apró kockákra vágott birsalmát és főzzük puhára. Végül a tejföllel elkevert liszttel habarjuk be, s kevés citromlével ízesítsük.

Béarni libasült
Hozzávalók: 1 fiatal liba, 15 dkg bacon, 15 dkg sonka, 1 kis fej vöröshagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl vörös bor, 3 szál póréhagyma, 15 dkg gomba, 2 tejbe áztatott zsemle, 1 tojás, 1 citrom leve, só, őrölt bors, gyömbér, szerecsendió, 1 kk. kakukkfű, 2 babérlevél. A liba máját daráljuk le, keverjük össze a finomra vágott vöröshagymán párolt gombával, a zsemlékkel és a tojással. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés reszelt gyömbért és szerecsendiót, jól dolgozzuk össze, és töltsük meg vele a libát. Egy tűzálló tál alját terítsük be a baconszeletekkel, erre rakjuk rá a sonkaszeleteket, a felszeletelt póréhagymát, a szegfűszeget, a fokhagymát, a kakukkfüvet, babérlevelet, és öntözzük meg a citrom levével és a vörösborral. Fedjük le és saját levével többször meglocsolva süssük szép piros ropogósra.

Brassói burgonyás-káposztás libamell
Hozzávalók: 1 kg libamellfilé, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg burgonya, 1 kk. őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, só, bors. 5 dkg szalonnát vágjunk apró kockákra, olvasszuk ki, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Szedjük ki a hagymát, majd a zsírban süssük át fehéredésig a lebőrözött, fél centi vastagra felszeletelt libamellet is. Hintsük meg a pirospaprikával, öntsük fel egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, s adjuk hozzá a fokhagymát, majd fedő alatt pároljuk puhára. Külön-külön főzzük meg a káposztát és héjában a burgonyát: ez utóbbit hámozzunk meg és vágjunk karikára. Egy mély tűzálló tálat béleljünk ki a maradék, felszeletelt szalonnával és terítsük rá a burgonyát. Sózzuk, majd erre tegyük a lecsepegtetett káposztát, végül a hússzeleteket. A pecsenye levét a tejföllel keverjük el, és öntsük a lerakott húsra, majd kb. fél óra alatt a sütőben süssük össze.

Pármai gombás vagdalt libamell
Hozzávalók: 2-3 libamellfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk. reszelt vöröshagyma, 15 dkg gomba, 1 tojás, só, bors, kevés reszelt friss gyömbér, 2-3 babérlevél, 1 kk. rozmaring 1 kk. paprikakrém, 1 kanál ketchup, 1 dl olívaolaj, 1 doboz paradicsompüré, 5 dkg reszelt sajt. A libamelleket daráljuk le, majd gyúrjuk össze a tejbe áztatott zsemlével, a reszelt vörös és fokhagymával, gyömbérrel, az apró kockára vágott párolt gombával, tojással, sózzuk, borsozzuk, és dolgozzuk jól össze. Hosszúkás cipót formáljunk belőle, a tetejét kenjük meg paprikakrémmel és ketchuppal, öntözzük meg 1-2 kanál forró olajjal, majd sütőben kb. 35-40 percig süssük készre. Egy ek. olajban pirítsuk meg az egy fej reszelt vöröshagymát, tegyük bele a paradicsompürét, engedjük fel kétszer annyi vízzel, mint a paradicsom, ízesítjük sóval, törött borssal, babérlevéllel, rozmaringgal, és 10-15 perc alatt főzzük készre. A húscipót szeleteljük fel, és a fűszeres paradicsommártással leöntve tálaljuk.

Vadas libamell szalvétagombóccal
Hozzávalók: 80 dkg csont és bőr nélküli libamell, 10 dkg bacon. A vadaspáchoz: 1 fej szeletelt vöröshagyma, 1 babérlevél, 6-8 szem színes egész bors, 4-5 borókabogyó, 1 kk. tárkonyecet, 3-4 fej gomba, 1 liter víz, 2-2 szál nagyobb sárga- és fehérrépa karikára vágva. A szalvétagombóchoz: 6-8 db zsemle, 4 db tojás, 2 dl víz, só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld. A libamelleket tálba tesszük, majd a vízben felforralt vadaspác összetevőivel leforrázzuk, és egy éjszakára a pácban hagyjuk. Másnap a bacont darabokra vágjuk, zsírjára sütjük, majd a töpörtyűket kiszedjük a serpenyőből, és a zsírban a húst fehéredésig sütjük. Ráöntjük a páclevet, és együtt a hagymával, a zöldségekkel puhára főzzük. A húst kivesszük és felszeleteljük, a pácot összeturmixoljuk, mustárral, citromlével, cukorral, valamint tejföllel ízesítjük. Végül a húst a mártásban még egyszer átforraljuk. A zsemléket felkockázzuk, a 2/3-ad részét megpirítjuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a vizet. Ezt a keveréket a sima zsemlekockához öntjük, jól összedolgozzuk, majd beleszórjuk a petrezselyemzöldet, és beleforgatjuk a pirított kockákat. Kb. 30 cm-es alufólia csíkokat tépünk le, leterítjük őket, megkenjük olajjal és rájuk halmozunk a masszánkból egy-egy jó maréknyit. Feltekerjük, a végeiket szorosan megcsavarjuk, és forrásban lévő vízben 20 perc alatt készre főzzük. Leszedve róluk az alufóliákat felszeleteljük.

Libacomb gyömbéres szilvamártással
Hozzávalók. 4 libacomb, 4 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2  savanykás alma, 1 narancs, reszelt gyömbér, 25 dkg aszalt szilva, 2 dl csirkehúsleves-alaplé, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 ek. méz, kevés őrölt koriander, ízlés szerint só, bors. A libacombokat sóval, borssal fűszerezzük, majd kevés olajon mindkét oldalukat pirítsuk meg. A visszamaradt olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát, narancsot, almát, adjuk hozzá a szilvát. Miután összepirítjuk, felöntjük az alaplével, a borral, és hozzáadunk még 2-2,5 dl vizet. A libacombokat beletesszük, és az edényt lefedve az előmelegített sütőben puhára sütjük. Vegyük ki a húst, s a szaftot turmixoljuk össze. Ízesítsük a mártást mézzel és korianderrel. Tálaláskor öntsük a mártást a libacombokra.

Könnyű libamájmástétom
Hozzávalók: 30 dkg hízott libamáj, 2 ek. olívaolaj, 2 dl tejszín, 5 dkg darált mandula, 1-2 ek. konyak, 2 ek. zselatin, 1 ek. mustár, 1 mk. szárított kakukkfű, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd nyomott fokhagyma, só, őrölt bors.
A libamájat vágjuk kis kockákra, és az olajon pirítsuk meg. Ha kihűlt, adjuk hozzá a finomra reszelt hagymát, fokhagymát, a mustárt, a fűszereket és 1 dl tejszínt, majd pépesítsük turmixgépben. Tegyünk bele még konyakot, mandulát, végül az előre elkészített híg zselatint, és a habbá vert maradék tejszínt. Tegyük formába, és hűtőben egy éjszakán át pihentessük.

Amerikai hálaadási pulykasült almás áfonyamártással
Hozzávalók: 1 egész fiatal pulyka, 12 dkg vaj, 3 kimagozott, cikkekre vágott alma, 2-3 szétzúzott fokhagymagerezd, só, őrölt bors, 1 üveg száraz pezsgő, 1 sütőzacskó. A mártáshoz: 1,5 dl almalé, 1 darab fahéj, 2-3 szegfűszeg, 30 dkg vörös áfonya, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 ek. Calvados. A pulykát dörzsöljük be sóval és borssal. A pulykamellet fedő bőr alá nyomkodjuk be a vajdarabkákat, a pulyka belsejébe pedig helyezzük az almaszeleteket. Tegyük a pulykát sütőzacskóba, öntsünk a pulyka belsejébe 1 dl száraz pezsgőt, majd előmelegített sütőben süssük kb. 3,5 óráig. A mártáshoz az almalevet a fahéjjal és a szegfűszeggel főzzük fel, majd adjuk hozzá az áfonyát és a citromhéjat, és addig pároljuk, amíg az áfonyák elkezdenek pattogni (ha mirelit, csak pár percig főzzük). Keverjük bele a Calvadost és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!