Kerthelység

2011. okt 30.

Felnőtt katekumenátus

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Új hitoktatási forma indul

Az iskolai és az iskolán kívüli hitoktatásról, valamint egy új kezdeményezésről, a katekumenátusról Bolla Júlia hitoktatóval beszélgettünk.
Szeptember a tanévkezdés ideje, de ilyen tájban kezdődik az iskolai, illetve az iskolákon kívüli hitoktatás. Hogyan indult a szeptember?
Szeptember egy nagyon szép időszak, egyrészt azért, mert még egy kicsit kitart a nyár öröme, másrészt ezt sokan az újrakezdés időszakaként élik meg, amikor tiszta lappal lehet indulni, és van egy tiszta, szívből jövő nyitottság is az emberekben. Nyáron a kis közösségek nem mindig találkoznak egymással, hiszen mindenki a maga útját járja, és ilyenkor kell őket újra összeszedegetni, hogy elindulhassunk az új tanévben. Megkezdődött az iskolákban a hitoktatás, folytatódnak a kiscsoportos foglalkozások, az ifjúság elég aktív volt az elmúlt hónapokban is, egyházmegyei rendezvényen vettek részt nagy sikerrel, de például voltak közösen evezni is, és kitartottak a közös imádságban egész nyáron. Amúgy azt vettem észre, hogy a gyerekeken végigfutó újrakezdési hullám a felnőttekre is igen komolyan kihat, ők is nagyon sok mindent ilyenkor indítanak be. Így van ez nálunk is. Újra elindult az Alpha-kurzusunk, de a felnőtt hittancsoportok is most kezdenek aktivizálódni.
Említetted, hogy elindultak a kiscsoportok is. Ez pontosan mit jelent, miben különbözik a kiscsoport a hittancsoporttól?
A negyedik osztályba lépő gyerekek életében egy lélektani változás áll be. Vágynak már saját korosztályuk társaságára. Szeretnénk ezen igényeiket kielégíteni, hogy a hittanórák mellett is tudjanak egymással találkozni. Korosztályos csoportokat hozunk létre, ahol nemcsak a hitről beszélgetünk velük, hanem olyan dolgokról, amiket mi fontosnak tartunk. Legyen ez a természet-, hazaszeretet vagy a viselkedés, illem megismerése. Ezek a kiscsoportok lehetőleg heti rendszerességgel találkoznak. Van egy csoportvezetőjük, aki az ifjúságból kerül ki, ezek a csodálatos fiatalok barátai és támaszai a hitben való fejlődésben és más egyéb problémáikban. A különböző kiscsoportoknak gyakran szervezünk nagy közös programokat, amelyek lehetnek kimondottan vallási programok – imádság, lelkigyakorlat –, karitatív munka, de persze a szórakozásnak is helye van, mint például legutóbb, amikor számháborút szerveztünk a gyerekeknek, amelyen több mint száz iskolás vett részt.
Hány gyerek jár jelenleg kiscsoportba?
Pontos számot nem tudok mondani, de egy évfolyamon általában két csoport van – egy fiú és egy lány – és egy csoport átlagban 12 fős.
Egy korosztályról még nem beszéltünk, az óvodásokról. Pár évvel ezelőtt elindítottátok az ovis hittant.
Ezt igazából szülői kezdeményezésre indítottuk el. A korosztály hittel való megismerkedésének útja a tapasztalás, ennek pedig elsődleges helye a család. Ezt a szülők kérésére elindított hittanoktatással igyekszünk segíteni, kiegészíteni.
Az iskolai és felnőtt hitoktatásokhoz milyen nagyobb események kapcsolódnak a közeljövőben?
Mint minden évben, idén is lesz elsőáldozás és ebben az évben bérmálkozás is. Ezenkívül szeretnénk elindítani egy újfajta hitoktatást, a felnőtt katekumenátust. Az őskeresztényeknél, mikor még nem volt gyerekkeresztelés, az egyházhoz csatlakozók egy hosszabb tanulási folyamaton vettek részt, amelyet katekumenátusnak hívtak, a tanulókat pedig katekumeneknek. A törökbálinti közösséghez hála Istennek régen is és most is egyre több felnőtt kíván csatlakozni, de vannak köztük olyanok, akik nincsenek megkeresztelve, vagy nem voltak elsőáldozók, bérmálkozók. Az ő részükre elindítjuk a felnőtt katekumenátust, amely egy közel két évig tartó folyamat, amelyben fontos szerepet játszik a közösségi forma és élet.
Ezeken kívül lesznek-e olyan nyitott programok az egyházközségben, amelyekre mások is betekintést nyerhetnek?
Igazából nekünk sok nyitott programunk van. Ha a gyerekeknek szervezünk egy kirándulást vagy egy játékot, oda meghívjuk a testvéreket, a szülőket vagy az osztálytársakat is. Felnőtteknél kifejezetten nyitott program az Alpha-kurzus és a gyógyító szentmise. Minden programunkra mindenkit szívesen várunk. Ami ebben a fél évben idén is kiemelkedő program lesz, az Adventi Udvar, amelynek már elkezdtük az előkészületeit. Ez egy nagyon szép hagyomány, amelyben van egy kis jótékonyság, különböző közösségi program, például kézműves foglalkozás, előadás a felnőtteknek, játék a gyerekeknek, teaház és az est fénypontja a belsőséges adventi ünnepség, amikor meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáját és mindenki hazaviheti a fényt az otthonába.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!