Kerthelység

2011. okt 30.

Páciensközpontú szolgáltatás

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Új nőgyógyászati magánrendelés a Tükör Szépségszalonban

A tükörhegyi Tükör Szépségszalonban megnyitotta magánrendelését dr. Takáts Béla nőgyógyász, így a hölgyek valóban mindent egy helyen megtalálnak, amire a szépséghez és az egészséghez szükségük lehet. A szokásos nőgyógyászati vizsgálatok mellett a doktor úr a sokunk életét megkeserítő nőgyógyászati fertőzések gyógyításának specialistája. Jelszava: a megelőzés.

Dr. Takáts Béla 28 éve szülőhelyén, Debrecenben szerezte orvosi diplomáját. Évekig Svédországban élt, majd ausztrál, izraeli, kínai, tadzsik gyógymódokkal ismerkedett. Itthon a legnagyobb természetgyógyászati központ életmód-tanácsadója és nőgyógyásza volt.

Dr. Takáts Béla 28 éve szülőhelyén, Debrecenben szerezte orvosi diplomáját. Évekig Svédországban élt, majd ausztrál, izraeli, kínai, tadzsik gyógymódokkal ismerkedett. Itthon a legnagyobb természetgyógyászati központ életmód-tanácsadója és nőgyógyásza volt.

A nőgyógyászat bizalmi „műfaj”, nehezen váltunk orvost. Miért érdemes önt választanunk?
Erről inkább valamelyik páciensemet kellene megkérdeznie. Egyébként én is meg szoktam kérdezni, hogy miként találtak rám. Azt hiszem, elsősorban a szakmai tudás, alaposság, valamint a páciens és az orvos közötti kapcsolat az, ami alapvetően fontos. Rendelőmben harmadik személy, asszisztens jelenléte nem zavarja a bizalmas légkört. Nincs futószalagtempó. Új páciensre egy órát szánok, így elmélyülhetünk és megtaláljuk az egyéni megoldást. A rendelési időt úgy alakítottam ki, hogy mindenben a pácienseim igényeihez igyekszem alkalmazkodni, természetesen az adott lehetőségeken belül. Volt már olyan alkalom, hogy egy-egy sürgősebb eset kedvéért hét végén is kinyitottam a rendelőt. Tudom, hogy vannak olyan problémák, például egy masszív gombás fertőzés, amellyel nagyon kellemetlen napokig várni, hogy sorra kerüljünk. Erre egyébként van egy saját gyógymódom, amely a kezelést követően néhány percen belül enyhülést ad a kínos tünetekre. Visszatérve a kérdésére, természetes, hogy aki mondjuk szült egy-két gyermeket egy orvosnál, az sokáig visszajár hozzá. De a mai rohanó világban az sem elhanyagolható szempont, ha egy bejelentett időpontra megérkezve valóban azonnal sorra kerülünk, és az ellátást mint egy páciensközpontú szolgáltatást vesszük igénybe.
Szó esett az előbb a fertőzésekről, illetve ezek kezeléséről. Laikus szemmel nézve ez a nőgyógyászatnak egy méltánytalanul háttérbe szoruló ága. Ön is így látja?
Pontosan így. Éppen ezért az egyik szakterületem a gombás, bakteriális és vírusos fertőzések kiszűrése, gyógyítása és főleg a megelőzése. A hüvelyi fertőzések amellett, hogy nagyon kellemetlen tüneteket okoznak, egy csomó súlyosabb betegségnek is „előkészíthetik a talajt”. A fertőzés hatására megváltozik a hüvely kémhatása, és a keletkező váladék felmarja a hüvely és a méhnyak nyálkahártyáját. A seb lassan és nehezen gyógyul, és szabad utat enged a további kórokozóknak, például a HPV vírusnak, amely a méhnyakrák kialakulásának nagy részéért felelős. Ezért nagyon fontos, hogy a jelen lévő kórokozókat időben észleljük, és megszabaduljunk tőlük, mielőtt bajt okoznának.
Hogy érti azt, hogy mielőtt még bajt okoznának?
Sok olyan kórokozó van, amely a szervezetbe jutva sokáig lappang, és nem okoz észlelhető panaszt. Ezeket különböző vizsgálatokkal ki lehet mutatni, és megfelelő kezelésekkel ki lehet küszöbölni.
Megfelelő kezelésen gyógyszeres kezelést ért?
Nagyon jó kérdés, és a válasz egyértelműen az, hogy nem feltétlenül. Vannak kiváló gyógynövényes készítmények és egyéb módszerek is, amelyekkel megváltoztatható a hüvely belső környezete, visszaállítható az egészséges, ha úgy tetszik az „ártatlanság”, tehát még a nemi élet megkezdése előtti állapotba. Ez az egészséges környezet a biztos záloga annak, hogy a méhnyak és környezete sokkal ellenállóbb lesz a különböző kórokozókkal szemben. Persze ez nem jelent teljes védettséget, hiszen jól tudjuk, hogy a rosszindulatú daganatos betegségnek genetikus rizikófaktorai is vannak. De ha tudjuk, hogy a családban már előfordult ilyen megbetegedés, akkor különösen fontos mindent megtenni, hogy megelőzzük a bajt.
A Tükör Szépségszalonban megnyílt rendelésén azokat a vizsgálatokat is el tudja végezni, amelyeket a szokásos éves rákszűrések alkalmával végeznek a rendelőkben?
Sőt még többet is. Például a HPV vírus szűrése – amelyről tudjuk, hogy évekig jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy panaszt okozna – az állami vizsgálati rendszerben sajnos csak annak jár, akinek a rákszűrés eredménye P3, azaz már megbetegedett. Mennyivel jobb lenne előre tudni, hogy jelen van a vírus a szervezetben, és megtenni a megelőző lépéseket még azelőtt, hogy bajt okozna. Erre megvannak a módszerek és vizsgálatok. A tükörhegyi rendelő teljes genetikai és mikrobiológiai laborháttérrel rendelkezik. Minden vizsgálatot helyben el tudunk végezni.
Az egyik szakterülete a fertőzések gyógyítása. Mi a másik?
A másik inkább a hobbim. A „vaginizmus” egy olyan betegség, ahol a páciens izmai bármilyen hüvelyi behatolásra erős, fájdalmas görcsbe húzódnak, lehetetlenné téve ezzel az egészséges, örömteli szexuális életet, de például a legegyszerűbb nőgyógyászati vizsgálatokat is. Ezt a betegséget csak nemrégiben írták le külön kórképként, és a kezelése is gyerekcipőben jár. Gyógyítása komplex, pszichológiai módszereket is tartalmazó feladat. A vulvodynia kutatása és gyógyítása a másik szakterületem és a hobbim is egyben.

Dr. Takáts Béla
rendelésére bejelentkezés: 06-30/514-3529,
belatakats@citromail.hu.
A rendelő címe: Tükör Szépségszalon
Törökbálint-Tükörhegy, Világos u. 11.

Ny.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!