Kerthelység

2011. okt 30.

Sport és diéta – a legjobb recept

Írta: admin Kategória: SPORT

Sokan szeretnénk megváltozni. Egy karcsú, egészséges és energikus embert látni a tükörben, amikor reggel belenézünk. Persze azonnal ott sorakoznak a fejünkben az okok, amiért nem sikerül változtatni magunkon, az életmódunkon. Nincs idő, kevés a pénz…

De összeszámoltuk-e már valaha, hány ezer forintot költünk gyógyszerre, amikor betegek vagyunk? Mennyi időbe telik a legyengült, agyonhajszolt szervezetnek összeszednie magát egy hosszabb lázas betegség után? Talán érdemes lenne ezt az időt és a gyógyszerre költött pénzt a megelőzésre fordítani. Soha nem késő elkezdeni és változtatni. Amíg a diósdi DNS Sportközpontban Müller Dia személyi edzőre vártam, figyeltem, ahogy egy nagyon formás, csinos hölgyvendégével dolgozik. A hölgy a bordásfal előtt állt, egy kézzel a bordásfalra rögzített hevederbe kapaszkodva. Nyújtott lábbal hátra ereszkedve a másik kezével megérintette a földet, aztán felhúzta magát és megérintette a hevedert is. Kis szünetekkel hússzor egymás után Én már a gyakorlat nézése közben is elfáradtam, ő meg olyan könnyedén és szépen mozgott, mintha nem is kerülne erőfeszítésbe a gyakorlat. Később vele is beszélgettünk néhány szót. Kiderült, hogy nem is olyan régen még több mint száz kilót nyomott. De egyszer csak eljött a pillanat, amikor elhatározta, hogy változtat az életén. Ahogy neki sikerült, mi is képesek lehetünk rá! De hogyan is kezdjünk hozzá? Erről kérdeztük Müller Dia személyi edzőt.

Mi legyen az első lépés, ha valaki változtatni szeretne az életmódján, az alakján?
Az első és legfontosabb lépés az étkezési szokásaink megváltoztatása. A fő szabály, hogy sokszor keveset együnk. Az ember gyomra körülbelül akkora, mint az összeszorított ökle. Naponta ötször, de csak annyit együnk, ami a tenyerünkbe beleférne. Így soha nem leszünk kínzóan éhesek, de nem is építünk felesleges zsírpárnákat a testünkre, sőt kitartó figyelemmel a meglévőket is leapaszthatjuk. Az egyik fő szempont tehát az étkezésnél a rendszeresség, de persze nagyon nem mindegy az sem, hogy mit eszünk. Minél kevésbé finomított egy élelmiszer, annál jobban tudja hasznosítani a szervezet.
Nagyon sokféle fogyókúrát, diétát ajánlanak a különböző internetes oldalak, életmódmagazinok. Hogyan válasszunk a széles kínálatból?
Sok jó recept létezik. A drasztikus, rövid idő alatt nagy fogyást ígérő diéták eredménye általában nem bizonyul tartósnak. A módszeres, napi öt étkezést előíró receptek viszont általában beválnak, és közben nem kell éhezünk. A lényeg az elhatározásban rejlik, és abban, hogy amit kiválasztottunk, azt kitartóan és következetesen végigcsináljuk.
Mi az, amit biztosan el kell felejtenünk, ha fogyni szeretnénk?
Három, a magyar étkezési kultúrában alapvetőnek számító élelmiszer van, amiről le kell mondanunk: tejtermékek, finomított fehér liszt és a cukor. Ha ezeknek a fogyasztását jelentősen csökkenteni tudjuk, akkor már sokat tettünk az egészségünkért.
Mi a teendő, ha nemcsak fogyni szeretnénk, de formásodni és erősödni is?
Az étkezés mellett a másik nagyon fontos dolog a rendszeres mozgás. Ha valaki régen nem sportolt, esetleg jelentős súlyfelesleggel küszködik, az kezdheti egyszerű, de rendszeres sétával, később gyorsabb gyaloglással, esetleg kerékpározással. A lényeg, hogy legyőzzük magunkat, és mindennap csak egészen picivel, de többet csináljunk. Próbáljuk lassan, de folyamatosan fokozni a tempót, emelni a távot. Közben pedig beiktathatjuk az első fitneszedzéseket.
Milyen sportágat válasszunk?
Olyat, amit élvezni tudunk. Fontos, hogy ne azért jöjjünk el az edzésre, mert muszáj, hanem azért, mert jó csinálni. A DNS-ben mindenki megtalálhatja a számára legjobb edzésmódot. Meg kell határoznunk, hogy mi a célunk, mit szeretnénk elérni. Az edzésprogramok alapvetően két nagy csoportba oszthatók. A kardioedzések elsősorban a szív és keringési rendszer teljesítményét növelik. Idetartoznak az aerobik típusú edzések, a spinning, a tánc, a futás, minden olyan edzésmód, ahol folyamatosan megemelt pulzusszámmal dolgozik a test. Hatására növekszik a teherbíró képességünk, szívósabbak leszünk. De ha szeretnénk az izmainkat is rugalmassá, formássá tenni, akkor nem elég a kardioedzés, szükségünk van statikusabb, elsősorban súlyzókkal végzett gyakorlatokra is, amelyektől a zsírraktárak lebomlanak, az izmok pedig feszesebbek, rugalmasabbak, tónusosabbak lesznek. Ilyen gyakorlatokat végzünk például a DNS fitnesztermében a köredzéseken és a Hot Iron edzéseken.
Mit tegyünk, ha nincs időnk egyszerre mindenre időt szakítani?
A diéta mellett heti két, de inkább három alkalommal kell ahhoz sportolnunk, hogy egy-két hónap alatt látható, érezhető eredményt kapjunk. A DNS fitneszbérlet minden óratípusra felhasználható, tehát nyugodtan járhatunk hétfőn és pénteken mondjuk step aerobikra, szerdán pedig valamilyen súlyzós edzésre. De vannak olyan órák is, például az Intervall/zsírégető step, ahol egy órán belül váltakozik a kardio és erősítő elemek sora. Mindenki megtalálhatja azt a sportot, ami neki a legjobban beválik. Van, aki a Zumbára esküszik, másoknak jobban bejön a Hot Iron. A lényeg a rendszeresség és a kitartás.

Ha erre képesek vagyunk, márpedig miért ne lennénk, hamarosan érezni fogjuk, hogy kevésbé szorít a ruhánk dereka, hogy nem lihegünk annyira, mire felgyalogolunk a második emeletre, és előbb-utóbb a környezetünk is felfedezi rajtunk a kedvező változást. Ezzel a kedélyünk is javul és az édesapák is belátják, hogy érdemes volt egy héten kétszer hazasietni, hogy ők adjanak vacsorát a gyerekeknek, amíg mi tornázunk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!