Kerthelység

2011. okt 30.

Közlemény - az építmény- és telekadóval kapcsolatosan

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Tisztelt Törökbálinti Polgárok!

Az Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-i döntése értelmében az alábbi

közleményt

hozom szíves tudomásukra:

“Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosságot érintő helyi építmény- és telekadókkal kapcsolatban – a polgármester és a jegyző tájékoztatása alapján – az alábbiakat teszi közzé, illetve a következő döntéseket hozza:

  1. Az Önkormányzat testületi ciklusokon átívelő következetes alapállása volt, hogy a helyi lakosságot csak a legszükségesebb mértékben terhelje meg adókötelezettségekkel. Ennek elsődleges alapja az volt, hogy a település helyi adóbevételeinek döntő hányadát a helyben megtelepült vállalkozások fizették meg, és e bevételek elegendőnek bizonyultak Törökbálint működési és fejlesztési kiadásai fedezésére. Ebben az alapállásában a Város vezetését egy, a tavaly év végén bekövetkezett és előre vetített jogszabályi változás ingatta meg, mely döntés következtében 2012-től kezdődően településünk helyi adóbevételei jelentős mértékben, az akkori számítások szerint közel felével csökkennek. A helyi adókról szóló törvény módosítása következtében a Képviselő-testület a lakosságot is érintő helyi adómentességek szűkítéséről döntött 2010. év végén. Felmérve a lakosságtól származó, helyi adókra vonatkozó adatokat (2010 végéig beérkezett adóbevallásokat), a lakossági véleményeket is szem előtt tartva 2011. január 28-án az Önkormányzat Képviselő-testülete azonban úgy döntött, hogy 2011. évben mégsem terheli meg városunk lakosságát jelentős mértékű építmény- és telekadóval. A helyi adórendelet kedvezőtlen módosításának visszavonásában az is szerepet játszott, hogy egy végső törvénymódosítással elhalasztotta az országgyűlés a számunkra kedvezőtlen törvénymódosítás hatályba lépését, így 2011-ben az Önkormányzat még hozzájutott az előző éviekhez hasonló mértékű helyi iparűzési adóhoz. A jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint a jövő évtől csökkenni fog a helyi iparűzési adóbevételünk.

  2. Törökbálinton 1994-ben önkormányzati rendelettel került szabályozásra az építmény és telekadó, s ennek alapján a tulajdonnal rendelkező adózók kötelesek építmény és telekadó bevallás benyújtására. Ennek a bevallási kötelezettségnek az ingatlan-tulajdonosok nagy része nem tett eleget, azonban meg kell állapítani, hogy ezt a mulasztást a helyi adóhatóság sem kérte számon. Ebből kifolyólag lényegében éveken át nem érkezett számottevő adóbevallás. Az adóbevallások elmaradása azt eredményezte, hogy a helyi adóhatóságnak és így az Önkormányzat Képviselő-testületének sem voltak támpontjai, alapadatai arról, hogy a helyi adórendeletben szabályozott építmény- és telekadó mértékek összességében mekkora költségvetési bevételt jelenthetnének.

  3. A Polgármesteri Hivatal idén tavasszal több kezdeményezést is indított arra irányulóan, hogy a helyi adónemek közül az építmény- és telek adó bevallásokat lakóink készítsék el. A helyi adóiroda igyekezett világossá tenni: az adóbevallást akkor is el kell készíteni, ha egyébként az adózó a helyi rendelkezések alapján arra számíthat, hogy adót nem kell fizetnie. A végső, több alkalommal módosított, kitolt határidőt a település jegyzője 2011. november 2-dikában szabta meg. Eddig az időpontig minden adózó mulasztási bírság kiszabásának terhe nélkül tehet eleget adóbevallásának.

  4. A felhívások eredményeként e határozat megszületésének időpontjáig összesen 2315 adóbevallás érkezett a lakosság köréből építményadóra és hasonló számú bevallás telekadóra. Az Önkormányzat Képviselő-testülete ezúton fejezi ki köszönetét a lakosság azon részének, akik az adóbevallásukat határidőre benyújtották. Egyúttal tudomásul veszi az adóhatóság azon kötelezettségét, mely szerint az adóbevallást határidőig (2011. november 2.) be nem nyújtó ingatlan-tulajdonosokat mulasztási bírsággal kénytelen sújtani, amelynek törvény szerinti maximális összege magánszemélyek esetében 200.000 Ft. A Polgármesteri Hivatal adóirodája folyamatosan dolgozza fel a bevallásokat, esetenként kérve a hiányos adatok pótlását, vagy a téves adatszolgáltatás pontosítását.

  5. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a helyi adóhatóság a bevallásban szereplő adatok alapján határozatot hoz a fizetendő adókról, külön az építmény és külön a telekadóról. A jogszabályi előírások szerint a helyi adóhatóság 5 évre visszamenően is kénytelen a fizetendő adót megállapítani határozatában. Ennek az lehet a következménye, hogy jóllehet Önkormányzatunk Képviselő-testülete januári döntésével mentesítette polgáraink legtöbbjét az adóterhek alól, a visszamenőleges terhek, a korábbi évek, különösen a 2006. és 2007. év telekadó szabályai következtében több családot jelentős adófizetésre köteleznének. Ez az összeg átlagos méretű lakótelket tekintve, szokványos méretű beépítést és burkolt felületeket tekintve, évente a 120-150 ezer forintot is meghaladhatja, tehát a két kritikus évet (2006-ot és 2007-et) számításba véve, megközelítheti, sőt meg is haladhatja a 300 ezer forintot.

  6. 2008-tól kezdődően a helyi adókról szóló rendeletbe bekerült az a szabályozás, mely szerint: mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő, lakóépülettel beépített belterületi telek a telek teljes térmértékével. Ez a szabályozás érvényben van 2008-tól, így telekadó azóta a lakótelket nem terheli. Ugyanakkor ez és más mentesség sem vonatkozott azokra az ingatlanokra, amelyek az üdülőterületeken (tehát nem lakóövezetekben) helyezkednek el, és amelyekre biztosított a szennyvízcsatornára való rákötés lehetősége.

  7. Az építményadó tekintetében már a korábbi szabályozások is jelentős mértékű mentességeket határoztak meg, így csak az igazán nagy méretű, 200 m2-t meghaladó lakások, a 60 m2-t meghaladó üdülők, a 30 m2-t meghaladó garázsok, a 40 m2-t meghaladó gazdasági épületek voltak adókötelesek, s ezek is csak a felsorolt mérték feletti részükre.

  8. E tények felismerése arra készteti Önkormányzatunk Képviselő-testületét, hogy megoldást keressen és találjon a fenti helyzetnek a lakosság számára kedvező megoldására. Tekintettel arra, hogy a 2006. és 2007. évek lakóingatlani telekadó-bevételeit az Önkormányzat nem tervezte be költségvetésébe, így kifejezésre juttatja kimondott szándékát ezen bevételekről történő lemondására.

  9. Mindezek okán felkéri Törökbálint Város jegyzőjét, hogy

    1. vizsgálja meg a belterületbe vont üdülőtelkek telekadóztatási problémáját és az adómentesség megadásának jogi lehetőségeit,
    2. tegyen javaslatot a 2006. és 2007. év lakóövezeti telkeit terhelő telekadó eltörlésének jogi lehetőségére, és tegyen javaslatot a törlés rendeleti szintű megfogalmazására,
    3. függessze fel az előző pont szerinti döntés megszületéséig a 2006. évi és 2007. évi lakó és üdülőterületi ingatlanok telekadó kivetését.
    4. Határidő: a 2011. decemberi testületi ülés, felelős: jegyző.
  10. Felkéri a polgármestert, hogy gondoskodjon jelen határozata minél szélesebb körben történő haladéktalan közzétételéről. Határidő: azonnal, felelős: polgármester.”

Tisztelt Törökbálinti Polgárok!

Az Önkormányzat Képviselő-testülete az általam, a fentiek szerint megfogalmazott határozatot 368/2011. (X. 27.) ÖK sorszámon egyhangú döntéssel fogadta el.

Turai István
polgármester



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!