Kerthelység

2011. okt 06.

Népszámlálás - a Törökbálinti Rendőrőrs felhívása

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az utóbbi időben elszaporodtak a trükkös módszerrel végrehajtott lopások, ezért a rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a népszámlálás időszakában is feltűnhetnek olyan rossz szándékú emberek, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva juthatnak be lakásokba és az ott lakók figyelmét elterelve próbálnak eltulajdonítani különböző értékeket.

Az elkövetőkre jellemző, hogy sosem “dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Hihető, életszerű történeteket mondanak el, melyek célja minden esetben a figyelemelterelés.

Amennyiben a tolvaj cselekménye végrehajtása közben lelepleződik, kizárólag az adott helyzet mérlegelése után szabad ellenállást tanúsítani az elkövetővel szemben, mert az addig “csak” megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Veszélyhelyzetben célszerűbb a rendőrség vagy a szomszédok, járókelők segítségét kérni.

Javasolják, hogy több ismeretlen látogató fogadása esetén ismerősök, rokonok is tartózkodjanak a lakásban. Idegen személyt soha ne hagyjunk felügyelet nélkül!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében az értékeket (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya, stb.) a személyes okmányoktól (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adó kártya, stb.) elkülönítve célszerű tárolni.

A becsöngető népszámlálást végző minden esetben felmutat majd egy kék színű, számlálóbiztosi igazolványt, amelyen szerepel a biztos neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. Ezen igazolvány kizárólag a biztos személyazonosságát igazoló fényképes hatósági igazolvánnyal együtt érvényes! Ezek az okmányok: személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél. Az alábbi, ingyenesen hívható zöld számokon lehetőség van az adatok valódiságágának ellenőrzésére is.

06-80-200-014
06-80-200-224



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!