Kerthelység

2011. szept 30.

Lendületben a CKÖ

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Bár a nyár sokaknak a pihenés, a kikapcsolódás és a lazítás időszaka, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselői nem pihentek. Egyrészt azért, mert megválasztásukkor nagyon sok új ötlettel álltak elő, amelyek megvalósítására minden percre szükség volt, másrészt azért, mert a nyár mégiscsak a pihenés időszaka és több olyan törökbálinti gyerek van, akinek nyáron nem adatik meg, hogy nyaralni menjen. Ezért a CKÖ háromnapos nyári tábort szervezett helyi hátrányos helyzetű fiataloknak, cigányoknak és nem cigányoknak egyaránt.


A Velencén megrendezett táborban 26 gyermek tudott részt venni, akik nagyon jól érezték magukat a többek között fürdéssel, múzeumlátogatással, hajózással és gokartozással színesített nyaraláson. A napi háromszori étkezést is magában foglaló pihenésért a gyermekeknek egy fillért sem kellett fizetniük, köszönhetően egyrészt az önkormányzat anyagi támogatásának és több törökbálinti cég ital- és ételadományának. A tábort támogatta a Lá Mama étterem, a Roni Közért, a Munkácsy kávéház, a Halászcafe pizzéria, a Bálinti Faló, az Energia Világ Kft., a Márka üdítőital és a Munkácsy Mihály és a Pelsőczy Ferenc utca sarkán található kisbolt.
A tábor felejthetetlen élmény volt a gyerekeknek, ezért is szeretnék a szervezők a következő évben is megszervezni, méghozzá lehetőleg két turnusban, turnusonként harminc gyerekkel. Nyár végén még egy megálmodott projekt el tudott indulni, mégpedig a lovári nyelv oktatása. A Lakatos Klára nyelvtanár által tartott tanfolyamot valamivel több mint húsz ember kezdte el. Az órák érdekessége, hogy azokon nemcsak nyelvoktatás folyik, hanem a roma kultúra is bemutatásra kerül.
A nyelvoktatás helyszínét, akárcsak a CKÖ jelenlegi irodájának helyét a művelődési ház bocsátja rendelkezésre. A CKÖ irodájában októbertől hetente kétszer lesz ügyfélfogadás, ahol a képviselőikkel tudnak találkozni a helyi romák.
Az elmúlt hetek legjobban várt és legjobban sikerült eseménye a 4. Roma Nap volt, amelyen közel 500 vendég vett részt. A rendezvényen Turai István és Horváth Gyula köszöntője után táncos és zenés programok váltogatták egymást. Ezenkívül gyerekprogramok, tánc- és sörivóverseny színesítette az eseményt. A Roma Naphoz szintén hozzájárult az önkormányzat anyagi támogatása és Hajdú Ferenc képviselő úr és Vokány Erika segítsége.
A kisebbségi képviselők a múlt mellett már a jövőbe is tekintenek. Szeretnének szervezni egy hatalmas játékgyűjtő-akciót, aminek során új és használt játékokat gyűjtenének abból a célból, hogy azt karácsony környékén Törökbálint rászoruló gyerekei között szétosszák. A játékokat, amelyeket cégektől és magánemberektől egyformán várnak, a CKÖ irodában és egyéb kijelölt helyeken fogják gyűjteni.
Az önkormányzat idén is megszervezi a szemétgyűjtési akcióját október elején, a Roma Mikulás ünnepségét és a hagyományos batyus bált.
Minden kezdeményezésről, egyéb hírekről a www.cko.hu internetes oldalon lehet tájékoztatást kapni.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!