Kerthelység

2011. szept 09.

Lakossági tájékoztató a zöldhulladék-gyűjtés változásairól

Írta: admin Kategória: Nincs kategorizálva

Tisztelt Törökbálinti Lakosok!

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete módosította a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról szóló 20/2004. (IV. 16.) önkormányzati rendeletet. A módosítás elsősorban a zöldhulladék gyűjtés rendjének megváltozását tartalmazza.
A rendelet szerint a magáningatlanokon keletkező zöldhulladékok (vágott fű, lágyszárú növény, nyesedékek, ágak, gallyak) azon része, amely házi hasznosításra nem kerül, az önkormányzati hulladék-udvarban kerül kezelésre.

A hulladékudvarra történő szállítás és az ottani helyszíni kezelés költségéhez a lakosság kizárólag az önkormányzattól megvásárolható, egyedi, az önkormányzat által külön legyártott zöldhulladék-zsákok és 2 m-es kötöző-zsinórok alkalmazásával járul hozzá.

A zöld hulladékot az ingatlan előtti közterületre kizárólag március 16-tól - április 15-ig, valamint október 15-től - november 15-ig lehet kihelyezni az alábbiak szerint:

A vágott füvet, lágyszárú növényeket, lombot az önkormányzattól megvásárolható „törökbálinti zöldhulladék” egyedi jelzésű műanyag zsákba lehet gyűjteni. A rendeletben meghatározott - 11.§ (1). bekezdés szerinti - tavaszi és őszi gyűjtési időszakban az ingatlanok elé kihelyezett egyedi jelzett zsákokat az önkormányzat a helyi hulladék-udvarba szállítja. Más zsákban vagy zsákon kívül kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra, azt kihelyezni is tilos!

A fásszárú növények magáningatlanokon keletkező hulladékait, gallyakat, ágakat, nyesedékeket az alábbi módon lehet elszállítani. A vágott fahulladékot 1 m-es darabokra szabva kell előkészíteni. Az önkormányzattól megvásárolható egyedi gyártású kötözőzsinórral kell kötegelni, amelyeket az tavaszi-őszi gyűjtési időszakban az ingatlanok elé lehet kihelyezni. A facsomagokat az önkormányzat a hulladék-udvarba szállítja.  Más kötözővel, vagy kötegelés nélkül kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra, azt kihelyezni is tilos!

A zsákokat és kötözőzsinórokat a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben lehet megvásárolni 100 Forint/ darab egységáron. Az ár tartalmazza a csomagolóanyag költségét és a zsákok/kötegek hulladékudvarba szállítását is.

Az Ügyfélszolgálat

címe: Törökbálint, Bajcsy Zs. u. 8.
telefonszáma: 06-23/337-351
ügyfélfogadás rendje:
Hétfő: 08.00 - 17.30
Kedd-Csütörtök: 08.00 - 16.30
Péntek: 08.00 - 13.00
Ebédidő minden nap 12.00 - 12.30

A kijelölt tavaszi és őszi gyűjtési időn kívüli időszakban is van lehetőség a vágott füvek, lágyszárú növények, lombok, gallyak, ágak és nyesedékek hulladék-udvarba való helyezésre, de ebben az esetben is csak az önkormányzattól vásárolt zöldhulladék-zsákban, vagy egyedi zsinórral kötegelt módon és az ingatlan tulajdonosa által a hulladék-udvarba kiszállítva történhet. A zsákolt és kötegelt zöldhulladék a begyűjtési időszakon kívül nem tárolható közterületen, csak a tulajdonos saját ingatlanán. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója gyűjtési időszakon kívül közterületen helyezi el a zöldhulladékot, az szabálysértésnek minősül.

A hulladékudvar

címe: Törökbálint, 042/6 hrsz. (Téglagyárnál Malomdűlő felé aszfaltcsík végén, szennyvíztelep mögött)
nyitvatartási ideje:
Péntek: 13.00 – 17.00-ig
Szombat: 10.00 – 14.00-ig

Kérjük Önöket, hogy csak nyitvatartási időben szállítsanak ki zöldhulladékot, és ne a kapuban rakják le! Kollégánk készséggel segít Önöknek az elhelyezésben.

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét arra, hogy a kertben és a háztartásban keletkező zöldhulladékot házilag feldolgozva jelentősen csökkenthető az elszállítandó mennyiség.

Sikeresen és egyszerűen komposztálható házilag a fűkaszálék, az ősszel lehullott lomb, az ágak, gallyak nyesedéke és a konyhai zöldhulladék is.

Komposztáló edényt készíthetünk házilag, vagy vásárolhatunk készen is különböző méretben és típusban. Ha a házi készítés mellett döntünk, kialakíthatjuk a komposztálásra alkalmas helyet egyszerű deszka-, palánk- vagy drótkerettel, de ha a hely engedi, lehet egyszerű halom is.

A komposztba mindenekelőtt a levágott fű, az összegyűjtött falevél, és a felaprított, vagy darabolt gallyak kerülhetnek, ha nem vastagabbak a hüvelykujjunknál. Ezen felül elhelyezhetjük benne a konyhában keletkező szemét közül a zöldségek és gyümölcsök hulladékait, tojáshéjat, kávé- és teazaccot, hervadt virágot, fahamut (max. 2-3 kg/m3). Ne rakjunk bele nyers és főtt húsokat, csontot, színes papírt, műanyagokat, vegyszereket!

A diófa lombját nagy mennyiségben szintén nem érdemes a komposzthoz keverni, mert a benne található vegyületek egy része növekedésgátló hatású. Kis mennyiségben azonban nem ártalmas kerti növényeink, vagy a fű számára a kész komposzt felhasználása során.

A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani. Az aprítást elvégezhetjük metszőollóval, vagy fejszével, de már kaphatóak és kölcsönözhetők kiskerti aprítógépek is.

A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, összevágott gallyakat, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre - ha már korábban készítettünk komposztot - rakjunk egy kevés kész komposztot a folyamat gyorsabb beindításához. Ha nincs komposztunk, a kertészeti szakáruházakban kaphatóak komposzt-kezelő szerek, melyek a folyamatot beindítják, gyorsítják. Ezek a szerek nem elengedhetetlenek a folyamat indításához, mellőzésükkel a folyamat valamivel lassabb lesz.

Eztán rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. Minél többféle anyagot keverünk össze, annál biztosabb, hogy jó minőségű komposztot kapunk végtermékként. A finom anyagokat a durva szerkezetűvel, a nedveset a szárazzal, a zöldet a barnával kell keverni.

A rétegek közé is adhatunk adalékanyagokat (földet, előző komposztot, kész mikroorganizmus keveréket), melyek javítják a komposzt minőségét, továbbá megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat. Az optimális bomlási folyamatokat komposzthalmunk időnkénti nedvesítésével (öntözés), takarásával szabályozhatjuk.

Komposztkészítésnél fontos a keverés és az átrakás! Amikor a gyűjtőnk megtelt, tartalmát keverjük össze.

Amennyiben a fűkaszálékot külön – csak magában - komposztáljuk, pár héten belül lezajlik a bomlási folyamat, és folyamatosan pótolhatjuk vele a talajból kivett tápanyagokat.

A kertben készített komposzt terítésével értékes tápanyagokat juttatunk vissza a talajba, lényegesen csökkenthető a különböző műtrágyák, talajjavító anyagok felhasználása.

Egyes fűkaszák, fűnyíró berendezések, gyepkarbantartó gépek használata már lehetővé teszi, hogy a kaszálékot összegyűjtés nélkül, a levágás helyén hasznosítsuk. Ha a kaszálékot a gyepfelületen hagyjuk, gondoskodni kell a megfelelő gyepszellőztetésről. Ennek hiányában a kaszálék filcesedik, a talaj savanyodik, befülled. A kerti berendezéseket árusító szakáruházak pontos felvilágosítást nyújtanak a gyepszellőztetők, vagy a problémára kifejlesztett speciális fűkaszákkal, eszközökkel kapcsolatban.

A komposztálóban nem elhelyezhető vastagabb ágakat télen eltüzelhetjük, vagy a kerti sütés-főzés alkalmával is elhasználhatjuk.

Fenti módszerekkel hatékonyan csökkenthető az elszállítandó zöldhulladék mennyisége. Ezzel nemcsak költséget takarítunk meg, de környezetbarát módon oldjuk meg az év során kertünkben és háztartásunkban keletkező hulladékok kezelését.

Polgármesteri Hivatal



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!