Kerthelység

2011. aug 31.

Gedényi Gaál Zsuzsanna: Jó ízekre vezérlő kalauz

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Gedényi Gaál Zsuzsanna Illem az asztalnál és Jó ízekre vezérlő kalauz című kötete 1997-ben jelent meg először. Nemrégiben az Öregbetűs Könyvek sorozatában adta közre újra a Fekete Sas Kiadó e sokoldalú szerző, némileg átdolgozott, kitűnő receptkönyvét.

Ez a kötet voltaképp Suzanne szakácskönyve, amiből bizony gyengülő szemmel (s ez nem életkorfüggő), bepárásodó szemüveggel is ki és el lehet olvasni (vagy lediktálni a kezdő „főzőknek”) azon sajátságos, izgalmas ételköltemények elkészítési módját, amelyek egyetlen egy divatos étlapon sem szerepelnek.
Ám mielőtt (itt képletesen) főznénk vagy étkeznénk, nézzünk egy kis bevezető illemtant e hasznos kötetből.
Kezdjük az Új Idők 1930-as Illemkódexével: „Csodálatos, hogy fehér asztal mellett hány, egyébként jó modorú ember tudománya mond csődöt”.
Nos, ez ma sincsen másképp.
Mint ahogy az sem, hogy minden ember eszik, napjában többször is. Természetesen ezt a műveletet leginkább otthon végzi. Ám otthon kevesen ügyelnek arra, hogy úgy egyenek, ahogyan illik, s tartsák be az étkezésre vonatkozó etikettet. Aztán amikor nyilvános, társasági étkezésre kerül sor, megpróbálják alkalmazni az illedelmes étkezés szabályait, de ez bizony nehezen megy. Persze, hiszen a művelt – tehát gasztronómiailag is művelt – ember életformáját nem lehet úgy elővenni, mint hegedűt a tokjából, s aztán visszatenni. A helyes eljárásmódra okos tanácsokat ad a kötet első része.
A másodikban varázslatos receptek szerepelnek, amelyekből álljon itt ízelítőül egy kis desszert:

Homoktorta
Ez a híres német Sandtorte.
25 dkg vajat habosra keverünk, majd hozzáadunk 20-25 dkg cukrot, 4 tojássárgáját, 25 dkg lisztet, 1 kávéskanál sütőport, 1 kanál rumot, 4 tojásfehérjét kemény habbá verve. Kerek tortaformában sütjük.

(Fekete Sas Kiadó, a kötet megrendelhető a kiadó internetes áruházában: www.feketesas.hu)

Hajdu Ferenc



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!