Kerthelység

2011. aug 31.

Harmadszor is ezüstérmesek a sakkozók

Írta: admin Kategória: SPORT

Két éve meglepetés volt, hogy az újonc Törökbálinti TC második lett a sakk NB II Erkel-csoportjában. A következő évadban már bajnokesélyesként ültek asztalhoz a bálintiak, de két és fél ponttal lemaradtak az első helyről. Tavaly ősszel ismét a feljutást célozták meg, ám ezúttal másfél(!) pont hiányzott a bajnoki címhez, és sorozatban harmadszor is ezüstérmes lett a TTC.
2010 szeptemberében változatlan kerettel vágott neki a bajnokságnak a hazai mérkőzéseit továbbra is a Munkácsy Mihály művelődési házban játszó Törökbálinti TC. A sorsolástól függően hol az első, hol a második helyen álltak a bajnokságban Peredyék. Az őszi mérkőzéseken egymást követték a magabiztos győzelmek a Sárkány DSE-Sinus, a Vízügyi SC és a biatorbágyi Viadukt SE ellen otthon, a Zsámbéki SBE, a Győri Komszol SE és a nagy rivális Győri Elektromos ellen idegenben. Utóbbi siker után úgy tűnt, a bajnoki címet már nem lehet elvenni a bálintiaktól, csupán elveszíthetik azt – sajnos, így is történt.
A hosszú téli szünetet követően március végén a jó középcsapatnak számító MAFC látogatott a Munkácsy utcába. Mindenki papírforma-győzelmet várt a TTC-től, ám nagy meglepetésre a fővárosiak nyertek, ráadásul hárompontos különbséggel.
– Igazából még most sem tudjuk, mi vezetett ehhez a váratlan vereséghez – emlékezett a szomorú vasárnapra Pilis Péter, a Törökbálinti TC elnöke, a csapat játékosa. – Talán túlságosan is bíztak a fiúk magukban, és ez az apró kihagyás okozta a vesztünket. Az első hat táblán nem született rossz eredmény, 4–2 volt a javunkra, de a második hatosban csupán fél pontot sikerült összekaparni, és ezért kikaptunk.
A hátralévő négy fordulóban mindent elkövettek a bálintiak, hogy helyrehozzák a MAFC elleni bakit. Hiába értek el azonban nagy különbségű győzelmeket valamennyin, a győriek előnyéből másfél pont megmaradt a végére. Jellemző a két csapat fölényére, hogy a bronzérmes Sárkány DSE-Sinus 15,5 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a TTC.
Ami az egyéni teljesítményeket illeti, ismét kiemelkedett Dupsky László, Gelle István és Peredy Ferenc. Mindhárman játszottak az összes mérkőzésen, és csupán egy-egy vereséget szenvedtek. A legjobb eredményt a mindössze 18 éves Torday Balázs érte el, aki 11 partijából hetet megnyert, négyet döntetlennel zárt, azaz veretlenül sakkozta végig a bajnokságot. A szintén tinédzser korú Sallai Máté is remekül szerepelt, tíz mérkőzésén hét és fél pontot szerzett. Az utolsó két találkozón hiányzott a súlyos betegséggel küzdő elsőtáblás játékos, Kubacsny László, aki szakmailag és emberileg egyaránt a csapat lelke volt az elmúlt évadban is. A törökbálintiak felkészítésében oroszlánrészt vállalt Izsák Gyula nemzetközi mester. A kiváló szakember játszmák elemzésével, taktikai tanácsokkal segítette a TTC együttesét.
A jövőről szólva Pilis Péter nem volt túl vidám.
– Az egész várost sújtó új iparűzésiiadó-törvény miatt mi is jóval kevesebb támogatást kapunk az önkormányzattól, mint eddig – mondta. – Szponzori lehetőségek ebben a sportágban nemigen vannak, de azért igyekszünk támogatókat felkutatni. A sakk szellemi sport, ezért olykor gondot jelenthet, hogy többórás vezetés után kell asztalhoz ülni kipihent ellenfelekkel szemben. Ha egy kisbusszal el tudna utazni a csapat, sokat javulnának az esélyek a vidéki mérkőzéseken. Egyébként éppen az anyagi problémák miatt vetődött fel még menet közben, hogy ha megnyerjük a bajnokságot, akkor sem vállaltuk volna a sokkal több és hosszabb utazással járó NB I/B-t.
A gondok dacára a TTC célja a szeptemberben kezdődő új idényben sem változik, azaz szeretnék a törökbálintiak megnyerni a Breyer-csoport küzdelmeit. Nem lesz ez könnyű feladat, hiszen visszakerült az NB I/B-ből a csoport tavalyi bajnoka, a Kisbér. Aztán jövő tavaszra még jól is alakulhatnak a dolgok…
Az első csapat mögött rendszeres játéklehetőséghez jutnak azok is, akik nem férnek be az NB II-es együttesbe. A fiatalok a Pest megyei első osztályú bajnokságban szerepelnek, és a középmezőnyben végeztek. A csapat benjáminja Baranyai-Molnár Ádám, aki most ősszel megy iskolába, és noha írni még nem tud, remekül sakkozik. Az ifjú játékos tavasszal öt partijából egyet megnyert – minden alkalommal nála sokkal idősebbek ellen ült asztalhoz.
Ha így folytatja, egyszer még ő lehet a TTC egyik húzóembere.

M. S.

Tags: , ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!