Kerthelység

2011. aug 29.

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Törökbálint két polgára is magas állami kitüntetésben részesült.
Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Csenger-Zalán Attila Magyarország érdekében végzett több évtizedes munkássága, külügyi szolgálata, életútja elismeréseként.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt fokozatát kapta dr. Fülöp Rudolf, a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatója az egészségügyi ellátás fejlesztése terén elért kimagasló eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül.

Dr. Fülöp Rudolf
1991-től a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet gazdasági igazgatói, 1997-től pedig a főigazgatói munkakört tölti be. Pályája 1973-ban indult az egészségügy területén, azt megelőzően 1962-től a Pénzügyminisztérium Bevételi Főigazgatóságán költségvetési feladatokat látott el.
1973-tól Pest Megyei Tanács Egészségügyi Osztályának csoportvezetőjeként jelentős tapasztalatokra tett szert az egészségügyi intézmények gazdasági, pénzügyi irányítása, szervezése, az egészségügyi beruházások, felújítások koordinálása terén.
1984 – 1991 között a Péterfy Sándor utcai Kórház gazdasági – pénzügyi szaktanácsadója, majd a főigazgató-főorvos gazdasági – műszaki helyettese volt. Tevékenységét számos eredmény fémjelzi. Kialakításra került az új intenzív és művese osztály, a tervezett rekonstrukciók, beruházások sikeres lefolytatása, a dolgozók átlagbérszínvonalának emelése az intézmény fejlődését, szakmai elismertségét eredményezte.
1994 – 1996 között a Pest Megyei Budagyöngye Kórház megbízott gazdasági igazgatói feladatát is ellátta, ahol a gazdaságilag válságban lévő kórházat az ott dolgozókkal összefogva kilenc hónap alatt pénzügyileg stabilizálta, majd egyensúlyban tartotta. 1991 óta a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet gazdasági igazgatója, 1997-től a pedig a főigazgatója. Munkája eredményeként a tüdőgyógyászati ellátás területén Pest megye egyik legkorszerűbb gyógyító egysége alakult ki.

Csenger-Zalán Attila
1930. augusztus 14-én született Budapesten. Középiskolába a budai Szent Imre Ciszterci Gimnáziumba járt, a gimnáziumi évek alatt kezdte atlétikai pályafutását. Gátfutóként 110 gáton, 1950-57 között 21 alkalommal tagja volt a Magyar Atléta válogatottnak, mely ez idő tájt az európai élvonalba tartozott. Sok dobogós helyezése volt nemzetközi és hazai versenyeken.
1950-ben felvételt nyert az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem jogi karára. Az egyetem elvégzését követően a Villamos Kismotorgyár jogtanácsosa lett. Az 56-os forradalom idején a vállalati Munkástanács titkárává választották. A forradalom leverése után csak sport teljesítményének köszönhetően őrizhette meg munkahelyét.
A későbbiekben külkereskedelmi vállalatok jogi, gazdasági ügyeit intézte, majd a Magyar Hajó- és Darugyár export főosztályát irányította. Tevékenységének fő területe úszódaruk exportja Dél-Amerika, Afrika és Közel-Kelet kikötőibe. 1988-ban a Ganz Danubius Hajógyár egyik vezérigazgató helyettese lett.
1991 januárjában Antall József miniszterelnök bonni nagykövetnek nevezte ki.
A diplomáciai tevékenységet követően nyugdíjasként a KDNP külügyi osztályát vezette, majd
Surján László mellett elnökhelyettesként dolgozott. A magyar termékek támogatására másodmagával kezdeményezte a Hazai Termék – Hazai Munkahely Egyesület létrehozását.
1997-ben a „Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért” mozgalom egyik alapítójaként, majd ügyvezető elnökeként rendszeresen szervezett nagy látogatottságú előadásokat, ismert, ma már vezető pozíciójú politikusok részvételével.
2003-ban a KDNP ügyvezető főtitkárává választották, mely pozíciót 2008 végéig töltötte be.
2000 ősze óta törökbálinti lakos, a KDNP helyi szervezetének elnöke.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!