Kerthelység

2011. júl 30.

Csökkenjen a bürokrácia!

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Magyarországon egy vállalkozás háromszor annyi időt, energiát és pénzt fordít bürokratikus ügyintézésre, mint Európa más országaiban. Egy vállalkozás adminisztrációs terhe átlagosan hárommillió forintra tehető évente.

A teher nagy része felesleges: túlzott kötelezettségeket ró a vállalkozókra, párhuzamos adatszolgáltatást vár el és ésszerűtlen szabályozás betartására kötelez. Hiába a hangzatos szavak, miszerint egy hatóság akkor működik jól, ha segítve ösztönzi a vállalkozásokat abban, hogy a szabályokat betartva működjenek. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy ez Magyarországon többnyire nem teljesül. Mi lehet ennek az oka? Min kellene, mit lehetne változtatni, hogy a vállalkozások az ellenőrzést, engedélyezést ne költséges tortúraként éljék meg? Hogyan lehetne csökkenteni a bürokráciát?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ azon a kistérségi vállalkozói konferencián, amelyet az Egyszerű Állam Országos Konzultáció-sorozat keretén belül szerveztek június 21-én a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban. A konferencia célja, hogy a társadalmi partnerek bevonásával, a vállalkozások mindennapi tapasztalatai alapján a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhekről és azok felszámolásának lehetőségeiről gyűjtsön javaslatokat.
A rendezvény házigazdája, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi Város polgármestere megnyitó beszédében kiemelte az együttműködés és a szakmai párbeszéd fontosságát. A  vállalkozók a gazdaság működését és valós viszonyait  ismerik. A hatóságok szakemberei az igazgatás rendszerét és logikáját látják át. A kormányzati tisztviselők szakterülete pedig a lehetőségeket és elvárásokat összehangoló döntések megalapozása. A konzultáció e három oldal együttműködésének ad teret, hogy a meghozandó intézkedések mind a három fél tudására építve szolgálják a valósághoz illeszkedő szabályozást és a magyar vállalkozások versenyképességének megteremtését, megerősítését.
A konferencia kormányzati résztvevője, dr. Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: Magyarországon az adminisztratív terhek rendkívül magasak, évente  mintegy 3000 milliárd forintot költenek a hazai vállalkozások bürokráciára, tíz megtermelt forintból egy megy el erre a célra. A kormány átfogó programot indított a felesleges bürokrácia visszaszorítására. Első intézkedéseinek hatására idén 105 milliárddal csökkennek a vállalkozásokat sújtó terhek. A második, 400 milliárdos cselekvési terv kialakítását a Nemzetgazdasági Minisztérium vezeti, szoros együttműködésben a vállalkozókkal, a vállalkozói és állami szervezetekkel, és mindazokkal, akik fontosnak érzik, hogy mindennapi tapasztalataikkal hozzájáruljanak a bürokrácia csökkentésének sikeréhez.
Az Egyszerű Állam konzultációhoz bárki csatlakozhat, megoszthatja felvetéseit és véleményezheti másokét.
További részletek: www.egyszeruallam.hu

Halász Örs



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!