Kerthelység

2011. júl 30.

Örömteli pillanat

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Június 30-án kis ünnepség keretében adták át Törökbálint önkormányzata Segítő Kéz Szolgálatának új épületét. Az Árpád közben, az új óvoda szomszédságában, gyönyörű környezetben talált új otthonra a rászoruló idős emberek étkeztetését és házi gondozását végző négyfős csoport.

A színvonalasan felújított épület nem túl nagy, mégis minden helyet kapott benne, amire a szolgálat munkatársainak szükségük lehet munkájuk elvégzéséhez. Az épületben az irodákon és a közösségi helyiségen kívül kialakítottak egy külön fürdőszobát is. Itt mosó- és szárítógép is rendelkezésükre áll azoknak, akik nehéz körülmények között élnek, és otthon nem tudják megoldani a tisztálkodást.
Közel négy éve annak, hogy a házi gondozás és a szociális étkeztetés feladata az állami normatívarendszer változása miatt átmenetileg a budaörsi kistérség központjához került. Ez a rendszer azonban nem tudott elég hatékonyan működni, hiszen a feladat természetéből adódóan folyamatos, személyes kontaktust igényel. Csokonáné Vízkeleti Ildikó, aki három éve vezeti a törökbálinti Családsegítő Szolgálatot, megnyitó beszédében örömmel idézte fel az elmúlt évek legjelentősebb eredményeit, hiszen az eltelt időszakban számos új szolgáltatással bővült a Családsegítő Szolgálat munkája a rászorultak megsegítésére. Ezért választottak új nevet is. Törökbálint Önkormányzata mindig is nagy figyelmet fordított a területén élő nehéz sorsú családok, idős, egyedülálló emberek megsegítésére. A törvényi előírásokon túl is mindent megtett azért, hogy segítő kezet nyújtson a bajban lévőknek. A házi gondozás rendszere is ezek közé tartozik. Az új épület átadásával tovább javult az ellátás színvonala, valamint a családgondozók munkakörülményei. A szolgálat vezetője beszédében köszönetet mondott kollégáinak is, akik erejüket megfeszítve, sokszor szabadidejük rovására végzik munkájukat. Mint mondta ez nem is munka, hanem hivatás, amelyet csak szeretettel, türelemmel, szakértelemmel lehet sikeresen végezni – és a Segítő Kéz Szolgálat munkatársai nincsenek híján egyik jó tulajdonságnak sem.

Továbbképzés a gondozási díjban részesülőknek
Ha valaki tartósan beteg hozzátartozóját otthonában gondozza, és emiatt nem tud munkát vállalni, lehetősége van az önkormányzattól gondozási díjat igényelni. Jelenleg körülbelül kilencven ilyen család kap segítséget. Számukra rendezett továbbképzést a város önkormányzatának Szociális Irodája, közreműködve a háziorvosi szolgálat és a Segítő Kéz Szolgálat munkatársaival. Aki részt vett a rendezvényen, részletes tájékoztatást kapott a megváltozott jogszabályokról, valamint az önkormányzat által nyújtott egyéb szolgáltatásokról. Mint azt Török-Hammer Katalin, a Szociális Iroda vezetője elmondta, sajnos a város gazdasági helyzetének romlása miatt a szociális alapon nyújtható segítségre is kevesebb forrás jut ebben az évben. Ezért a támogatások kiutalása szigorú rendszer szerint történik. A házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, illetve a betegszállítási szolgáltatás is a háziorvosi szolgálat közreműködésével vehető igénybe, hiszen először az orvos találkozik a beteggel, így ő tudja megítélni, hogy milyen segítségre van szüksége a páciensnek, illetve az őt gondozó családnak. Aki ilyen segítségre szorul, az igénylő nyomtatványokat beszerezheti a Segítő Kéz Szolgálatnál, a háziorvosi rendeléseken, valamint a Szociális Irodában.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!