Kerthelység

2011. júl 30.

A pihenés és a kultúra feledhetetlen kombinációja

Írta: admin Kategória: KIKAPCSOLÓ

Jordánia az Anubis Travellal

Fedezzék fel Jordániát! Látogassanak el a Közel-Kelet látnivalókban gazdag, békés országába, élvezzék a hagyományos vendégszeretet, a vásárok hangulatát, a keleti nyüzsgést, és aki a hitében vágyik gazdagodni, tegyen zarándokutazást bibliai szent helyeken.

Petra  a nabateusok  ősi sziklába vájt városa

Petra a nabateusok ősi sziklába vájt városa

Biztosan állíthatom, hogy a jordániai úti élmények örökre megmaradnak az emlékezetükben. A mai Jordániában egyszerre jelenik meg előttünk a múlt és a modern jelen. A Nébo-hegyről megpillanthatjuk Jeruzsálemet és a Holt-tengert, ahol egykor Mózes állt. Felfedezhetjük a vörös sivatag rejtelmeit, hiszen a Wadi Rum sivatagból indította egykoron csapatait Arábiai Lawrence. Búvárkodhatunk a Vörös-tengerben és szépülhetünk a Holt-tengerben. És ami kihagyhatatlan és minden Jordániába érkezőnek kötelező, az Petra, a nabateusok ősi rózsaszín városa, amelyet a világ nyolcadik csodájának tartanak.

Amman – Citadella Hercules templom

Amman – Citadella Hercules templom

Az Anubis Travel jóvoltából mi is egy mesés hetet tölthettünk ebben az országban, ahol együtt van a tengerpart, a sivatag és a hegyvidék. Sokan aggódhatnak a közbiztonság miatt, ami teljesen fölösleges, hiszen ebben a világon Jordánia az élmezőnyben van. A tavaszi „arab forradalmi hullám” már egyáltalán nem érezteti hatását. A helyi lakosok, akikkel erről beszélgettem, mind egyhangúan azt mondták: itt nincs semmi probléma, tesszük a dolgunkat és éljük az életünket. És ez így igaz: minden a megszokott kerékvágásban halad. Az emberek kedvesek, vendégszeretők és nagyon kedvelik a magyarokat. Az aqabai árusok közül sokan és jól beszélnek magyarul is.
Az Anubis jordániai programkínálatában mindenki megtalálhatja a kedvének és a pénztárcájának való ajánlatot és fakultatív programot.
Mi a Nabateus II. programot választottuk, amely Aqaba és Holt-tengeri kombinált üdülés. Négy éjszakát töltöttünk az Aqabai Mövenpick Tala Bay Hotelben, és hármat a Holiday Inn Dead Sea-ben. Mindkét hotel kitűnő választásnak bizonyult.

Wadi Rum az ország legszebb sivatagi tája

Wadi Rum az ország legszebb sivatagi tája

És hogy mi fér bele ennyi időbe? Az egy hét alatt ellátogattunk Petrába, az Anubis Travel helyi idegenvezetőjével, Arany Tamással, aki éppen könyvet ír Petráról. Tamás igen széles körű tárgyi tudással rendelkezik Jordániáról, jól felkészült, naprakész, szinte nem lehet olyat kérdezni tőle, amire ne tudná a helyes és könnyen érthető választ. Majd megcsodáltuk Wadi Rumban a naplementét, átutaztunk Jeruzsálembe, bibliai helyszíneken bóklásztunk a Nébo-hegyen, fényképezkedtünk Lót sóbálvánnyá vált feleségével, Madabában megcsodáltuk a híres mozaikot, majd azt, hogy manapság hogyan készítik a szebbnél szebb alkotásokat. Természetesen jókat fürödtünk a Vörös-tengerben, és a búvárkodáshoz sem kellett sokat utaznunk, mert a hotelban búvárközpont is található, de egy szemüveggel és pipával úszkálva a partközelben is ízelítőt kapunk a Vörös-tenger élővilágából.

Hammamat Main  a legjelentősebb gyógyfürdőhely a Közel-Keleten.  A területen hatvan termálforrás van 45–60 fokos vízhőmérséklettel. A leglátványosabb a 45 méter magas zuhatag a római fürdővel  és a természetes szauna  barlangokkal.

Hammamat Main a legjelentősebb gyógyfürdőhely a Közel-Keleten. A területen hatvan termálforrás van 45–60 fokos vízhőmérséklettel. A leglátványosabb a 45 méter magas zuhatag a római fürdővel és a természetes szauna barlangokkal.

Ha az állandó programkínálaton felül mást is meg szeretnénk nézni, akkor Juszuf, a Jordán Experience társiroda helyi képviselője kérésünkre mindent rugalmasan elintéz. Így jutottunk el a Holt-tengeri tartózkodásunk alatt Ammanba, Jerasba és Hamamet Mainbe is, kellemes nyolcszemélyes kisbusszal, angolul jól beszélő sofőr kíséretében. És természetesen jókat lebegtünk a 34 fokos Holt-tengerben, és mint mindenki, mi is a fejünk búbjáig bemaszatoltuk magunkat a fekete gyógyiszappal, és jókat kacagtunk a szállodába érkező új csoportokon, akik egyből a szokásos „fekszem a vízben és olvasom az újságot” fotókat akarják elkészíteni, mielőtt megtapasztalnák a víz iszonyú felhajtó erejét, és azt, hogyan kell közlekedni ebben a „lehetetlen elsüllyedni és úszni vízben”. A vége mindig csapkodás, kapálódzás, pánik és vizes újság.

Holt-tenger
Kleopátra, Egyiptom fáraónője szépsége megőrzése érdekében hódította meg a Holt-tenger vidékét. Ókori tekercsek szerint sok időt töltött a tengerben fürdőzve, iszappakolást használva. A Holt-tenger a szárazföld legmélyebb részén, a tengerszint alatt 400 méterrel található, egyre sűrűsödő vizében, valamint a fenék 300 méter vastagságú iszaprétegében több millió éve halmozódnak az ásványi anyagok és a nyomelemek. Legalább hatvanféle sót tartalmaz, ezek közül tizenkettő semmilyen más tengerben vagy óceánban nem fordul elő. Sóösszetétele azért is egyedülálló, mert az emberi bőr felszínén kialakuló verejtékkel mutat rokonságot.
Mire jó az iszap? A Holt-tengeri fekete iszap mélyen behatol a bőr pórusaiba, eltávolítja a bőr felületén előforduló olajos réteget, visszaállítja a bőr természetes egyensúlyát és PH-értékét. Méregtelenít, eltávolítja az elhalt felső hámréteget. Fokozza a vérkeringést és a bőr sejtjeinek oxigénnel való ellátását, így üdébbé, egészségesebbé és fiatalosabbá teszi a bőrt és megvéd a károsító környezeti hatásoktól, megerősíti a bőrszöveteket. Különböző bőrpanaszok gyógyításánál is alkalmazható, például akné, pikkelysömör, ekcéma. Az öregedési folyamatokat késlelteti, segít megelőzni a bőr megereszkedését.
Enyhíti a reumatikus, izom- és ízületi fájdalmat. A tengeri iszap megkönnyíti, fokozza és élénkíti az anyagcserét, megnyugtatja az idegrendszert, kedvezően befolyásolja a sejtműködést, ezáltal pozitívan hat a szervezetünkre.

És nem utolsósorban csecsebecséket és Holt-tengeri készítményeket vásároltunk a bazárban Oszamánál, a kilenc nyelven beszélő árusnál Aqabában. Elutazásunk előtt a repülőtéren az egyik régen látott ismerősöm azt mondta: Most megyek tizennyolcadszorra Jordániába, egyszerűen imádom, akkor csak legyintettem és vágtam egy grimaszt, de most el kell ismernem, nem is olyan sok az a tizennyolc…

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!